
Ik kook meestal volgens een bepaald recept. Toch in ieder geval de eerste keer. Maar soms heb ik een idee of een smaak in mijn hoofd en krijg ik daar niet het juiste recept bij gevonden. Deze uiteindelijke versie van kleverige aubergines uit de oven met zwarte knoflook is een combinatie van verschillende recepten en pakte misschien nog wel beter uit dan ik had durven hopen.
De meeste van dit soort recepten met aubergines vragen om een enorme hoeveelheid olie om de aubergines in te bakken. Maar dit recept voor kleverige aubergines met zwarte knoflook bereid je heel eenvoudig op een ovenplaat. Dat maakt ze super zacht maar niet vettig. Zwarte knoflook geeft het gerecht een heerlijke umamismaakje. Zorg er wel voor dat de teentjes zacht zijn, anders is het lastig om ze fijn te vijzelen. Zelf ben ik erg tevreden over de zwarte knoflook van Floky; verkrijgbaar bij Ekoplaza en De Natuurwinkel. #nospon trouwens 😉
Serveer deze kleverige aubergines uit de oven als bijgerecht bij andere Midden Oosterse gerechten zoals deze yufkarolletjes met za’atar en lamsgehakt en de wereldberoemde zoete aardappel latkes van Orna & Ella.
Afdrukken
Kleverige aubergines uit de oven met zwarte knoflook
Omschrijving
Als bijgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
- 3 aubergines
- 5 teentjes zwarte knoflook
- 1 eetlepel (rozen)harissa
- 1 eetlepel gembersiroop
- 1/2 theelepel cacaopoeder
- 50 ml olijfolie + extra om in te kwasten
Voor het serveren: Griekse yoghurt, nigellazaad en lente-ui
Bereidingswijze
1. Halveer elke aubergine over de breedte en snijd hier in de lengte plakken van van ongeveer een halve centimeter dikte. Leg de aubergineplakken op een bakplaat bekleed met bakpapier, kwast ze in met olijfolie, strooi er zout en peper op en verwarm de oven voor op 190°C. Zet de plaat 30 minuten in de oven tot de aubergines zacht en gaar zijn. Laat iets afkoelen.
2. Stamp de zwarte knoflookteentjes fijn in een vijzel en meng er de overige ingrediënten door. Breng op smaak met zout.
3. Doe de aubergines in een grote mengkom. Voeg de zwarte-knoflookdressing toe en meng alles heel rustig met de hand. De aubergines moeten met dressing worden bedekt zonder volledig uit elkaar te vallen.
Voor het serveren: Spreid wat Griekse yoghurt uit op een grote schaal en schik de aubergine parten erop.
Bestrooi met nigellazaad en fijngehakte lente-ui. Sprenkel er nog wat olijfolie over en dien ze op.

Al een paar keer deze sticky aubergine gemaakt met yogurt maar ook met sushirijst en super lekker. Ik heb de rozenharissa vervangen door citroenharissa (gaat dat potje ook op 🙂 )Ik doe er nog wat gerookte paprikapoeder bij om het bbq gevoel te krijgen.
Top recept Ilona!
Oeh die ken ik nog niet citroenharissa!