Cake van aardpeer met yoghurtglazuur

cake van aardpeer met yoghurt glazuur
Aardpeercake met yoghurtglazuur

Afgelopen week haalde ik nog een hele lading aardperen onder de grond vandaan uit de moestuin. Nadat ik er een gratin van aardappel en aardpeer met salie mee maakte had ik nog steeds aardperen over. Het was dan ook precies op het juiste moment dat Christien van de blog Oesters & Uien mij ging volgen op Twitter. Toen ik een kijkje nam op haar Twitter account viel mijn oog namelijk meteen op de link naar het recept van deze heerlijke cake met aardpeer.

Ik had er nog helemaal niet aan gedacht om aardperen (ook wel topinamboer of Jeruzalem artisjok genoemd) in een zoet gerecht te verwerken.  Christien had zich laten inspireren door het programma ‘Koken met van Boven’ van Yvette van Boven en verving hazelnoten door amandelen en rozijnen door cranberry’s. Aangezien ik geen hele amandelen of cranberry’s in huis had gebruikte ik amandelmeel en rozijnen. Zo gaat dat met recepten; die worden telkens weer aangepast al naar gelang het seizoen of wat er in huis is. Of wie het maakt.  Het eindresultaat was in ieder geval heerlijk. En alhoewel ik natuurlijk wist dat er aardperen in zaten was ik toch verbaasd over het feit dat de cake ook echt naar aardpeer rook toen hij de oven uit kwam.

Cake van aardpeer met yoghurtglazuur

Ingrediënten:
– 100 gram bloem
– 1 volle theelepel bakpoeder (5 gram)
– 75 gram witte basterdsuiker
– halve theelepel gemberpoeder
– snufje zout
– 125 gram geraspte aardpeer (met schil)
– citroensap
– 50 gram amandelmeel
– 75 gram boter, gesmolten
– 2 eieren
– handje rozijnen (30 gram)
Voor het glazuur:
– 3 eetlepels poedersuiker
– 1 eetlepel Griekse yoghurt

Bereidingswijze:
1. Meng de bloem met bakpoeder, suiker, gemberpoeder en zout in een kom.

2. Was de aardpeer goed en rasp grof (ik liet de schil er aan) en besprenkel met citroensap om verkleuring te voorkomen.

3. Meng het amandelmeel met de aardpeer en rozijnen door de bloem. Voeg dan de gesmolten boter en eieren toe en meng alles met enkele slagen.

4. Doe in een cakevorm of kleine taartvorm (18/ 20 cm doorsnede).

5. Bak het geheel op 170°C in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten gaar. Prik met satéstokje in de cake: de prikker dient er schoon uit te komen.

6. Laat de aardpeercake afkoelen en verdeel dan het mengsel van poedersuiker en Griekse yoghurt er over.

Bron: Oesters & Uien

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
cake van aardpeer met yoghurt glazuur

Cake van aardpeer met yoghurtglazuur

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews

Ingrediënten

Scale
  • 100 gram bloem
  • 1 volle theelepel bakpoeder (5 gram)
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • halve theelepel gemberpoeder
  • snufje zout
  • 125 gram geraspte aardpeer (met schil)
  • citroensap
  • 50 gram amandelmeel
  • 75 gram boter, gesmolten
  • 2 eieren
  • handje rozijnen (30 gram)

Voor het glazuur:

  • 3 eetlepels poedersuiker
  • 1 eetlepel Griekse yoghurt

Bereidingswijze

1. Meng de bloem met bakpoeder, suiker, gemberpoeder en zout in een kom.

2. Was de aardpeer goed en rasp grof (ik liet de schil er aan) en besprenkel met citroensap om verkleuring te voorkomen.

3. Meng het amandelmeel met de aardpeer en rozijnen door de bloem. Voeg dan de gesmolten boter en eieren toe en meng alles met enkele slagen.

4. Doe in een cakevorm of kleine taartvorm (18/ 20 cm doorsnede).

5. Bak het geheel op 170°C in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten gaar. Prik met satéstokje in de cake: de prikker dient er schoon uit te komen.

6. Laat de aardpeercake afkoelen en verdeel dan het mengsel van poedersuiker en Griekse yoghurt er over.


cake van aardpeer met yoghurt glazuur
Aardpeercake met yoghurtglazuur

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Achter de schermen bij Worstenbrood & Wijn #2 - Worstenbrood & Wijn
  2. Aardpeer pannenkoekjes met kaas - Worstenbrood & Wijn
  3. Chocolade brownies met rode biet - Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.