BBQ dessert: marshmallows, chocolade, bourbon en gezouten karamel

Recept voor BBQ dessert met marshmallows, chocolade, bourbon en gezouten karamelsaus #bbq #dessert #marshmallows

Dit superlekkere BBQ dessert met marshmallows, chocolade, bourbon en gezouten karamel proefde ik voor het eerst tijdens de smokersessie in de tuin van Annemiek van LevenalsgodinFrankrijk (toen nog in West Friesland trouwens). Met een aantal foodies + aanhang spraken we af om een hele dag samen te BBQ’en. Aangezien de grote stukken vlees, de kruidenboter en de hapjes van de BBQ al snel vergeven waren was het aan mij de schone taak om een groentegerecht en het dessert te verzorgen.

Voor het groentegerecht maakte ik gerookte rode kool met BBQ boter, wat meteen de allereerste keer een groot succes was. Het dessert met marshmallows werd me ingefluisterd door Renate – ook wel bekend als FoodLoveLifeBeing. En die had het weer van Jord Althuizen. Een recept wat ik later inderdaad tegenkwam in zijn boek SmokeyGoodness.

Onze uiteindelijke versie voor dit dessert van de BBQ met marshmallows, chocolade, bourbon en gezouten karamel was iets meer uit de losse pols. En ook lang niet op zo’n hoge temperatuur als dat Jord aangeeft in zijn boek. De marshmallows in dit recept worden dan ook niet goudbruin maar gewoon lekker zacht.

Gebaseerd op de Amerikaanse s’mores zou je dit BBQ dessert eigenlijk moeten oplepelen met graham crackers. Maar die zijn in Nederland lastig verkrijgbaar. Ik gebruik daarom droge Marie biscuitjes om dit goddelijke goedje uit de ovenschaal te lepelen en dat werkt ook prima.

Je kunt dit BBQ dessert van te voren klaar maken. Maar met een potje zelfgemaakte gezouten karamel op voorraad draai je het letterlijk binnen 1,5 minuut in elkaar. Dan is het alleen nog een kwestie van in een gesloten, indirecte BBQ te zetten en wachten tot de chocolade gesmolten is. Ik heb letterlijk altijd een potje karamel op voorraad. Dat gebruik ik ook regelmatig voor camembert met pecannoten van de BBQ.

Overigens staat zo’n BBQ dessert natuurlijk veel stoerder als je het serveert vanuit een gietijzeren skillet (die nog steeds op mijn verlanglijstje staat ;)). Maar gewoon in een ovenschaal werkt ook prima.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Recept voor BBQ dessert met marshmallows, chocolade, bourbon en gezouten karamelsaus #bbq #dessert #marshmallows

BBQ dessert: marshmallows, chocolade, bourbon en gezouten karamel

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews

Omschrijving

Nagerecht voor 4 personen


Ingrediënten

Scale
  • 1 eetlepel gezouten karamel
  • 200 gram marshmallows
  • 100 gram pure of melkchocolade, grofgehakt
  • scheut bourbon of whisky
  • Maria biscuitjes of Graham cracker of mee op te lepelen

Bereidingswijze

1. Verdeel de chocolade over de bodem van een ovenschaal of gietijzeren skillet.

2. Bedruppel met de bourbon en bedek met de marshmallows.

3. Verdeel vervolgens de gezouten karamel over het geheel en zet in een hete, indirecte BBQ tot de chocolade gesmolten is en de marshmallows zacht zijn. 

Serveer met de Marie biscuitjes.


BBQ dessert met marshmallows, chocolade, bourbon en gezouten karamel
BBQ dessert met marshmallows, chocolade, bourbon en gezouten karamelsaus

3 Comments

  1. Mijn vriend is op niets zo gek als op de bbq. En ik ben gek op toetjes. Zaterdag hebben we een bbq borrel met vrienden. Zij regelen allemaal vleeshapjes, en ik.? Ik kies natuurlijk deze!!

    #goodiebag

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.