7 vragen aan Bas Robben

Bas Robben

Bas Robben, de man die in de Nationale Week Zonder Vlees zijn nieuwe kookboek uitbracht dat vol staat met vleesgerechten en waarin ‘Vet’ niet alleen de titel is maar ook het centrale thema. Dat is nog eens lef. Ik was dan ook best nieuwsgierig naar de persoon achter ‘Vet’. Voor mij leek het namelijk of hij met het succes van zijn eerdere boek ‘Zuur’ ineens uit het niets was verschenen.

Maar niets blijkt minder waar. Naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek ‘Vet’ stelde ik hem een paar vragen. Zijn antwoorden zijn verrassend, eerlijk en inspirerend. Mijn uitgebreide recensie over Vet volgt snel! Ik ga er, naar aanleiding van Bas’ antwoord op mijn vraag welke 3 recepten ik echt uit Vet moest koken, eerst nog een etentje rond organiseren.

Wie is Bas Robben? Hoe ben je in het foodie wereldje gerold? En wat heeft je ertoe gebracht kookboeken te gaan schrijven?

Ik ben tijdens mijn studie Journalistiek stage gaan lopen bij tijdschrift Delicious. en heb er daarna 5 jaar gewerkt. Tijdens mijn laatste jaar werd ik gevraagd om een boek te maken en dat werd Zuur. Zuur won de Gouden Garde Publiekprijs en door het succes ervan mocht ik nog een boek maken.

Als ik maar 3 recepten maak uit ‘ Vet’ welke mag ik dan zeker niet missen?

De Taiwanese gefrituurde kip, omdat ik vind dat iedereen dat eens geproefd moet hebben. Het vette choco-ijs met gefermenteerde besjes omdat die combinatie waanzinnig is. En de gefrituurde spareribsoep, want dat is dé manier om een verrukkelijke bouillon te maken.

Wat kook jij als er vrienden komen eten? Heb je bepaalde favorieten die je steeds weer klaar maakt of staan er telkens nieuwe probeersels op tafel?
En zijn dat altijd meerdere gangen of liever 1 mooi gerecht en dan nog een dessert?

Ik zit in een eetclubje en we koken voor elkaar. Ik probeer altijd vier gangen te koken, groente, vlees en vis. En ik prikkel ze vaak een beetje met de ingrediënten die ik gebruik. Het zijn vaak wat onbekende ingrediënten uit de toko of iets dat ik zelf heb ingelegd of gefermenteerd bijvoorbeeld. Maar als er maar 1 iemand komt eten, dan maak ik inderdaad gewoon een hoofdgerecht en een dessert. Altijd een dessert, ik ben gek op spannend zoet. En ook op cocktails, daarom staan er ook een paar knappe cocktails in mijn boeken. Vorige zomer maakte ik tepache, een gefermenteerde ananasdrank die intens pittig en zuur smaakte. Dat vind ik leuk om in te schenken, iets dat je niet in een bar kunt bestellen.

Ik ben erg benieuwd naar jouw 3 favoriete kookboeken

Het mooiste en beste kookboek is voor mij Land of Fish and Rice van Fuchsia Dunlop. De manier waarop zij over de Chinese keuken en cultuur schrijft is ongelooflijk gedetailleerd. Ik heb Nopi van Ottolenghi en Scully écht helemaal kapot gekookt. Het zijn stuk voor stuk gerechten die net iets meer moeite kosten maar dat vind ik juist leuk. Natuurlijk kook ik daar doordeweeks niet echt veel uit, maar ik koop kookboeken om iets te leren. Niet om met 5 ingrediënten in een half uur aan tafel te zitten. Dat is misschien wel een beetje raar, maar dat ben ik ook wel. Als ik wel doordeweeks inspiratie zoek dan grijp ik vaak de boeken van Janneke Philippi of tijdschriften van delicious. en Donna Hay erbij. Daar staat áltijd iets in dat ik lekker vind.

Waar haal jij je inspiratie voor nieuwe recepten vandaan?

Reizen, restaurants en door heel veel te lezen. Als ik iets zie wat ik thuis wil proberen schrijf ik het op. Ik vind dat je álles thuis na kunt maken en dat je daar niet bang voor hoeft te zijn. En als het mislukt is er toch geen man overboord?

Een vraag die misschien al vaker is gesteld. Is er na ‘ Zuur’ en ‘ Vet’ nog een vervolg in het vooruitzicht van bijvoorbeeld ‘ Umami’ ?

Nee, er is nog niks in het vooruitzicht. Maar dit kan ik wel zeggen, als er nog een boek komt wordt het sowieso iets dat je niet verwacht.

Nog een laatste vraagje waar ik wel benieuwd naar ben. In Vet las ik al dat je vaak op vakantie gaat naar Taiwan. Het is niet het meest voor de hand liggende vakantieland en ik ben erg benieuwd wat je fascinatie daar mee.

5 jaar geleden nam mijn partner mij voor het eerst mee naar Taiwan en ik ben sindsdien eraan verslingerd. Elke vakantie ontdek ik iets nieuws. Ik kom met zoveel inspiratie terug en een volgekalkt notitieboekje. De groente, het streetfood, de thee, de mensen. Alles rockt er. Ik raad het iedereen aan om een weekje te gaan.

Meer lezen over Bas Robben, zijn boeken en recepten? Check dan zijn website www.basrobben.nl

Bas Robben

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.