Bobotie – Zuid Afrikaanse gehaktschotel

Bobotie gehaktschotel uit Zuid Afrika

Dit recept voor bobotie (de bekende Zuid Afrikaanse gehaktschotel) is gebaseerd op een recept dat ik zag bij het TV programma Taste of Life enkele jaren terug. Niet iets om ‘even snel’ op een doordeweekse avond te maken omdat het in de pan én in de oven moet. De volgende keer voeg ik misschien nog wat verse knoflook + gember toe en laat de gemberpoeder weg.

In de originele bobotie zitten helemaal geen sperziebonen maar ik wil er toch altijd iets van groenten bij dus doe ze er gewoon doorheen. Daar wordt de bobotie wel wat losser van; voor een vastere variant serveer je de bonen ernaast of met andere groenten. Lekker met gele rijst en mangochutney.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Bobotie gehaktschotel uit Zuid Afrika

Bobotie – Zuid Afrikaanse gehaktschotel

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Genoeg voor: 3

Ingrediënten

  • 1 ui, gesnipperd
  • 1½ eetlepel zonnebloemolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt (of 1 theelepel knoflookpuree)
  • 1 eetlepel gemberpuree
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel scherp kerriepoeder
  • ½ theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel suiker
  • ½ theelepel zout
  • 1 blik gepelde tomaten of tomatenblokjes
  • 1 appel in blokjes gesneden (Granny Smith)
  • handje blanke rozijnen
  • 5 gedroogde abrikozen, fijngesneden
  • 400 gram sperziebonen, puntjes eraf en gehalveerd
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1½ sneetje brood zonder korst in blokjes
  • 125 ml melk
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ei, losgeklopt
  • paar gedroogde laurierblaadjes

Bereidingswijze

1. Meng alvast de paprikapoeder, kerriepoeder, gemberpoeder, cayennepeper, suiker en zout door elkaar in een schaaltje.

2. Kook of stoom de sperziebonen even voor (ongeveer 6 minuten)

3. Bak de stukjes ui in de zonnebloemolie. Voeg het kruidenmengsel bij de ui en bak dit mengsel 2 tot 3 minuten.

4. Neem dit mengsel van het vuur en roer de tomaten, appelblokjes, tomatenpuree, rozijnen en abrikozen hier doorheen.

5. Zet terug op het vuur, breng aan de kook en laat 2 tot 3 minuten zachtjes laten koken.
Voeg dan het gehakt bij het mengsel en roer alles goed door elkaar.

6. Week intussen de blokjes brood in de melk een paar minuten.
Knijp het brood uit (de melk bewaren) en voeg dit bij de tomaat-gehaktsaus.
Deze saus 30 minuten, af en toe roerend, zachtjes laten koken tot het meeste vocht is verdampt. Meng met de bonen of serveer ze er los bij. Breng op smaak met zout en peper en schep het over in een ovenvaste schaal.

7. Klop het ei met de melk los en schenk dit mengsel over het gehakt.
Garneer de bovenkant van het eimengsel met de laurierblaadjes. Bak het gerecht 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C, tot het ei is gestold


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.