Beenhammetje van de BBQ

Beenhammetje van de bbq

Als manlief en ik barbecueën dan is dat eigenlijk nooit een typisch Nederlandse BBQ met veel stukken (voorgegaard) vlees, sausjes en stokbrood.  Meestal kiezen we voor 1 stuk vlees met een lekkere salade of andere bijgerechten. Toch hebben we niet altijd zin en tijd om urenlang low & slow te BBQ’en. Zeker niet op doordeweekse dagen. Wat er dan regelmatig op het menu staat is dit beenhammetje van de BBQ. Niet zo’n grote van de slager die je zelf nog moet pekelen, maar gewoon een kleintje uit de supermarkt. Die zijn al gepekeld.

Dat beenhammetje zetten we zelf nog in een marinade van honing, mosterd, tijm en whisky (al kun je de whisky ook gerust weg laten). Na ongeveer 45 minuten tot een uur indirect grillen op 150ºC heb je dan een heerlijk stukje beenham van de BBQ. En je legt er net zo makkelijk meerdere naast elkaar voor als er meer liefhebbers aanschuiven.

Wat je er bij kunt serveren? In het voorjaar eet ik dit beenhammetje graag met deze asperge-aardappelsalade. Die je overigens de rest van het jaar ook prima kunt maken, maar dan met asperges uit pot. Vorige week liet ik de kippendij uit het recept voor Ceasar courgetti weg en serveerde er plakken beenham van de BBQ bij. Maar ook bij aardappelspiezen van de BBQ en gevulde courgettes smaakt hij erg lekker.

Beenham op de kamado

Zelf ben ik al enkele jaren de gelukkige bezitter van een Big Green Egg. Maar je kunt dit recept voor beenham prima op elke andere kamado of BBQ met deksel bereiden. Zolang je er maar indirect op kunt grillen zoals deze of dit model. Dezelfde bereidingswijze voor dit beenhammetje van de BBQ kun je ook gebruiken in de oven. Je mist dan alleen dat typische rooksmaakje.

P.s. heb jij mijn boek Het Bourgondische Bitterballenboek al in je bezit? Hét must-have kookboek voor bourgondiërs! Nu ook verkrijgbaar als ePub. Hier staat ook een recept in met dit beenhammetjes van de BBQ waarbij het wordt verwerkt in een bitterbal met asperges, ham, ei en peterselie.

Beenhammetje van de BBQ

Hoofdgerecht voor 2 – 3 personen

Ingrediënten 

  • 1 ongemarineerd beenhammetje uit de supermarkt, ongeveer tussen de 400 – 600 gram.
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels (Dijon) mosterd
  • een paar takjes tijm, fijngehakt
  • evt. 2 eetlepels whisky
  • evt. rookhout

Bereidingswijze

1. Meng de ingrediënten voor de marinade door elkaar en wrijf hier het beenhammetje mee in. Laat minimaal een uur, maar kan ook prima de avond van te voren al, marineren in de koelkast.

2. Steek je BBQ met deksel aan voor indirect grillen tot 150ºC.

3. Je kunt eventueel wat rookmot bij de kolen gooien voor een licht rooksmaakje aan de ham. Wees hier echter voorzichtig mee want met zo’n klein hammetje kan de rooksmaak al snel te sterk zijn.

4. Gaar het beenhammetje tot een kerntemperatuur van 63ºC. Wikkel hem daarna in aluminiumfolie en laat ongeveer 10 minuten, buiten de BBQ, rusten. De kerntemperatuur zal dan nog stijgen naar 65ºC en het resultaat is een heerlijk, mals beenhammetje.

Meestal blijft er nog wel een restje over. Plakjes koude beenham smaken de volgende dag ook nog heerlijk, koud of even opgewarmd, op een broodje 🙂

Het recept meteen als PDF printen? Dat kan via onderstaande receptkaart.

Waardering: 5 uit 5.

Laat je een hieronder een reactie voor me achter als je dit beenhammetje gemaakt hebt? Daarmee help je mij om dit recept beter vindbaar te maken in Google voor andere bourgondiërs 😉

Wat kan er nog meer op de kamado BBQ?

Als je toch je Big Green Egg, Basterd, Weber of andere dichte BBQ aansteekt kun je er net zo goed nog wat borrelhapjes, voorgerechten of zelfs een dessert op bereiden. Ik kan je van harte onderstaande gerechten voor op BBQ aanbevelen. Allemaal te maken op indirect grillen waarbij de temperatuur niet zo heel nauw komt:

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Beenhammetje van de bbq

Beenhammetje van de BBQ

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 4.5 from 2 reviews

Omschrijving

Hoofdgerecht voor 2 – 3 personen


Ingrediënten

Scale
  • 1 ongemarineerd beenhammetje uit de supermarkt, ongeveer tussen de 400 – 600 gram.
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels (Dijon) mosterd
  • een paar takjes tijm, fijngehakt
  • evt. 2 eetlepels whisky
  • evt. rookhout

Bereidingswijze

1. Meng de ingredienten voor de marinade door elkaar en wrijf hier het beenhammetje mee in. Laat minimaal een uur, maar kan ook prima de avond van te voren al, marineren in de koelkast.

2. Steek je BBQ met deksel aan voor indirect grillen tot 150ºC.

3. Je kunt eventueel wat rookmot bij de kolen gooien voor een licht rooksmaakje aan de ham. Wees hier echter voorzichtig mee, want met zo’n klein hammetje kan de rooksmaak al snel te sterk zijn.

4. Gaar het beenhammetje tot een kerntemperatuur van 63ºC. Wikkel hem daarna in aluminiumfolie en laat ongeveer 10 minuten, buiten de BBQ, rusten. De kerntemperatuur zal dan nog stijgen naar 65ºC en het resultaat is een heerlijk, mals beenhammetje.


Beenhammetje van de BBQ
beenhammetje van de bbq met ceasar courgetti
beenhammetje van de bbq

12 Comments

  1. Zeer lekker, ik heb het uitgeprobeerd maar eerst in een plastiek zak gesloten gedurende 1 uur in warm water gelegd. Dit verkort de baktijd enorm; dus enkel laten korsten.

  2. Ja, dit smakelijke beenhammetje ligt ook in bbq seizoen 2019 op ons klein eitje. Heerlijk met de coleslaw van Ilona. Elders op deze site te vinden. Doei!

  3. Vandaag een heerlijk beenhammetje gemaakt op de bbq (Basterd) volgens bovenstaand recept. Wij hadden geen Dijon mosterd in huis, maar met Franse mosterd smaakt ie er niet minder om.

    • Daar smaakt ‘ie zeker niet minder om: Dijon mosterd is ook Franse mosterd ;). Behoorlijk scherp. Maar ook met Hollandse mosterd kan het prima hoor.

  4. Wat een bon idee een beenham op de bbq, super smakelijk. Ik heb er een lauw warme krieltjes/mascarpone/asperges (uit pot) salade bij gedaan, heerlijk!

    • Wat ontzettend leuk om te lezen! Dat is inderdaad het grootste voordeel van BBQ’en met een kamado; de buitentemperatuur heeft weinig invloed. Dankjewel voor je reactie 🙂

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.