9x de leukste cadeaus voor foodies, thuiskoks en bourgondiërs

9x de leukste cadeaus voor foodies

Ben jij een foodie en nog op zoek naar wat cadeau-inspiratie voor op je Sinterklaas- of Kerstverlanglijstje? Of speel jij dit jaar voor Sinterklaas of Kerstman voor een foodie in je familie- of vriendenkring? Lees dan zeker even onderstaand lijstje door met de leukste cadeaus voor foodies. Ook voor niet-foodies zitten er trouwens leuke dingen tussen. Want wie kan er nou niet een goede pan gebruiken.

Of een setje maatlepels. Ik snap echt niet dat er huishoudens zijn die geen maatlepels hebben. Maar als ik in Nederland ben maakt het niet uit in wiens keuken ik sta, niemand heeft een setje maatlepels in huis. Dat gaat trouwens vanaf dit jaar anders zijn want Sinterklaas bezorgt ook vanuit Curaçao 😉

Overigens zijn alle onderstaande suggesties in dit artikel producten of concepten waar ik zelf erg enthousiast over ben en niet gesponsord. Dit artikel bevat wel een paar Bol.com affiliate links. Door via die linkjes iets te bestellen maak je mij enorm blij; jij betaalt namelijk hetzelfde en ik ontvang een klein percentage om deze website zonder irritante reclame in de lucht te houden.

1. Ovenbestendige pannen

Sinds ik een koekenpan heb gekocht uit de Le Creuset Les Forgées lijn wil ik geen andere pannen meer. De pannen bakken niet aan en wat ik zelf ideaal vind, is dat je ze ook in de oven kunt zetten om iets te gratineren. Verder zit er een levenslange garantie op en zijn ze geschikt voor alle warmtebronnen. Niet goedkoop, maar een echte aanwinst in elke keuken. Hij mag dan ook zeker niet ontbreken in dit lijstje met cadeaus voor foodies.

Le Creuset Les forgees koekenpan

2. Setje maatlepels

Zoals hierboven al gezegd: wat mij betreft onmisbaar in elke keuken. Kies het simpele RVS setje zoals op de foto voor nog geen € 14 of een plastic setje maatlepels voor nog geen € 4. Met standaard maatlepels zit je altijd goed als een recept vraagt om 1 eetlepel olijfolie of 1 theelepel knoflookpoeder.

3. Kerstboom snack ornamenten

Ik moet toegeven dat ik al jaren met het idee speelde om zelf bitterbal-kerstballen op de markt te brengen. Maar daar was zo’n grote investering voor nodig dat ik ervan heb afgezien. Gelukkig zijn anderen wel in dit geniale gat in de markt gesprongen: kerstboomhangers voor foodies. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het in de kerstboom hangen. Maar mijn persoonlijke favorieten zijn toch echt uit de snacksectie. De bitterbal en de frikandel speciaalhanger heb ik inmiddels in mijn bezit. Maar voor de niet-snackliefhebbers zijn er bijvoorbeeld ook ornamenten van pepers of donuts.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Kerstornamenten-snack--1024x403.jpeg

4. Microplane rasp

Een van mijn mijn favoriete en meestgebruikte foodiegadgets in de keuken: ik zou niet zonder mijn Microplane rasp kunnen. De raspen van dit merk zijn ongelooflijk scherp en gaan jarenlang mee. Niets zo frustrerend als een botte rasp waar je citroenschil of verse gember mee wilt raspen en met een Microplane rasp zit je altijd goed. Op mijn persoonlijke verlanglijstje staat trouwens al ruim een jaar een nieuwe kaasrasp van dit merk. Mijn oude is echter nog steeds niet kapot, maar dat kan nooit lang duren op Curaçao.

Microplane rasp

5. Echt goede & inspirerende kookboeken!

In een lijstje met cadeautips voor foodies mogen kookboeken natuurlijk niet ontbreken. Hier zijn mijn tips met recente titels waar ik zelf erg enthousiast over ben of die nog op mijn eigen verlanglijstje staan.

Koken met Elefteria – De Griekse keuken thuis; dit spiksplinternieuwe kookboek over de échte Griekse keuken (met naast de bekende ook de minder bekende gerechten) van vriendin Elefteria mag natuurlijk niet ontbreken in mijn lijstje. Ik mag graag denken dat ik de aanstichtster was van dit boek. Zelfs nog voor Elefteria daar zelf mee bezig was heb ik als voorbeeld een verzameling van haar recepten laten printen als boekje. Inclusief een zelf in elkaar geknutselde cover. Het boek wat afgelopen maand verscheen ziet er stukken professioneler uit. Het is een prachtig kookboek geworden met familierecepten en persoonlijke verhalen en foto’s uit Griekenland. Een must-have voor elke liefhebber van de Griekse keuken.

