
Deze geroosterde bloemkoolsalade is een heerlijk vegetarisch recept waarbij je zonder moeite een halve bloemkool per persoon eet. Het is van de geweldige Yotam Ottolenghi uit zijn groenten kookboek ‘Plenty More’. Na een roadtrip door de USA met vooral veel junkfood was dit smakelijke en gezonde maaltje een verademing.
Ik ben geen fan van gekookte bloemkool maar geroosterd uit de oven is het echt véél lekkerder!
Geroosterde bloemkoolsalade met druiven, hazelnoten en kaas
Voor 2 personen als hoofdgerecht
Ingrediënten
– 1 grote bloemkool, in kleine roosjes verdeeld (900 gram)
– 90 ml raapzaadolie
– 2 eetlepels sherry-azijn
– ½ theelepel vloeibare honing
– 1 theelepel dijonmosterd
– 30 gram rozijnen
– 40 gram hazelnoten, geroosterd en grofgehakt
– 100 gram blauwe druiven, gehalveerd en pitjes verwijderd
– 80 gram romige, rijpe cheddar (of Goudse kaas), grof verkruimeld (ik koop Cheddar bij de Lidl)
– 20 gram bladpeterselie, grof gesneden
– zout & zwarte peper
Bereiden
1. Verwarm de oven voor op 220°C en beleg een bakplaat met bakpapier.
2. Vermeng de bloemkoolroosjes met 45 ml van de raapzaadolie, ½ theelepel zout en wat zwarte peper. Spreid ze uit op de bakplaat en zet ze 20-25 minuten in de oven, schep ze ongeveer twee keer om en rooster ze tot ze goudbruin zijn. Haal uit de oven en laat afkoelen.
3. Maak een dressing met de rest van de raapzaadolie, de azijn, mosterd, honing en ¼ zout. Voeg de rozijnen toe en laat ongeveer 10 minuten marineren. (Ik had geen raapzaadolie en cherry-azijn in huis en maakte het met zonnebloemolie en witte wijnazijn)
4. Doe vlak voor het serveren de bloemkoolroosjes met de overige ingrediënten in en grote kom en giet de dressing met de rozijnen erover, schep alles losjes door elkaar. Schep de bloemkoolsalade op een grote schaal en dien op.
Bron: recept van Yotam Ottolenghi uit Plenty More
Afdrukken
Bloemkoolsalade met druiven, hazelnoten en kaas
- Genoeg voor: 2
Ingrediënten
- 1 grote bloemkool, in kleine roosjes verdeeld (900 gram)
- 90 ml raapzaadolie
- 2 eetlepels sherry-azijn
- ½ theelepel vloeibare honing
- 1 theelepel dijonmosterd
- 30 gram rozijnen
- 40 gram hazelnoten, geroosterd en grofgehakt
- 100 gram blauwe druiven, gehalveerd en pitjes verwijderd
- 80 gram romige, rijpe cheddar (of Goudse kaas), grof verkruimeld (ik koop Cheddar bij de Lidl)
- 20 gram bladpeterselie, grof gesneden
- zout & zwarte peper
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 220°C en beleg een bakplaat met bakpapier.
2. Vermeng de bloemkoolroosjes met 45 ml van de raapzaadolie, ½ theelepel zout en wat zwarte peper. Spreid ze uit op de bakplaat en zet ze 20-25 minuten in de oven, schep ze ongeveer twee keer om en rooster ze tot ze goudbruin zijn. Haal uit de oven en laat afkoelen.
3. Maak een dressing met de rest van de raapzaadolie, de azijn, mosterd, honing en ¼ zout. Voeg de rozijnen toe en laat ongeveer 10 minuten marineren. (Ik had geen raapzaadolie en cherry-azijn in huis en maakte het met zonnebloemolie en witte wijnazijn)
4. Doe vlak voor het serveren de bloemkoolroosjes met de overige ingrediënten in en grote kom en giet de dressing met de rozijnen erover, schep alles losjes door elkaar. Schep de bloemkoolsalade op een grote schaal en dien op.

Geef als eerste een reactie