
Aspergebitterballen! Die mochten natuurlijk niet ontbreken in mijn bitterballenassortiment. Als er één delicatesse van Hollandse – of in mijn geval Brabantse – bodem is waar ik gek op ben dan is het wel de witte asperge. Omdat het aspergeseizoen zo kort is maak ik daar zoveel mogelijk gebruik van. Tussen eind april en eind juni staan er gemiddeld twee keer in de week asperges op het menu bij ons thuis.
Meestal 1 keer op klassieke wijze met ham en ei (maar dan uit de stoomoven!) en de andere keer door de pasta met spekjes of gerookte zalm, in een risotto of op een plaattaart met geitenkaas en serranoham. Aan het einde van het aspergeseizoen koop ik nog snel een voorraadje voor in de vriezer. En zodra de laatste op zijn kijk ik al weer verlangend uit naar het moment dat het bordje ‘ asperges te koop’ buiten staat bij het boertje een paar honderd meter verderop.
Bitterballen met asperges
Er was geen twijfel mogelijk dat er een bitterbal met asperges in Het Bourgondische Bitterballenboek moest komen. Deze aspergebitterballen met beenham, ei en peterselie zijn dan ook mijn favoriete smaak in het lente-seizoen. Ik ben net zo lang gaan testen met het recept tot het helemaal geperfectioneerd was! Je koopt het losse recept voor aspergebitterballen via deze link.
Deze bitterbal moest echt naar asperges smaken, maar die smaak mocht niet overheersen. Ik wilde ook de ham, ei en peterselie terug kunnen proeven. En zien! Het duurde ongeveer vier aspergeseizoenen voordat deze aspergebitterballen, maar het is me gelukt! Waar nu uiteindelijk het geheim in zat? In het gebruik van een bouillonblokje en het goed op smaak brengen met zout en peper. Dit haalt de smaak van de asperges, maar ook van de andere ingrediënten, echt op.
Ook in de verhoudingen kookvocht versus bouillon en de hoeveelheid ei, ham en peterselie is in de afgelopen jaren flink wat gesleuteld. Maar het eindresultaat van deze aspergebitterballen is fantastisch: een bordje klassieke asperges vermomd als bitterbal
Recept voor zelfgemaakte aspergebitterballen
Het recept voor aspergebitterballen met beenham, ei en peterselie vind je in Het Bourgondische Bitterballenboek. Op dit moment alleen nog verkrijgbaar als e-book via Kobo en Kindle. Maar je kunt het losse recept (incl. de pagina’s over het maken van salpicon, portioneren, rollen, paneren en frituren) ook kopen via deze link.
Afdrukken
Aspergebitterballen met ham, ei en peterselie
Omschrijving
Voor 60 aspergebitterballen
Ingrediënten
- gelatine
- boter
- bloem
- gekookte asperges
- kookvocht
- beenham
- ei
- peterselie
Bereidingswijze
Het recept om zelf de allerlekkerste aspergebitterballen te maken koop je direct online als PDF-document via deze link. Dit recept en nog 29 ander unieke bitterbalrecepten – vind je terug in Het Bourgondische Bitterballenboek.

Geef als eerste een reactie