Kookboekrecensie: Brindisa

Brindisa kookboek cover

Als ik van te voren had geweten dat het Spaanse kookboek ‘Brindisa’ was geschreven door de Engelse eigenaresse van een importbedrijf met Spaanse producten had ik waarschijnlijk niet eens de moeite genomen om er doorheen te bladeren. Gelukkig wist ik dat niet want ik was meteen verkocht toen ik het boek in de winkel zag liggen en werd meegezogen in de fantastische verhalen bij elk recept.

Verhalen van etentjes met vrienden. Verhalen over familierecepten van leveranciers van Brindisa. Verhalen over de herkomst van bepaalde Spaanse gerechten. En verhalen over hoe bepaalde gerechten op de menukaart van Brindisa terecht zijn gekomen. Daarnaast was ik al fan bij het lezen van een prachtig Spaans gezegde: ‘Sin cerdo no hay tocino y sin tocino no hay cocina’ Wat zoveel betekent als “Zonder varken geen spek en zonder spek geen keuken”. Kortom; een genot om in te lezen. En dat heb ik dan ook ontzettend veel gedaan afgelopen zomer.

Brindisa het kookboek

Waar komt dit kookoek nou vandaan? Ik had nog niet eerder van Brindisa gehoord maar naast de import van Spaanse producten in de UK hebben ze ook winkels, restaurants en tapasbars in Londen en Barcelona. Behalve de verhalen die ik hierboven al noemde staan er dus ontzettend veel recepten in die ook bij hen op de menukaart staan. Ik betwijfel of dit het ulitieme standaardwerk en kookboek over de hedendaagse Spaanse keuken is, zoals beschreven staat op de achterzijde, maar het komt er wel in de buurt.

Naast recepten is er namelijk ook ontzettend veel waardevolle informatie in te vinden over Spaanse eettradities, de geschiedenis van hoe gerechten zijn ontstaan, ontzettend veel wetenswaardigheden over lokale specialiteiten en de beschrijving van  evenzoveel Spaanse ingredienten.  Zo schijnt bloedworst in Galicie gedroogde vijgen en walnoten te bevatten, terwijl er in Baskenland ook bloedworst met schapenbloed bestaat. En er staat een hele verhandeling in over het verschil tussen paella en ‘arroz seco’ oftewel droge rijstgerechten. En wist je dat ‘Llesques’ het Catalaanse grote broertje zijn van de Montadito. Oftewel dikke sneden boerenbrood geroosterd boven houtskool? Ze hebben in de Brixton Food Rooms (ook een bar in de Brindisa keten) zelfs een Llesca-menu! En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik vind Brindisa dan ook zeker een aanrader voor liefhebbers van de Spaanse keuken. Mijzelf inclusief 😉 

De recepten varieren van Aardbeienjam met port tot Rustieke tomatensoep met zomervijgen. Van Rijst met artisjokken en zoutevis tot Gesmoorde kip met gehaktballetjes. En van Kikkererwten in Catalaanse stijl met saffraan-amandelpicada tot Geitenkwarktaart met zoete-tomatenjam. Elk recept met zijn eigen verhaal. 

Koken uit Brindisa

Toch duurde het nog ontzettend lang voordat ik er aan toe kwam om mijn recensie te schrijven. Dat komt omdat ik uit elk kookboek dat ik recenseer minstens 2 maar liefst 3 recepten wil maken. Ondanks dat ik heel wat uurtjes lezend heb doorgebracht met Brindisa kwam het er niet van om er mee aan de slag te gaan. Niet alleen door de enorme hitte van de afgelopen zomer maar ook omdat ik wel ontzettend veel zin kreeg om te koken maar de recepten niet echt vertrouwde.

Want hoewel verschillende versies van gazpacho, onder andere Appelgazpacho en Salmorejo met kersen, me echt wel aanspreken.  Het ‘luxueus vleugje slagroom’ van 750 ml in een recept voor 4 porties meloengazpacho lijkt me toch echt wat te gortig. Ik twijfel ook sterk aan de juistheid van bepaalde bereidingstijden en vermoed dat veel van de recepten gewoon niet getest zijn voor de publicatie. Ik weet uit ervaring dat ’50 gram bloem, 70 gram broodkruim en 2 losgeklopte eieren’ echt niet voldoende is om 24 kroketten mee te paneren. Bij lange na niet. 

Een hoofdstuk waar ik wel erg enthousiast over ben qua ‘recepten’ is het hoofdstuk Tapas y Raciones. De reden dat ik recepten tussen aanhalingstekens zet is omdat hier vooral veel serveersuggesties worden gegeven.  Zo ging ik bij het ontvangen van dit boek meteen aan de slag met de Stengels van regenboogsnijbiet met aioli op boerentoast. Daar bakte ik ook nog wat stukjes chorizo bij uit als extra garnering. 

Ik maakte recent een van de Llesques (geroosterd brood) uit de Brindisa Food Rooms met een topping van met mayonaise aangemaakte augurk, aspergepunten en daaroverheen nog wat hardgekookt ei en geroosterde paprika’s. Een erg fijne combi.

Tenslotte ging ik aan de slag met het recept voor kerstaioli met kweepeer.  Maar wel met wat aanpassingen. In het recept werd namelijk 350 ml olijfolie gebruikt en dat was echt veel te veel. Ook de in de ingredientenlijst genoemde walnoten ontbraken in de beschrijving. Het resultaat was overigens verrassend lekker. 

Conclusie 

Ben je een fan van de Spaanse keuken? Dan is dit boek zeker een aanwinst voor je verzameling. Voor mijn eerstvolgende bezoek aan Spanje ga ik ook weer lekker door Brindisa bladeren op zoek naar leuke weetjes en lokale specialiteiten. Lees echter goed de recepten voor je er klakkeloos aan begint en gebruik ze vooral als inspiratiebron. 

Brindisa is een uitgave van Fontaine uitgevers en verkrijgbaar bij boekhandels en via Bol.com voor de verkoopprijs van € 34,99. Koop je het boek via deze link? Dat zou ik heel tof vinden want jij betaalt hetzelfde en Bol.com betaalt mij 6% commissie.

Disclaimer: Dit boek is op mijn verzoek ter recensie toegezonden door de uitgever maar volledig geschreven vanuit mijzelf. Door de uitgever of auteur is geen enkele invloed uitgeoefend op het schrijven hiervan. De link naar het boek is een affiliate link. Voor meer informatie hierover klik hier

Brindisa kookboek cover

Follow my blog with Bloglovin

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.