Omschrijving
Nagerecht voor 8 personen
Ingrediënten
Voor de parfait
- 350 ml slagroom
- 100 gram cantuccini koekjes
- 4 eidooiers
- 75 gram suiker
- 25 ml amaretto
Voor de kaneelsiroop
- 150 gram suiker
- 1/2 vanillestokje, opengesneden, merg uitgeschraapt
- 1 kaneelstokje
Extra nodig: siliconen muffinvorm voor 8 stuks
Bereidingswijze
Voorbereiden: minimaal 4 uur van te voren, kan 1 -2 weken van tevoren, zowel de parfait als de siroop.
1. Klop de slagroom tot yoghurtdikte. Maal de cantuccini kort in de keukenmachine of vijzel tot een grof mengsel
2. Klop de eidooiers met de suiker wit en romig. Klop het eiermengsel samen met de amaretto au bain marie (= in een kom boven een pan met kokend water) tot het mengsel net begint te binden. Ik doe dit met een garde. Neem de pan van het vuur. Schenk het mengsel in een koude kom en blijf regelmatig kloppen tot het mengsel weer is afgekoeld.
3. Roer de slagroom en 70 gram cantuccini erdoor en verdeel het mengsel over de siliconen muffinvormpjes. Dek af met vershoudfolie, zet in de vriezer en laat het minimaal 4 uur bevriezen.
4. Smelt voor de kaneelsiroop de suiker in een pan met dikke bodem tot deze net begint te karameliseren. Schenk er 4 dl water bij en voeg het vanillestokje met mergschraapsel en kaneelstokje toe. Let op: dit zal eerst heel hard worden maar wordt vanzelf weer vloeibaar. Laat dit inkoken tot een lichte siroop. Neem het vanille- en kaneelstokje eruit. Laat de siroop afkoelen en bewaar deze in een goed afsluitbare pot; niet in de koelkast.
Voor het serveren:
5. Neem de cantucciniparfait een kwartiertje van tevoren uit de vriezer en druk hem uit de vormpjes. Houdt eventueel de onderkant van de muffinvorm even onder heet water. Verdeel de rest van de verkruimelde cantuccini over de bovenkant. Druppel er met een lepel de kaneelsiroop omheen.
Notities
Serveer met de Moscatel Oro van wijnhuis Miguel Torres.