Beer Can Burgers met blauwe kaas + champignons

Beer Can Burgers gevuld met blauwe kaas

Ik had al eerder Beer Can Burgers gemaakt. Of eigenlijk Beer Bottle Burgers, aangezien wij vaak alleen bierflesjes in huis hebben en geen bierblikjes. Het principe blijf hetzelfde maar deze keer maakte ik ze met een vulling van blauwe kaas en kastanjechampignons. Beer Can Burgers met blauwe kaas dus. Geïnspireerd door, hoe kan het ook anders, Jord Althuizen. In zijn laatste boek Burgers & BBQ Bites, waarvan je hier mijn uitgebreide recensie leest, rookt hij portobello’s en gebruikt die in de vulling. Dat heb ik niet gedaan, ik heb de kastanjechampignons gewoon meegebakken met de andere ingrediënten. En nog wat BBQ rub door het gehakt gemengd.

Daarnaast vind ik het echt een onmogelijke opgave om Beer Can Burgers uberhaupt te eten als burger tussen een burgerbroodje. In plaats daarvan serveer ik ze liever naast een aardappelsalade. Dit keer maakte ik een aardappelsalade met truffeldressing omdat die mooi past bij de blauwe kaas. Daarvoor maakte ik de helft van mijn favoriete aardappelsaladerecept maar verving de dressing door truffeldressing van Jean Baton (die ik kreeg toegestuurd), liet de spekjes weg en voegde er nog wat fijngehakte augurkjes en 200 gram uitgebakken champignons aan toe.

Je kunt de Beer Can Burgers met blauwe kaas prima voorbereiden en tot gebruik in de koelkast bewaren. Het handigst is om de burgers al tijdens het vormen op een dubbelgevouwen stuk aluminiumfolie te plaatsen. Die til je dan gemakkelijk op je BBQ rooster.

Dit is BBQ zoals BBQ hoort te zijn

Aldus de woorden van manlief tijdens het proeven van de Beer Can Burgers met blauwe kaas samen met de aardappelsalade met truffel. Daarmee doelde hij niet perse op deze specifieke combinatie maar het feit dat je met 1 gerecht van de BBQ en 1 bijgerecht een prima maaltje hebt. Een maaltje dat ook nog eens helemaal is voor te bereiden. In tegenstelling tot de ‘normale’ Nederlandse BBQ waarbij een hoop stokbrood met sausjes, kant-en-klare salades uit bakken en verschillende stukken voorgegaard vlees als barbecue worden bestempeld.

Ik zeg; wijze woorden 😉 En precies zoals wij graag BBQ’en in huize Worstenbrood & Wijn!

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Beer Can Burgers gevuld met blauwe kaas

Beer Can Burgers met blauwe kaas + champignons

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 4 from 1 review
  • Genoeg voor: 2 1x

Omschrijving

Hoofdgerecht voor 2 personen


Ingrediënten

Scale
  • 400 gram half om half gehakt
  • 8 dunne plakjes ontbijtspek (of minder, afhankelijk van hoe groot ze zijn)
  • 1 eetlepel BBQ rub (ik gebruik die van Noskos volgens dit recept)
  • 1 jalapenopeper, fijngesneden
  • 1/2 rode ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • handje peterselie, fijngehakt
  • 100 gram kastanjechampignons, fijngehakt
  • 100 gram blauwe kaas, verkruimeld (naar smaak sterk of minder sterk)

Bereidingswijze

1. Meng het gehakt met de BBQ rub goed door elkaar en rol hier 2 grote gehaktballen van.

2. Maak de buitenkant van een blikje of flesje schoon en vet eventueel in met wat olie zodat het niet aan het gehakt blijft plakken.  Vet ook het stuk dubbelgevouwen aluminiumfolie waar je de burgers op maakt in zodat ook de onderkant makkelijk los komt. Zet het flesje nu op de gehaktbal en druk deze erin totdat je bijna bij de bodem bent. Kneed het gehakt er goed omheen zodat een kommetje ontstaat. Verwijder voorzichtig het flesje. Wikkel de plakjes ontbijtspek rond de buitenkant van de bierblikburgers.

3. Bak voor de vulling de jalapeno peper, ui, knoflook en champignons even kort in een koekenpan met wat olie en breng op smaak met peper en zout.

4. Meng de peterselie en de helft van de blauwe kaas door het groentemengsel en vul hiermee de burgers. Verdeel de andere helft van de blauwe kaas op de bovenkant van de beer can burgers. 

5. Verwarm je BBQ met deksel indirect voor op ongeveer 175 °C , voeg wat rookhout toe aan je kolen (om zo’n mooi rookrandje te krijgen) en bak de bierblik burgers op het stukje aluminiumfolie in ongeveer 45 minuten gaar.


Pin van beer can burgers

2 Comments

  1. Hoi, vraagje heb je de BCB indirect of direct gegaard? Misschien lees ik er over heen maar kan alleen vinden dat ze op alu folie liggen. Dank voor je reactie 🙂

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.