
Deze bruschetta met geitenkaas, ibericoham en frambozenjam proefde ik vorig jaar in een pinchosbar met de naam ‘Blanco y Negro’ in Logroño. Daar genoot ik helemaal in mijn eentje van dit signatuurgerecht van deze bar. Logroño zal wellicht bij de meesten niet bekend zijn, in tegenstelling tot zijn grote gastronomische broer San Sebastian aan de kust.
De stad ligt op 100 kilometer van San Sebastian in de provincie La Rioja. Op basis van wat ik er over gelezen had, besloot ik op voorhand al dat ik er een nachtje extra zou blijven tijdens mijn pelgrimstocht over de Camino Frances. Alhoewel ik nog nooit van de stad Logroño had gehoord werd me door locals verteld dat het de grote concurrent van San Sebastian is als het op pinxtosbars aankomt. Een stad naar mijn hart dus 😉
Pinxtosbars in Logrono, Spanje
Het grote verschil tussen San Sebastian en Logroño is dat in San Sebastian in elke bar ontzettend veel pinxtos staan uitgestald, terwijl in Logrono juist de meeste pinchosbars slechts 1 of 2 specialiteiten serveren die ter plekke bereid worden. In de Blanco y Negro bar waren dat 2 verschillende broodjes; een bocatita (zacht broodje) met ansjovis en groene peper. En een bruschetta (geroosterd broodje) met geitenkaas, rauwe ham en frambozenjam. De combinatie is te simpel voor woorden maar ongelooflijk lekker.
Een erg lange introductie voor een hapje wat heel makkelijk thuis te maken is. Het misstaat zeker niet bij een avondje borrelen, als onderdeel van een tapasmenu of, zoals ik het laatst at, als prima avondmaaltijd voor 1 persoon. Bij gebrek aan frambozenjam gebruikte ik voor de versie op de foto aardbeienjam en die combinatie werkte ook prima. Als je helemaal naar beneden scrollt zie je de bruschetta met geitenkaas zoals ik hem in Spanje at.
Afdrukken
Bruschetta met geitenkaas, ibericoham en frambozenjam
Omschrijving
Voor 8 – 10 bruschetta’s
Ingrediënten
- 1 klein stokbrood
- plakjes Ibericoham, Serranoham of een andere rauwe ham zoals Coburger
- 1 rolletje geitenkaas met korst
- frambozenjam
- extra nodig; een diepvrieszakje
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200°C en snijd het stokbrood in plakken
2. Snijd de geitenkaas in dunne plakjes en beleg hiermee de stokbroodjes.
3. Scheur stukjes van de ham (geloof me dit eet makkelijker dan één plak ham) en verdeel dit over de geitenkaas.
4. Bak de belegde bruchetta met geitenkaas en Ibericoham 6 minuten in de voorverwarmde oven en bereid ondertussen de frambozenjam door deze in een schaaltje te verdunnen met wat water.
5. Doe de verdunde jam in een diepvrieszakje en knip een klein puntje van de onderkant af zodat je een soort spuitzakje krijgt.
6. Maak strepen jam over de afgebakken bruchetta en serveer meteen.
Notities
Bron: Menukaart Blanco y Negro in Logrono, Spanje



Bruschetta de queso de cabra, jamon y mermelada de frambuesa zoals gegeten in Logrono

Bruschetta met geitenkaas, Ibericoham en frambozenjam
Voor ongeveer 8 – 10 bruchetta’s
Ingrediënten
- 1 klein stokbrood
- plakjes Ibericoham, Serranoham of een andere rauwe ham zoals Coburger
- 1 rolletje geitenkaas met korst
- frambozenjam
- extra nodig; een diepvrieszakje
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200°C en snijd het stokbrood in plakken.
2. Snijd de geitenkaas in dunne plakjes en beleg hiermee de stokbroodjes.
3. Scheur stukjes van de ham (geloof me dit eet makkelijker dan één plak ham) en verdeel dit over de geitenkaas.
4. Bak de belegde bruschetta met geitenkaas en Ibericoham 6 minuten in de voorverwarmde oven en bereid ondertussen de frambozenjam door deze in een schaaltje te verdunnen met wat water.
5. Doe de verdunde jam in een diepvrieszakje en knip een klein puntje van de onderkant af zodat je een soort spuitzakje krijgt.
6. Maak strepen jam over de afgebakken bruschetta en serveer meteen.
Bron: Menukaart Blanco y Negro in Logrono, Spanje
Geef als eerste een reactie