
De titel ‘Asperges uit de oven’ is ietwat misleidend. Want al gaan ze wel in de oven je zult ze toch eerst even voor moeten garen. Met een stoomoven is het garen van asperges een klusje van niets. Koken is iets meer werk, maar dat zit hem meer in het water aan de kook brengen en de asperges zorgvuldig afgieten.
Het resultaat is echter meer dan de moeite waard. Ik maakte dit recept van asperges uit de oven met geitenkaas, rauwe ham en ei vorig jaar voor de eerste keer. Toen kwam ik het bij toeval tegen op de blog van Een Lepeltje Lekkers. Die het recept weer vond in het boek ‘1 x koken = 3 x eten’.
Ik paste het recept iets aan omdat het ei bij mij niet genoeg stolde in de 8 minuten uit het originele recept. Ook vervang ik het verse chavroux geitenkaasje door plakjes van een geitenkaas rolletje. Tenslotte maak ik het gerecht af met rauwe ham in plaats van gerookte zalm. Al lijkt die laatste combi me ook erg lekker.
Aanleiding om dit recept weer eens te maken is de rucula explosie 2018 in mijn moestuin :D. Ja ja het is weer zover. Na een lange opstarttijd waarbij ik de rucola drie keer opnieuw moest zaaien is hij nu helemaal los en kan er dagelijks rucola gegeten worden. En aangezien dit recept voor asperges uit de oven wordt gegarneerd met een rucolacreme kon ik niet anders dan hem maar meteen met jullie delen.
Wij eten hier verder geen koolhydraten bij; deze hoeveelheid is ruim voldoende als hoofdgerecht voor 2 personen.
Asperges uit de oven met geitenkaas, ei, Coburgerham en rucolacreme
Hoofdgerecht voor 2 personen
Ingrediënten
- 1 kilo (AA) asperges, geschild
- rolletje geitenkaas met korst, 100 gram
- 4 eieren
- handvol rucola, gewassen en grof gehakt
- 125 gram Griekse yoghurt
- sap van 1/2 limoen of citroen
- 1 pakje Coburgerham ( of andere rauwe ham)
- peper en zout
- olijfolie
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200°C.
1. Kook of stoom de asperges 5 minuten voor zodat ze beetgaar zijn. Als je ze kookt, giet ze zorgvuldig af en laat ze schrikken in koud water zodat ze niet verder doorgaren.
2. Verdeel de asperges over een ovenschaal. Giet er een scheutje olijfolie bij en hussel tot alle asperges mooi bedekt zijn met de olie. Verdeel de geitenkaas hierover en breek de eieren er tussen. (zie foto hieronder). Breng op smaak met peper en zout.
3. Schuif in de oven en bak ongeveer 20 minuten tot het eiwit gestold is, maar de dooier nog lopend. De tijd kan per oven iets verschillen.
4. Mix intussen de rucola met de Griekse yoghurt, limoensap en 1 eetlepel olijfolie fijn met een staafmixer.
Kruid naar smaak bij met peper en zout.
5. Neem de asperges uit de oven en verdeel over 2 borden. Lepel er wat rucolacrème bij en verdeel de Coburger- of Serranoham er over.
Bron: gebaseerd op het recept van Een Lepeltje Lekkers
Het recept liever fysiek? Print dan onderstaande receptkaart uit:
Afdrukken
Asperges uit de oven met rucolacreme
Omschrijving
Hoofdgerecht voor 2 personen
Ingrediënten
- 1 kilo (AA) asperges, geschild
- rolletje geitenkaas met korst, 100 gram
- 4 eieren
- handvol rucola, gewassen en grof gehakt
- 125 gram Griekse yoghurt
- sap van 1/2 limoen of citroen
- 1 pakje Coburgerham ( of andere rauwe ham)
- peper en zout
- olijfolie
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200°C.
1. Kook of stoom de asperges 5 minuten voor zodat ze beetgaar zijn. Als je ze kookt giet ze zorgvuldig af en laat ze schrikken in koud water zodat ze niet verder doorgaren.
2. Verdeel de asperges over een ovenschaal. Giet er een scheutje olijfolie bij en hussel tot alle asperges mooi bedekt zijn met de olie. Verdeel de geitenkaas hierover en breek de eieren er tussen. (zie foto hieronder). Breng op smaak met peper en zout.
3. Schuif in de oven en bak ongeveer 20 minuten tot het eiwit gestold is maar de dooier nog lopend. De tijd kan per oven iets verschillen.
4. Mix intussen de rucola met de Griekse yoghurt, limoensap en 1 eetlepel olijfolie fijn met een staafmixer.
Kruid naar smaak bij met peper en zout.
5. Neem de asperges uit de oven en verdeel over 2 borden. Lepel er wat rucolacrème bij en verdeel de Coburger- of Serranoham er over.
Op zoek naar meer recepten met asperges?
In het aspergeseizoen (eind april – 20 juni) kan ik er geen genoeg van krijgen. Een beetje variatie is dan geen overbodige luxe. Deze aspergerecepten zijn favoriet in huize Worstenbrood & Wijn:
- De klassieker met ham, ei en peterselie, maar dan met asperges uit de stoomoven
- Deze aardappelsalade met asperges, ei en verse kruiden serveer ik graag met dit beenhammetje van de BBQ
- Op doordeweekse dagen maak ik graag pasta met asperges en spekjes
- Net als deze plaattaart met asperges, serranoham, geitenkaas en basilicum




Geef als eerste een reactie