Amerikaanse blauwe kaasdip; lekker bij de bbq

blauwe kaasdip in schaaltje met ingredienten

“Staat dat recept voor die blauwe kaasdip nou al op je website?” Aldus buurvrouw Betty op Curacao nadat ik hem had laten proeven en een portie voor ze in de koelkast had achtergelaten 😉 Voor de laatste swiepswoepswap (een foodblogswap georganiseerd door BFFF Mandy and More) werd ik tot mijn grote vreugde gekoppeld aan Tamara van de blog Aan Tafel met Tammie. Als er iemand net zo’n grote bourgondiër is als ik dan is het Tamara wel. Niks geen healthy food of koolhydraatarme recepten; op haar blog vind je naast veel info over lekkere kaasjes en wijntjes ook veel borrelhapjes, barbecue- en Indonesische recepten. Ik wist meteen welk recept ik van haar website wilde maken: de spiesjes met asperges en zalm voor op de bbq. Maar doordat al onze barbecuespullen en andere keukenspullen nog steeds in de container stonden was dat helemaal niet praktisch.

Door naar de borrelhapjes dus waar ik meteen enthousiast was over het recept voor de blauwe kaasdip. En ook ontzettend nieuwsgierig naar de zogenaamde ‘million dollar dip’ waar ik nog nooit van had gehoord. Die laatste is een dip met cheddar, bacon, mayonaise en stukjes amandel. Geniaal toch? Dat kunnen alleen Amerikanen verzinnen. Ik maakte daarom beide dips. De million dollar dip smaakte heerlijk op een toastje maar ook als tostibeleg. Check voor dat recept dus zeker even deze link naar de site van Tamara.

Amerikaanse blauwe kaasdip: blue cheese dip

Het oorspronkelijke recept voor blauwe kaasdip zoals ik dat op Aan tafel met Tammie vond komt uit het barbecueboek ‘Smokey Goodness’ van Jord Althuizen. En aangezien dat hele boek is gebaseerd én geïnspireerd op de typisch Amerikaanse barbecue heeft Jord dat recept weer uit Amerika. Waar deze blauwe kaasdip altijd geserveerd wordt als bijgerecht met buffalo chicken wings en stengels bleekselderij. Ik was ooit in de gelegenheid om deze combinatie in de Anchor bar in Buffalo, New York te proeven. Hét restaurant om buffalo wings te eten. Geloof me; mocht je ooit in de buurt zijn dan is het zeker een omrit waard.

Behalve bij rauwkost, kippenvleugels van de barbecue en gewoon op een stokbroodje gaat Amerikaanse blauwe kaasdip ook perfect samen met een goede steak van de barbecue. Dat is zoals manlief en ik hem serveerden. En de rest ging dus naar de buurvrouwen 😉

Wat ik zelf zo bijzonder vind aan de Amerikaanse blauwe kaasdip is dat hij zo lekker fris is. Dat komt door het gebruik van zure room en karnemelk. Het recept zoals Jord en Tammie dat hebben uitgewerkt is eigenlijk al perfect. Wat ik er aan ‘swoepte’ was puur uit nood geboren. Ik kon geen verse bieslook vinden en verving die daarom door 1 fijngehakt lente-uitje. Wat ik verder weer terug ‘veramerikaniseerde’ was het gebruik van het nummer 1 merk mayonaise in Amerika; Hellmanns. Die is tegenwoordig trouwens ook gewoon in Nederland verkrijgbaar.

En omdat er op Curaçao naast locals en Nederlanders ook veel Amerikanen wonen is er voor het gemak ‘ crumbled blue cheese’ verkrijgbaar. Kijk dat scheelt weer werk 😉 Maar gebruik gewoon lekker je favoriete blauwe kaas. Wat mij betreft mag die best scherp zijn omdat de andere ingrediënten de kaas weer afvlakken.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
blauwe kaasdip in schaaltje

Recept voor blauwe kaasdip

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Genoeg voor: 4 1x

Omschrijving

Als bijgerecht voor 4 personen


Ingrediënten

Units Scale
  • 75 gram mayonaise (ik gebruikte Hellmann’s Mayo)
  • 75 gram zure room/sour cream
  • 75 gram blauwe kaas, verkruimeld (of meer naar smaak)
  • 40 ml = 40 gram karnemelk
  • 1 fijngesneden lente-uitje
  • zout & peper naar smaak

Bereidingswijze

Roer alle ingrediënten voor de blauwe kaasdip door elkaar. Ik vind dat dit het makkelijkst gaat met een vork. Zo kun je de blauwe kaas nog een beetje meer los roeren.


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.