
De naam camembert met pecannoten in gezouten karamel zegt eigenlijk al genoeg en heeft wat mij betreft geen recept nodig. Maar aangezien er verschillende keren naar gevraagd is heb ik besloten er toch maar een blogpostje aan te wijden. Al was het maar zodat ik deze heerlijke combinatie van smaken zelf vooral niet vergeet 😉
Het idee voor de camembert met pecannoten in gezouten karamel komt trouwens uit het boek ‘Koken met karamel’. Ik proefde het voor het eerst tijdens de workshop die ik volgende bij de schrijver van dat boek. Daar werden echter ook nog uitgebakken spekjes toegevoegd en als ik het goed herinner de pecannoten eerst gebakken in de oven. Ik heb het dus iets vereenvoudigd. En zorg dat ik altijd een potje zelfgemaakte karamel op voorraad heb.
Uiteraard kun je nog variëren met bijvoorbeeld brie de meaux of mijn lievelingskaasje tijdens de wintermaanden; Vachterin Mont D’or in plaats van camembert. Hij is zowel in de oven als in de BBQ te bereiden. Ik zette de camembert in de restwarmte van de Big Green Egg dus daar zat ook geen rooksmaakje aan.
Geen gezouten karamel op voorraad? Ook geen zin of tijd om die te maken? Maar wel zin in camembert van de BBQ? Dan kun je ook een paar dunne plakjes knoflook in de camembert stoppen, overgieten met witte wijn en deze op het indirecte gedeelte van je BBQ zetten. Heel anders, maar ook erg lekker.
Nou hier komt ‘ie dus, het recept voor camembert met pecannoten in gezouten karamel. Om het recept makkelijk in PDF te printen of op te slaan scroll je nog iets verder naar beneden.
Camembert met pecannoten in gezouten karamel
Als voorgerecht of borrelhapje voor 4 personen
Ingrediënten:
- 1 camembert (niet de goedkope eigen merken want die hebben een heel rare structuur, je wilt dat het kaasje mooi zacht smelt)
- een handje geroosterde pecannoten
- 1 flinke eetlepel (gezouten) karamel, gekocht of zelfgemaakt (zie dit recept)
- aluminiumfolie
Bereidingswijze:
1.Verwijder eventueel plastic van het camembertbakje en wikkel het doosje voor de zekerheid in wat aluminiumfolie. Mocht het bakje lekken dan zit niet je oven of BBQ onder.
2. Meng de eetlepel karamelsaus door de pecannoten en lepel ze op de camembert.
3. Schuif de camembert met pecannoten in gezouten karamel in een voorverwarmde oven ergens tussen de 150°C en 180ºC (het komt niet heel nauw) tot de kaas gesmolten is. Dit zal ongeveer 20 minuten tot een half uurtje zijn. Precies de tijd die je nodig hebt om alvast van een wijntje of biertje te genieten
Bron: Koken met Karamel (een aanrader trouwens) van Constan Heestermans
Afdrukken
Camembert met pecannoten in gezouten karamel
Omschrijving
1 kaasje is voldoende voor 4 personen als voorgerecht of borrelhapje
Ingrediënten
- 1 camembert (niet de goedkope eigen merken want die hebben een heel rare structuur, je wilt dat het kaasje mooi zacht smelt)
- een handje geroosterde pecannoten
- 1 flinke eetlepel (gezouten) karamel, gekocht of zelfgemaakt (zie dit recept)
- aluminiumfolie
Bereidingswijze
1.Verwijder eventueel plastic van het camembertbakje en wikkel het doosje voor de zekerheid in wat aluminiumfolie. Mocht het bakje lekken dan zit niet je oven of BBQ onder.
2. Meng de eetlepel karamelsaus door de pecannoten en lepel ze op de camembert.
3. Schuif de camembert met pecannoten in gezouten karamel in een voorverwarmde oven ergens tussen de 150°C en 180ºC (het komt niet heel nauw) tot de kaas gesmolten is. Dit zal ongeveer 20 minuten tot een half uurtje zijn. Precies de tijd die je nodig hebt om alvast van een wijntje of biertje te genieten
Notities
Bron: gebaseerd op het recept uit ‘Koken met Karamel’
Nog meer lekkere kaas recepten?
Ook zo’n kaaskop? Dan vindt je deze recepten vast ook erg lekker:
- Hollandse kaasfondue met tomatensaus (mijn favoriete wintergerecht!)
- Vacherin Mont d’or kaasfondue (de meest makkelijke kaasfondue ever en standaard bij ons op tafel met Valentijnsdag)
- Camembert in bladerdeeg (van Rutger Bakt)
- Geitencamembert uit de oven (van de foodblog Domaine Malpas Kookt)
- Gefituurde camembert puntjes (van de foodblog Hap & Tap)




#wineintubes
Laatst deze geprobeerd, heerlijk zeg! Zou zomaar met kerst weer op tafel kunnen staan!
Hier ook! Als borrelhapje 😊
Ik ben gek op borrelhapjes maar nog gekker op wijn 😉
#wineintubes
Prima combinatie toch 😉