Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Bloedworst bitterballen met appel en ui

Bloedworst bitterballen met gekarameliseerde appel en ui

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Auteur: Ilona

Omschrijving

Voor ongeveer 70 stuks


Ingrediënten

Units Scale
  • 125 gram boter + extra om de vulling in te bakken
  • 185 gram bloem
  • 600 gram kippenbouillon
  • 450 gram bloedworst, ontdaan van vel en in stukjes gesneden
  • 1 ui (ongeveer 100 gram), fijngesnipperd
  • 1 appel (ongeveer 150 gram), geschild en in stukjes gesneden
  • 12 gram gelatine blaadjes
  • 1/4 theelepel witte peper
  • 1/4 theelepel zout

Bereidingswijze

1. Week de gelatineblaadjes in koud water.

2. Zet eerst alles voor de vulling klaar en bak de stukjes bloedworst even kort aan in een koekenpan met wat olie of boter. Op deze manier kun je ze met een pollepel makkelijk nog wat fijn drukken.

3. Bak in een andere koekenpan op laag vuur de ui en appel in 1 eetlepel boter. Voeg na enkele minuten 1 eetlepel suiker toe en laat bakken tot gekarameliseerd. Weeg hier 150 gram van af en laat afkoelen.

3. Smelt de boter in een hapjespan en voeg in één keer de bloem erbij. Roer goed met een rubberen spatel om een gladde massa te verkrijgen en laat gedurende 3 minuten koken om de bloem te laten garen.

4. Voeg de bouillon toe en breng de massa onder goed roeren aan de kook. Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze aan de massa toe. Laat iets afkoelen.

5. Voeg alle bloedworst en 150 gram van de appel/ui vulling toe en meng alles goed met een rubberen spatel. Proef goed en voeg naar smaak witte peper en zout toe.
Laat de massa afgedekt afkoelen en plaats in de koelkast om te laten opstijven; liefst een hele nacht.

6. Portioneer de salpicon in porties van 15-18 gram, rol de porties in de gewenste vorm en paneer ze door bloem, losgeklopt (maar niet schuimend) eiwit en paneermeel en daarna nog een keer door het eiwit en paneermeel.
Of door: paneermeel, eiwit, panko. Dit is iets minder werk maar levert een minder hard korstje op.

7. Frituur 3 minuten in plantaardige olie of plantaardig vet van 180°C.