
‘Is dat de aardappelsalade van Francesca?‘ kreeg ik als reactie op een foto die ik plaatste in mijn stories op Instagram. Ik had erbij vermeld dat er ook ei en augurk inzaten en even spieken bij de romige aardappelsalade van Francesca Kookt snap ik waarom dat gedacht werd. Mijn aardappelsalade ontstond echter spontaan toen ik bedacht dat we gingen barbecueën met de dingen die ik nog in (ons tijdelijke) huis had. Naast een restje aardappelen was dat ook nog een ei, lente-ui en augurk. Dat alles grofgeprakt met een aardappelstamper en een dressing van mayonaise, Dijon mosterd, een scheutje olijfolie en een eetlepel augurkennat leverde een heerlijke aardappelsalade voor bij de barbecue op. Vele malen lekkerder dan de prutjes in bakjes uit de supermarkt!
Hij is gebaseerd op een recept voor aardappelsalade bij de bbq wat ik al eerder plaatste. Alleen heb ik nu dus de spekjes, crème fraiche en verse kruiden weggelaten. Ook koos ik ervoor om het geheel te stampen voor een wat smeuïgere salade. Deze aardappelsalade gaat komend weekend meteen weer in de herhaling. Want er gaat voor het eerst gebarbecued worden op het strand op Curaçao. Koelbox mee, nog wat kant-en-klare kip- of garnalenspiesjes erbij en we zijn klaar.
Aardappelsalade bij de barbecue
Onderstaande hoeveelheden zijn bij benadering. In onze tijdelijke woonruimte in Julianadorp heb ik weliswaar wel een barbecue maar geen maatlepels. Ook de lente-uitjes hier zijn dunne sprietjes en heb ik gegokt dat de 3 dunne lente-uitjes die ik gebruikte ongeveer hetzelfde zijn als één lente-ui in Nederland. Je kunt de aardappelsalade prima al eerder maken en in de koelkast bewaren. Mocht hij daarna iets te droog zijn, meng er dan nog een eetlepel mayonaise of wat olijfolie extra door.
Zelf deze heerlijke aardappelsalade voor bij de barbecue maken? Hieronder heb ik het recept voor je uitgewerkt.
Afdrukken
Aardappelsalade voor bij de barbecue
Omschrijving
Bijgerecht voor 2 personen (eenvoudig te verdubbelen)
Ingrediënten
- 400 gram aardappelen (ik gebruikte kleine rode aardappeltjes)
- 1 ei
- 1 lente-uitje, fijngehakt
- 1 augurk, fijngehakt
Voor de dressing:
- 1 flinke eetlepel mayonaise
- 1 eetlepel wittewijnazijn
- 1 theelepel Dijon mosterd
- 1 eetlepel augurkennat
- scheutje olijfolie
- peper & zout
Extra nodig: aardappelstamper
Bereidingswijze
1. Verwijder lelijke plekjes van de aardappelen en snijd in grove stukken van ongeveer 1 a 2 centimeter.
Breng die aan de kook in een pan samen met het ei en kook 8 minuten. Het ei is dan hardgekookt en de aardappelen gaar en iets zachter. Giet af en laat even uitdampen. Spoel het ei koud af, pel en prak fijn met een vork.
2. Meng ondertussen de ingrediënten voor de dressing door elkaar.
3. Meng vervolgens de dressing door de rest van de ingrediënten en stamp alles wat fijner met een aardappelstamper. Dit kan zo grof of hoe fijn je wilt. Breng op smaak met peper en zout en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Notities
Erg lekker met eigenlijk alles van de barbecue: kippenvleugeltjes, verse worst, beer can burgers etc.
Geef als eerste een reactie