
Atjar ketimoen oftewel: zoetzure komkommer uit de Indische keuken. Dat is nou typisch zo’n gerecht waarvan ik altijd denk uit mijn hoofd te weten hoe dit te maken. Uiteindelijk komt het toch vaak neer op even Googlen en pakt het eindresultaat steeds iets anders uit. De hoogste tijd dus om mijn eigen versie eens wat meer gedetailleerd uit te werken.
Overigens vergeet ik atjar ketimoen vaak een dag eerder te maken. Als ik dan toch een frisse component wil bij mijn nasi goreng (en dat wil ik!) maak ik er een simpele pickle-versie van. Oftewel: de komkommerplakjes even laten marineren in een flinke scheut azijn met een half theelepeltje zout en een eetlepel suiker. Ook lekker 😉
Ik vind atjar ketimoen – of welke andere atjar dan ook – altijd een mooie aanvulling op een Indische maaltijd met nasi goreng en een gebakken ei. En afhankelijk van wat er door de nasi zit serveer ik er het liefst ook nog een lekkere saté bij. Zoetzuur van komkommer is trouwens niet alleen lekker bij nasi of andere Indische of Indonesische gerechten. Maar ook bij de BBQ. Lekker fris, ideaal om al eerder klaar te maken en wie lust er nou geen komkommer.
Op zoek naar fijne kookboeken over de Indische keuken? Ze zijn erg verschillend maar ik ben erg blij met zowel Indorock als Indostok van Vanja van der Leeden. Voor meer traditionele gerechten blader ik graag door het Basisboek Indonesisch van Francis Kuijk en De bijbel van de Indonesische keuken van Maureen Tan.
P.s. heb jij al een exemplaar van mijn BBQ-boek Grillen & Chillen gereserveerd? Hij verschijnt als limited edition (hardcover) in april 2024 en bevat 60+ makkelijke BBQ-recepten voor elke dag. Een inkijkexemplaar en link naar de bestelpagina vind je via deze link.
Recept voor atjar ketimoen
Als bijgerecht voor 2 – 3 personen
Ingrediënten:
- 1 komkommer
- 1 sjalotje, in dunne ringen
- 1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd en in dunne ringen
- 100 ml water
- 100 gram witte basterdsuiker
- 100 ml witte (natuur)azijn
Bereidingswijze:
1. Was de komkommer, halveer hem in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd in schijfjes. Meng samen met de sjalot en chilipeper in een kom
2. Breng in een pan de gelijke delen water, basterdsuiker en azijn aan de kook. Schenk het daarna over het komkommermengsel, meng goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Zet de atjar ketimoen als hij voldoende is afgekoeld afgedekt met plasticfolie minimaal 24 uur in de koelkast.
Hieronder vind je de printversie van het atjar ketimoen recept.


Atjar ketimoen (zoetzuur van komkommer)
- Genoeg voor: 2 1x
- Keuken: Indisch
Omschrijving
Als bijgerecht voor 2 -3 personen
Ingrediënten
- 1 komkommer
- 1 sjalotje, in dunne ringen
- 1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd en in dunne ringen
- 100 ml water
- 100 gram witte basterdsuiker
- 100 ml witte (natuur)azijn
Bereidingswijze
1. Was de komkommer, halveer hem in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd in schijfjes. Meng samen met de sjalot en chilipeper in een kom
2. Breng in een pan de gelijke delen water, basterdsuiker en azijn aan de kook. Schenk het daarna over het komkommermengsel, meng goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Zet de atjar ketimoen als hij voldoende is afgekoeld afgedekt met plasticfolie minimaal 24 uur in de koelkast.
Notities
Lekker bij nasi goreng of nasi goreng bali

Geef als eerste een reactie