Een tafel vol – Uitbundige etentjes voor de avontuurlijke thuiskok tipte ik al eerder met mijn mailinglijst. Het was één van de kookboeken die in mijn koffer mee terug naar Curaçao zat vorige maand. Ik las het boek eerder al als e-book maar wilde ook heel graag het hardcoverexemplaar aan mijn verzameling toevoegen. Dat was trouwens nog voor ik wist hoe dik en zwaar hij was 😉 Ik vind Een tafel vol oprecht één van de beste en meest originele kookboeken die het afgelopen jaar is uitgekomen. Een fantastisch concept waarbij auteur Meike in ieder hoofdstuk een menu uit een bepaald land met acht tot tien gerechten deelt die je allemaal tegelijkertijd kunt serveren. Letterlijk een tafel vol dus, en niet per gang geserveerd. Je hoeft als gastheer- of vrouw alleen nog maar op te staan voor het dessert. Geniaal toch?

Chin. Ind. Rest. kookboek – De levens en keukens voor en achter het doorgeefluik staat hoog op mijn eigen verlanglijstje. Een tijdsdocument dat onlosmakelijk is verbonden met de Chinees-Indische restaurantcultuur in Nederland. In het Chin. Ind. Rest. kookboek zijn alle klassieke recepten van het Chinees-Indische restaurant vastgelegd, van babi pangang tot de perfecte bami, van foe yong hai tot koe loe kai. Maar ook de recepten van achter het doorgeefluik staan erin: wat eet het keukenpersoneel zelf, welke gerechten namen zij mee vanuit het oosten en maken zij graag thuis? Ik kan niet wachten om hem terug in Nederland aan mijn verzameling toe te voegen.

Vega India van Paulami Joshi is nog zo’n kookboek wat op mijn lijstje staat. Ik ben gek op de Indiase keuken en weet uit eigen ervaring dat de recepten van de altijd vrolijk lachende Paulami top zijn. En zelfs als dat niet zo zou zijn zou ik het alleen al willen hebben voor de prachtige cover. Dit kookboek is een stuk persoonlijker dan het eerder van haar hand verschenen De bijbel van de Indiase keuken.

Voor de BBQ-liefhebbers die het hele jaar door de barbecue aansteken tip ik ook nog graag BBQtijd van Susan Aretz. Dit barbecueboek werd al eerder dit jaar voor me mee naar Curaçao genomen. Een boek met prachtige foto’s dat een verademing is tussen de vaak donkere barbecueboeken van stoere mannen. Ik weet inmiddels hoeveel werk er in het maken van een BBQboek gaat zitten en aan alles is te zien dat het met veel aandacht en liefde gemaakt is. Mijn favoriete hoofdstuk is dat met recepten om de restwarmte van je BBQ te gebruiken.

6. Extreem hittebestendige handschoenen

Ik ben nog elke dag blij met de extreem hittebestendige handschoenen die ik jaren geleden aan manlief cadeau deed. We gebruiken ze niet alleen voor de oven, maar ook voor de BBQ en voor het openen van de houtkachel. Helaas zijn de handschoenen van het merk ‘Drakenvel’ niet meer te verkrijgen, maar deze exemplaren van Smokey Bandit zijn ook tot 500°C hittebestendig. Echt superhandig en ook daar zul je geen spijt van krijgen.

Smokey Bandit extreem hittebestendige handschoenen

7. Siliconen tang

Zonder twijfel een van mijn meestgebruikte keuken- en BBQtools; een siliconen tang. Het handvat wordt niet heet, maar de belangrijkste reden dat ik alleen nog een siliconen tang gebruik is dat je er het vlees of de groenten die je om wilt draaien niet mee beschadigd. Verkrijgbaar in alle soorten en maten.

siliconen tang voor in de keuken; cadeautips voor foodies

8. Local Taste beleving Breda

Geef je liever een ervaring cadeau? Dan is het Local Taste gidsje met 10 Taste Coins een leuke tip. Het is wel handig als de ontvanger in Breda of omgeving woont, of van plan is daar binnenkort naartoe te gaan. Het huidige gidsje is geldig tot 1 mei 2024. Voor slechts € 19,95 kun je maar liefst bij 10 verschillende deelnemende restaurants in Breda een proeverij bestellen voor 2 personen. Je hoeft er vervolgens alleen nog zelf een drankje bij te bestellen. Daarna ga je of door naar de volgende proeverij of je blijft gezellig eten. Het cadeau voor bourgondiërs.

9. Van Keukenprins(es) tot Kookboekauteur (voor foodies die dromen over hun eigen kookboek)

Ik zou door alle drukte rondom mijn BBQboek, dat in het voorjaar verschijnt, bijna vergeten dat ik nog een heel ander boek publiceerde het afgelopen jaar. Oeps! In Van Keukenprins(es) tot Kookboekboekauteur – Een kookboek maken? Zo doe je dat! vind je alles wat je moet weten als je droomt over een eigen kookboek. Uitgelegd in Jip & Janneke taal en met praktische voorbeelden uit de praktijk. Een inkijkexemplaar vind je via deze link.

Volg je mij al? Via InstagramFacebook of Pinterest?
Schrijf je ook in op ‘Borrelpraat’ mijn mailinglijst voor bourgondiërs 😉

3 Comments

  1. Zeker! Staat sowieso ook op mijn eigen lijstje. Is alleen een beetje ambitieus 10 borrelplankjes in de 14 dagen dat ik maar in Nederland ben per jaar 😉

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.