
De naam brood mag het natuurlijk eigenlijk niet hebben maar toch is het resultaat verrassend lekker. En het ziet er vooral ontzettend gaaf uit om de blikjes van de BBQ te halen en zo te serveren. Al duurde het even voor ik de broodjes fatsoenlijk uit de blikjes had. In het recept dat ik hiervoor gebruikte uit het boek Chriskitch staat namelijk dat je het blikje alleen maar in hoeft te vetten. Op de foto in het boek zijn de blikjes brood echter afgebeeld met bakpapier erin. Dat besefte ik me uiteraard pas toen ze al gebakken waren en ik stond te klungelen met het eruit halen…
De eerste broodjes kwamen er dus helemaal uit elkaar gevallen uit omdat ik ze niet fatsoenlijk langs het randje aan de bovenkant van het blikje kreeg. Voor de smaak niet erg maar voor de presentatie wat minder. De volgende dag heb ik nog een poging gewaagd en kwam op het geniale idee om het blikje aan de onderkant met een blikopener open te maken en het broodje er zo uit te duwen. Dat werkte perfect!
Overigens kun je deze broodjes uit blik natuurlijk net zo goed in de oven bakken als je geen dichte BBQ hebt met temperatuurmeter. En je kunt oneindig variëren met de vulling zolang je de basis van zelfrijzend bakmeel, zout en bier maar aanhoudt. Ik ga zelf nog aan de slag met verschillende biersoorten om te kijken of daar een verschil in is te proeven. Voor dit recept gebruikte ik echter gewoon een flesje pils.
Lekker voor erbij: aioli!
Op zoek naar meer leuke recepten voor je kamado of andere gesloten BBQ? Ik heb nog een aantal fijne suggesties voor je:
- Pork Belly Burnt Ends Korean style
- Beer Can Burgers met blauwe kaas
- Camembert met pecannoten en gezouten karamel
Brood uit blik van de BBQ (of in de oven)
Voor 4 stuks
Ingrediënten
– 400 gram zelfrijzend bakmeel, plus extra om te bestuiven
– 1 klein takje rozemarijn, blaadjes geplukt en fijngehakt
– 1/2 theelepel fijn zout
– 2,8 dl bier, op kamertemperatuur
– zonnebloemolie of andere plantaardige olie
Voor de vulling:
– 1 kleine rode ui, gehalveerd en in dunne plakjes gesneden
– 4 plakken gerookt ontbijtspek, in smalle reepjes
– 1 verse rode peper, zonder zaadjes en dun gesneden
– 60 gram tomatenstukjes uit blik
Extra nodig: 4 lege blikjes; ingevet met boter of olie
Bereidingswijze
1. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan, voeg de ui toe en bak hem op matig vuur tot hij zacht is. Voeg vervolgens ontbijtspek, rode peper en tomaten toe en bak nog 2 minuten.
2. Meng het zelfrijzend bakmeel, rozemarijn en zout in een grote kom. Roer er 1 eetlepel olie en het bier door tot het deeg kleverig is.
3. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad (de bloem is belangrijk want het is een plakkerig deeg!) en rol het uit tot een rechthoek van 20 x 35 cm.
4. Spreid er het ui-mengel op uit en rol het deeg in de lengte op, zodat de vulling erin zit. Snijd het deeg in 4 gelijke delen en leg ze in de blikken, met de spiraal naar boven. Laat het deeg 30 minuten rusten.
5. Verwarm de oven of dichte BBQ op 180°C. Zet de blikken op de bakplaat of op het rooster en bak tot de broodjes aan de bovenkant bruin zijn, ongeveer 40 minuten.
Laat ze afkoelen en dien ze in de blikken op met een blikopener erbij 😉
Bron: ‘Chriskitch, grote smaken uit een kleine keuken’ van Chris Honor
Afdrukken
Voor op de BBQ: Brood uit blik
- Genoeg voor: 4 1x
Ingrediënten
- 400 gram zelfrijzend bakmeel, plus extra om te bestuiven
- 1 klein takje rozemarijn, blaadjes geplukt en fijngehakt
- 1/2 theelepel fijn zout
- 2,8 dl bier, op kamertemperatuur
- zonnebloemolie of andere plantaardige olie
Voor de vulling:
- 1 kleine rode ui, gehalveerd en in dunne plakjes gesneden
- 4 plakken gerookt ontbijtspek, in smalle reepjes
- 1 verse rode peper, zonder zaadjes en dun gesneden
- 60 gram tomatenstukjes uit blik
Extra nodig: 4 lege blikjes; ingevet met boter of olie
Bereidingswijze
1. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan, voeg de ui toe en bak hem op matig vuur tot hij zacht is. Voeg vervolgens ontbijtspek, rode peper en tomaten toe en bak nog 2 minuten.
2. Meng het zelfrijzend bakmeel, rozemarijn en zout in een grote kom. Roer er 1 eetlepel olie en het bier door tot het deeg kleverig is.
3. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad (de bloem is belangrijk want het is een plakkerig deeg!) en rol het uit tot een rechthoek van 20 x 35 cm.
4. Spreid er het ui-mengel op uit en rol het deeg in de lengte op, zodat de vulling erin zit. Snijd het deeg in 4 gelijke delen en leg ze in de blikken, met de spiraal naar boven. Laat het deeg 30 minuten rusten.
5. Verwarm de oven of dichte BBQ op 180°C. Zet de blikken op de bakplaat of op het rooster en bak tot de broodjes aan de bovenkant bruin zijn, ongeveer 40 minuten.
Laat ze afkoelen en dien ze in de blikken op met een blikopener erbij 😉
Notities
Bron: ‘Chriskitch, grote smaken uit een kleine keuken’ van Chris Hono




Geef als eerste een reactie