
Ik ben bang dat ik Guus toch gelijk moet geven; een kookboek is een goed kookboek als je er zin door krijgt om te gaan koken. Dat was precies wat er gebeurde nadat manlief en ik door het kookboek ‘De man die koken kan’ zaten te bladeren. We zijn allebei behoorlijk fanatieke BBQ’ers en toen we het recept zagen van bierblik burgers zetten we het meteen in de planning voor 1e Paasdag.
Het grappige is dat ik het recept uit het boek wel als uitgangspunt heb genomen maar er toch een eigen draai aan heb gegeven. Eigenlijk is het wel bizar dat we er nog niet eerder van hebben gehoord want na Moinkballs en ABT’s (beter bekend als Jalapeno poppers) was het schijnbaar jaren terug al de beurt aan de bierblik burger als nieuwe BBQ hit. En aangezien al dit soort BBQ fratsen uit Amerika komen heten ze daar uiteraard Beer Can Burgers. Of om nog vollediger te zijn: Bacon Beer Can Burgers. Want tja, als er geen bacon omheen zit kan het in Amerika natuurlijk geen hit zijn 😉
Ik kwam er dus achter dat ik rijkelijk laat ben met de ‘ontdekking’ van deze BBQ trend; in juni 2015 stond er namelijk al een heel artikel over op de site van foodblogger en BBQ fanaat ‘Noskos’. Met andere woorden; niet alleen op modegebied loop ik hopeloos achter zelfs op culinair gebied loop ik achter de feiten aan. Maar dat geeft niets, zo blijft er in ieder geval steeds weer iets nieuws te ontdekken.
Overigens heeft Noskos ze weer Bacon Beer Bottle Burgers genoemd, want elke foodie geeft er nu eenmaal zijn eigen draai aan. Het idee blijft hetzelfde; je vouwt het gehakt rond een blikje of flesje of onderkant van een glas om een gat te creëren voor de vulling die er in gaat. Of er nou Cola inzit of bier dat maakt voor het resultaat natuurlijk helemaal niets uit. Ik koos er uiteindelijk ook voor om de onderkant van een bierflesje te gebruiken ipv een bierblikje. De onderkant daarvan was namelijk net wat gladder en platter als die van het blikje. Zelf vind ik eigenlijk dat de hele bierblik burger meer weg heeft van een open gehaktbal met vulling dan van een hamburger!
De originele bierblikburgers uit Amerika worden omwikkeld met spek. Het recept uit het boek ‘De man die koken kan’ heeft spekjes in de vulling zitten. Ik besloot het net weer iets anders te doen omdat ik las dat de burgers met alleen rundvlees nogal snel droog worden. Aangezien ik al rundergehakt had gekocht hakte ik wat ontbijtspek plakjes fijn en verwerkte die door het rundergehakt heen.
Maar hoe smaakte dat hele gevaarte van maar liefst 200 gram vlees + vulling nou? Nou hij smaakte erg lekker, en ziet er vooral ook super gaaf uit als je hem door snijdt! Voor mij sowieso al een hele onderneming om dat naar binnen te werken, laat staan als er nog een broodje omheen gaat. Wij aten de bierblik burgers daarom met een zelfgemaakte aardappelsalade.
Bierblik burgers van de BBQ
Voor 2 personen
Ingrediënten
– 400 gram rundergehakt of half-om-half gehakt
– 50 gram ontbijtspek, fijngehakt
– 1,5 eetlepel BBQ rub (ik gebruik hiervoor meestal dit recept waar ik meteen een voorraadje van maak)
– 1 jalapeno peper, in stukjes
– 1 ui, gesnipperd
– 1 teentje knoflook, fijngesneden
– 100 gram (kastanje) champignons, fijngesneden
– 1 eetlepel (ongeveer 20 gram) crème fraîche
– 1 theelepel Dijon mosterd
– 35 gram oude Cheddar kaas, in kleine blokjes
Bereidingswijze
1. Meng het rundergehakt met de fijngehakte ontbijtspek en de BBQ rub goed door elkaar en rol hier 2 grote gehaktballen van.
