Het vuur de baas – mijn favoriete BBQ boek

het vuur de baas bbq handboek

Kookboek waardoor je zin krijgt om te BBQ’en

Deze rubriek met kookboekrecensies zou voor ‘Het vuur de baas’ eigenlijk even omgedoopt moeten worden naar ‘Kookboek waardoor je zin krijgt om te BBQ’en’. Ik durf wel te stellen dat manlief en ik behoorlijk fanatieke BBQ’ers zijn en al heel wat verschillende recepten op de BBQ hebben bereid. Op een simpel tafelmodel, op een grote Weber, op een oud olievat, sinds afgelopen winter op een heuse Big Green Egg en zelfs regelmatig gewoon aan spiezen boven onze oude wastrommel met hout erin.  Soms met succes, soms met wat minder succes maar altijd met het idee om er van te leren en het een volgende keer beter te doen.

Niet zelden kom ik bij mijn zoektocht op Google naar kerntemperaturen en bereidingswijzen van verschillende soorten vlees uit op het forum van het BBQ Genootschap of de blog BBQ-NL.com. Beiden zijn eigendom van een persoon die online door het leven gaat als ‘Noskos’. Een naam die ik al vaak heb gezien onder posts met tips en trucs. In real life blijkt hij echter door het leven te gaan als Dennis van Koutrik.

pagina uit het vuur de baas kookboek
Een omschrijving door Noskos van mijn geliefde Big Green Egg waar ik erg om moest lachen 😉

Hét handboek voor de BBQ’er

Ik was dan ook erg benieuwd naar Dennis’ eerste kookboek. Tenminste ik dacht dat het een heus kookboek zou zijn omdat de kaft eenzelfde soort illustraties heeft als de verschillende ‘kookbijbels’ die door uitgeverij Carrera Culinair zijn uitgebracht. Ik had natuurlijk beter moeten weten aangezien er al een BBQ Bijbel in deze serie is uitgebracht door Julius Jaspers (een aanrader trouwens met maar liefst 250 BBQ recepten; wellicht dat die ook nog een keer in deze rubriek voorbij komt). Maar ook door de ondertitel “Alle geheimen van het BBQ Genootschap in één overzichtelijk handboek”  had ik kunnen weten dat het hier om een handboek ging en niet specifiek om een BBQ boek met veel recepten.

Na het boek van voor tot achter te hebben doorgeplozen durf ik inmiddels wel te zeggen dat ‘Het vuur de baas’ in ieder geval voor mij  hét handboek voor de BBQ’er is. Alle vragen mbt BBQ’en die je je maar kunt bedenken zijn hierin terug te vinden. Over de verschillende soorten barbecues die op de markt verkrijgbaar zijn, over kolen, briketten en aanmaakblokjes, over de verschillende soorten rookhout, allerlei accessoires en de verschillende manieren van BBQ’en. Over alle bereidingstechnieken en kerntemperaturen die je je maar kunt bedenken.  En zelfs een uitgebreid verslag over wat er allemaal bij komt kijken als je met een heuse barbecuewedstrijd mee doet.

Kortom; alle vragen die ik voorheen vaak opzocht op internet, waar dan weer tig verschillende websites met evenzoveel verschillende antwoorden uit kwamen, zijn nu gebundeld in dit boek.

Staan er ook recepten in?

Ik ontving het recensie exemplaar van ‘ Het vuur de baas’ in eerste instantie in digitale vorm. Op zich geen probleem om een goed overzicht te kunnen krijgen van een boek, maar al scrollend door een bestand heb je geen idee van hoe groot of dik een boek nou is. Aangezien ik nog steeds in de veronderstelling was dat het boek in de kookbijbel serie van dezelfde uitgever hoorde dacht ik daarom dat er pagina’s misten in het receptendeel. Dit is geen grapje; ik ben serieus een paar keer op en neer gescrold van de index en weer terug om te kijken of er pagina nummers misten! Maar dat bleek niet het geval. Er staan uitgebreide beschrijvingen in over het bereiden van vlees en ook nog een hoop ‘losse’ recepten voor rubs en marinades. Het daadwerkelijke recepten hoofdstuk bevat echter maar 11 recepten voor op de BBQ.

Een tegenvaller? Niet echt. Zeker niet voor de beginnende BBQ’er die geen zin heeft om het internet af te struinen op zoek naar een goed recept voor de meest bekende BBQ gerechten.  Van de recepten die erin staan weet ik namelijk dat ze kloppen. BBQ klassiekers als MOINK balls, 3-2-1-spareribs, pulled pork en zalm op cederhout staan namelijk precies zo beschreven als ik ze eerder met succes heb klaar gemaakt. Dat is ook logisch want daarvoor gebruikte ik altijd al de tips van het forum.

Krijg ik er zin door om te koken BBQ’en?

Jazeker! Zo had ik na een ietwat tegenvallende Cola Can Chicken ervaring vorige week eigenlijk net het hele ‘kip-op-blik’ van de BBQ afgezworen. Omvallende kip waardoor de cola door de Big Green Egg ging, gevaarlijke taferelen met de kip van het gloeiendhete blikje afhalen en het aansnijden van zo’n hele kip wat ik gewoon een hoop gedoe vind. Kortom; ik was eigenlijk wel klaar met de hele kippen en besloot me te gaan concentreren op lekkere kippenvleugeltjes en kippenpoten.

Tot ik dus dit boek begon te lezen en er achter kwam dat ook deze BBQ professional een kip op een blikje onhandig vindt omdat hij dan spontaan om kan vallen. Een zogenaamde ‘chicken sitter’  zou de oplossing moeten zijn. In het recept voor ‘De allerlekkerste beer can chicken’ staat verder nog de tip om hem te pekelen. Ik heb mijn kippen nog nooit gepekeld en ga dit zeker binnenkort eens uitproberen. Overigens is dat niet iets wat je last-minute nog even kunt beslissen; het duurt in totaal 2 dagen om voor te bereiden.

En tot slot ben ik erg nieuwsgierig naar het recept van gerookt ijs. Eerder rookte ik al slagroom op de Big Green Egg met een cold smoke generator (tegelijk met roomboter + kaas) maar in Noskos’ recept wordt de slagroom warm gerookt op 90ºC en daarna opgedraaid tot ijs. Aangezien ik gek ben op alles met een rooksmaak gaat ook dit recept op het lijstje met nog te maken BBQ gerechten.

De slot conclusie

Valt er ook nog iets tegen? Alleen de hoeveelheid recepten; dat vraagt om een vervolg 😉

Ik vind het echt een overzichtelijk en compleet naslagwerk waarvan ik nu al weet dat ik het met regelmaat ga gebruiken. Zo wordt het onderhand weleens tijd dat ik zelf ga leren om de BGE aan te steken (tot op heden neemt manlief die taak altijd op zich) en ga ik me nog eens verder verdiepen in het ‘caveman style’ BBQ’en waarvan ik tot dit boek niet eerder over had gehoord.

Het vuur de baas is verkrijgbaar bij boekwinkels en Bol.com voor 25 Euro. Er is ook een E-Book versie voor € 9,99.

Disclaimer: Dit kookboek is op mijn verzoek ter recensie toegezonden door de uitgeverij. Deze recensie echter is geschreven vanuit mijn eigen enthousiasme over dit boek en door de uitgever of auteur is geen enkele invloed uitgeoefend op het schrijven hiervan.  De link naar het kookboek is een affiliate link. Voor meer informatie hierover klik hier

het vuur de baas bbq handboek

1 Trackback / Pingback

  1. Achter de schermen bij Worstenbrood & Wijn #3 - Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.