
Gevonden! Ik was er al een tijdje naar op zoek en kwam door puur toeval mijn aantekeningen voor deze bitterballen met stoofvlees van varkenswangen in rode wijn tegen. Precies op tijd om ruim voor Kerst te delen. Zoals met meer van mijn favoriete bitterballen is ook dit recept gebaseerd op een gerecht dat ik vaak maak.
Ik ben best een kluns als het gaat om het bereiden van grote stukken vlees. En vooral tegen de tijd dat de Kerstdagen in zicht komen krijg ik spontaan stress als het gaat om het bedenken van een hoofdgerecht. Tot ik dus enkele jaren geleden gestoofde varkenswangen ontdekte. Het klinkt misschien niet heel feestelijk, maar wacht maar tot je ze geproefd hebt. Sindsdien staan ze elk jaar op het kerstmenu.
De varkenswangen vallen letterlijk uit elkaar van malsheid nadat ze enkele uren zijn gestoofd in rode wijn. Naast dat het ongelooflijk lekker is, is het ook nog eens een gerecht dat je al enkele weken eerder kunt maken en in de vriezer bewaren. Ik maak altijd meteen een dubbele hoeveelheid – en gniffel bij zien van het verbaasde gezicht van de slager als ik 3 kilo varkenswangen bestel – die ik weer in verschillende recepten verwerk.
Waaronder dus in deze bitterballen met stoofvlees van varkenswangen. De rode wijn proef je ook echt terug door een deel van de bouillon te vervangen door rode wijn. Een goedgevulde bitterbal met mals stoofvlees die bij iedereen in de smaak zal vallen.
Ga jij deze varkenswangbitterbal maken? Ik vind het supertof als je hieronder een reactie achterlaat of me tagt op social media.
Afdrukken
Bitterballen met stoofvlees van varkenswangen
Omschrijving
Voor 45 bitterballen of 20 kleine kroketjes
Ingrediënten
- 6 gram gelatine
- 60 gram boter
- 90 gram bloem
- 50 gram rode wijn
- 250 gram bouillon van gestoofde varkenswangen gezeefd en afgekoeld
- 225 gram stoofvlees van varkenswangen fijngehakt
Bereidingswijze
-
Zorg dat alle ingrediënten klaarstaan en week de gelatineblaadjes in koud water.
-
Smelt de boter in een hapjespan en voeg in één keer de bloem toe. Roer goed met een rubberen spatel om de ingrediënten te mengen. Gedurende 3 minuten zachtjes laten bakken om de bloem te garen.
-
Voeg het afgekoelde stoofvocht en de rode wijn in één keer toe en meng het geheel al roerende tot een samenhangende en ietwat glanzende massa. Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en meng ze door de ragout. Laat 1 minuutje afkoelen.
-
Voeg het fijngehakte stoofvlees van varkenswangen toe en meng alles goed met een rubberen spatel. Proef en voeg indien nodig peper en zout toe.
-
Giet de salpicon over in een platte ovenschaal en laat afgedekt onder vershoudfolie iets afkoelen. Plaats in de koelkast om te laten opstijven, liefst een hele nacht.
Notities
Ga verder met het portioneren, rollen en paneren van de bitterballen met de aanwijzingen op deze pagina.
Het recept voor stoofvlees van varkenswangen vind je via deze link.
Op zoek naar meer feestelijke bitterbalrecepten? Deze bitterbal met truffel en paddenstoelen misstaat niet als amuse bij een feestelijk etentje :).
Naast de bitterbalrecepten die je op deze website vindt staan er 30 unieke recepten in Het Bourgondische Bitterballenboek. Een gratis inkijkexemplaar met 22 pagina’s download je meteen via onderstaand formulier:

Geef als eerste een reactie