2. Maak de buitenkant van een blikje of flesje schoon en vet eventueel in met wat olie zodat het niet aan het gehakt blijft plakken. Vet eventueel ook het bord of de snijplank waar je de burgers op maakt in zodat ook de onderkant makkelijk los komt. Zet het flesje nu op de gehaktbal en druk deze erin totdat je bijna bij de bodem bent. Kneed het gehakt er goed omheen zodat een kommetje ontstaat. Verwijder voorzichtig het flesje en leg de burgers meteen op een stukje dubbelgevouwen aluminium folie.
3. Bak voor de vulling de jalapeno peper, ui, knoflook en champignons even kort in een koekenpan met wat olie en breng op smaak met peper en zout.
4. Meng de crème fraîche, Dijon mosterd en blokjes kaas door het groentemengsel en vul hiermee de burgers. Je kunt er eventueel ook nog wat kaas overheen raspen.
5. Verwarm je BBQ voor op ongeveer 175 °C , voeg wat rookhout toe aan je kolen (om zo’n mooi rookrandje te krijgen) en bak de bierblik burgers op het stukje aluminiumfolie in ongeveer 45 minuten gaar.
Bron: naar een idee uit ‘De man die koken kan’ en het artikel op BBQ-NL.com over Bacon Beer Can Burgers
Probeer ook eens dit recept voor Beer Can Burgers met blauwe kaas!
Afdrukken
Bierblik burgers aka beer can burgers
- Genoeg voor: 2 1x
- Categorie: BBQ
Omschrijving
Voor 2 personen
Ingrediënten
- 400 gram rundergehakt of half-om-half gehakt
- 50 gram ontbijtspek, fijngehakt
- 1,5 eetlepel BBQ rub (ik gebruik hiervoor meestal dit recept waar ik meteen een voorraadje van maak)
- 1 jalapeno peper, in stukjes
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 100 gram (kastanje) champignons, fijngesneden
- 1 eetlepel (ongeveer 20 gram) crème fraîche
- 1 theelepel Dijon mosterd
- 35 gram oude Cheddar kaas, in kleine blokjes
Bereidingswijze
1. Meng het rundergehakt met de fijngehakte ontbijtspek en de BBQ rub goed door elkaar en rol hier 2 grote gehaktballen van.
2. Maak de buitenkant van een blikje of flesje schoon en vet eventueel in met wat olie zodat het niet aan het gehakt blijft plakken. Vet eventueel ook het bord of de snijplank waar je de burgers op maakt in zodat ook de onderkant makkelijk los komt. Zet het flesje nu op de gehaktbal en druk deze erin totdat je bijna bij de bodem bent. Kneed het gehakt er goed omheen zodat een kommetje ontstaat. Verwijder voorzichtig het flesje en leg de burgers meteen op een stukje dubbelgevouwen aluminium folie.
3. Bak voor de vulling de jalapeno peper, ui, knoflook en champignons even kort in een koekenpan met wat olie en breng op smaak met peper en zout.
4. Meng de crème fraîche, Dijon mosterd en blokjes kaas door het groentemengsel en vul hiermee de burgers. Je kunt er eventueel ook nog wat kaas overheen raspen.
5. Verwarm je BBQ voor op ongeveer 175 °C , voeg wat rookhout toe aan je kolen (om zo’n mooi rookrandje te krijgen) en bak de bierblik burgers op het stukje aluminiumfolie in ongeveer 45 minuten gaar.



Superlekker! En het ziet er ook nog leuk uit.
Ik had half-om-half gehakt gebruikt. Volgens mij was het al gekruid, want de burger was wel zout. (Nu gebruik ik weinig zout, dus misschien ligt het aan mij). Eerst dacht ik dat het door de bbq-rub lag, maar die heb ik op ander vlees ook gebruikt en dat was niet te zout. Volgende keer probeer ik het met rundergehakt.
Als het gehakt al gekruid was is het inderdaad dubbelop want de rub & de ontbijtspek zijn ook al zout 😉