
Deze aardperensoep met truffelolie maakte ik maar liefst 3 keer. En 3 keer was het een succes.
Super fijn dus dat ik dit recept uit ‘Voer voor Vrienden’, waar ik eerder een recensie over schreef, hier mag delen.
Ik heb de soep alleen gepureerd en niet gezeefd. Dat geeft misschien een minder fluweelachtig resultaat maar is net zo lekker. En scheelt weer wat afwas.
Kies voor een goede kwaliteit truffelolie want die maakt het gerecht echt af. Aardperen en truffels zijn namelijk een goddelijke combinatie. Dat kan ik niet meer met schrijfster Eva Posthuma de Boer eens zijn.
Nog een laatste tip van Eva; ‘Aardperen schillen is een crime. Daarom dit handige trucje: kook ze 5 minuten in een pan met ruim kokend water. Stort ze in een vergiet en spoel ze af met koud water zodat de hitte eraf gaat. Nu kun je ze, met een dunschiller of aardappelmesje, redelijk makkelijk schillen.’
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit trucje ook werkt als je ze even in de stoomoven stoomt.
Zelf schil ik aardperen echter zelden en haal alleen de rotte en lelijke plekjes weg. Je kunt de schilletjes namelijk gewoon eten.
Afdrukken

Aardperensoep met truffelolie
Ingrediënten
Voorgerecht voor 6 personen
- 750 gram aardperen, geschild en in vieren gesneden (of grove stukken)
- 2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden (kan ook weggelaten worden)
- 1 witte ui, gesnipperd
- 1 prei, fijngesneden
- klont boter
- 2 bouillonblokjes kip
- 3 takjes tijm + 2 voor garnering
- peper, zout
- 1 theelepel suiker
- 75 ml slagroom
- ½ citroen
- flesje truffelolie
Bereidingswijze
1. Smelt de boter in een diepe pan, en fruit de ui. Snij de bleekselderij en prei in stukjes, en voeg samen met de aardperen en tijm bij de ui. Bak een minuut of tien rustig aan. Roer zo nu en dan.
2. Doe de bouillonblokjes, zout, peper en het schepje suiker erbij, en voeg zoveel water toe dat alles ruim onder staat. Breng aan de kook en laat een minuut of twintig zacht doorkoken.
Pureer de aardperensoep met een staafmixer.
3. Giet hem daarna door een zeef voor een fluweelzacht resultaat. Voeg de slagroom toe, en breng op smaak met sap van de halve citroen, en eventueel nog wat zout en peper.
Schep de soep in kommetjes, en druppel er wat truffelolie op.
Lekker met geroosterd (zuurdesem) brood en boter


Geef als eerste een reactie