
Krijg je niet meteen trek bij het zien van mijn bouikos foto voordat ze de oven in gingen? Dat snap ik helemaal. Ze waren echter alle keren dat ik ze maakte razendsnel op 😉 (update 6-3-2019 inmiddels is het me wel gelukt om foto’s te maken van het eindresultaat) Ben je nieuwsgierig naar hoe lekker ze eruit kunnen zien neem dan een kijkje op deze foodblog. Rachel Davies heeft namelijk wel alle stappen gefotografeerd en doet dat veel beter dan ik.
Dit recept voor bouikos met feta en lenteui heb ik de laatste week voor onze vakantie maar liefst 2 keer gemaakt. En ik heb me er ook 2 keer misselijk aan gegeten. Ze zijn recht uit de oven namelijk onmogelijk om te laten liggen. Precies zoals wordt aangegeven in het boek ‘Honey & Co’ waar dit recept uit komt.
Wat bouikos zijn? Volgens het Israëlisch stel Sarit & Itamar, die beiden eerst voor Ottolenghi werkten en vervolgens het restaurant Honey & Co openden, zijn het kaasbroodjes uit de Balkan. Ik vind ze het beste te omschrijven als hartige scones. En zwaar verslavend dus. Ideaal om vooraf te maken ook; ik heb nog een paar bouikos onafgebakken in de vriezer liggen. Maak ze vooral niet te groot want je blijft er van eten en ze zijn nou niet bepaald ‘low-fat’ te noemen 😉
Als je alle ingrediënten in huis hebt zijn ze snel tussen de bedrijven door te maken. Mijn oog viel op dit recept terwijl ik, al bladerend door de kookboeken in mijn keuken, op de reparateur van onze cooker wachtte. Toevallig had ik alle ingrediënten in huis en het deeg was al in elkaar gedraaid voor hij arriveerde.
Ik heb het bouikos deeg even in de koelkast bewaard en afgebakken toen hij weer weg was.
Hoe deze hartige kaasbroodjes in de Balkan worden gegeten weet ik nog steeds niet. Maar als lunch of in kleine vorm bij een afternoon tea zijn bouikos mijn nieuwe favoriet.
Bouikos met feta en lente-ui van Honey & Co
Voor 10 stuks
Ingrediënten
– 50 gram koude boter
– 40 gram geraspte belegen of oude kaas
– 40 gram feta, verkruimeld
– 100 gram bloem
– snufje zout
– 50 gram zure room of crème frache
– ½ theelepel nigella zaadjes
– 2 lente-uitjes, fijngehakt
– evt. melk om te bestrijken
Bereiding
1. Verhit de oven voor op 200°C en beleg een bakplaat met bakpapier.
2. Snijd de boter in kleine blokjes en leg alle ingrediënten alvast klaar. Meng vervolgens alle ingrediënten door elkaar, ik deed dat gewoon met de hand. Kneed vooral niet te lang; er mogen gerust nog stukjes boter en fetakaas zichtbaar zijn.
3. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkplek en druk uit tot een rechthoekige plak van ongeveer 2-3 centimeter dik. Snijd het deeg in kleine driehoekjes met een mes. Dit gaat het beste als er wat bloem op het mes zit. Je kunt dit ook rechtstreeks op de bakplaat met bakpapier doen; zeker als je een bot mes of de achterkant van een mes gebruikt. Op deze manier hoef je de bouikos driehoekjes niet meer te verplaatsen maar alleen nog wat uit elkaar te leggen. Kwast ze eventueel nog in met wat melk voor een mooi bruin kleurtje
4. Plaats de bakplaat met de bouikos in de oven en bak 10 minuten. Draai de bakplaat daarna om (van voor naar achter dus en niet van onder naar boven ;)), zet de temperatuur terug naar 180°C en bak nog 6 -8 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
Serveer ze meteen uit de oven of lauwwarm. Ze zijn op de dag zelf het lekkerst maar de volgende dag even oppiepen in de oven gaat ook prima.
Bron: Honey & Co van Sarit Packer & Itamar Srulovich

Geef als eerste een reactie