Cevapi uit de Balkan voor op de BBQ

Cevapi met rauwe ui in platbrood

Ik geloof niet dat er een recept op Worstenbrood & Wijn is te vinden dat ik zo vaak heb getest voor publicatie als dit recept voor cevapi (eigenlijk ćevapi met een streepje op de c, ook wel ćevapčići genoemd). Tijdens onze roadtrip door de Balkan in de zomer van 2021 heb ik meer ćevapi gegeten dan goed voor me is. Maar daardoor weet ik wel precies hoe ze zouden moeten smaken. En misschien nog wel belangrijker; hoe de structuur moet zijn.

Voor degenen die nog nooit van cevapi gehoord hebben: het is het bekendste worstje van de Balkan. Een verre afstammeling van de Turkse kebab. Afhankelijk van in welke regio van de Balkan je bent bestaan de ćevapi (meestal per 5 of 10 geserveerd) uit varkensgehakt, rundergehakt of lamsgehakt. En vaak uit een mix daarvan. Wil je meer weten over dit fascinerende Balkangerecht? Lees dan vooral dit leuk geschreven artikel over cevapi.

Recept om zelf ćevapi te maken

De gebruikte specerijen zijn eigenlijk heel basic. Het gehakt wordt op smaak gebracht met knoflook, zout, peper en paprikapoeder. Wat de cevapi-worstjes echter hun structuur geeft is het gebruik van wat geraspte ui en baking soda. Echt waar, probeer het maar.

De gehaktrolletjes worden gegrild op een BBQ of op een grillplaat. Manlief en ik hebben zelfs een speciale cevapi-BBQ mee terug uit Bosnie genomen in de achterbak van onze Aygo. Wat die BBQ ‘speciaal’ maakt is het feit dat het grillrooster wat steviger is en de spijlen dichter op elkaar zitten. Zodat de worstjes er niet tussen kunnen vallen. Ik moet meteen eerlijk bekennen dat we hem nog maar zelden hebben gebruikt. Meestal grillen we de cevapicici gewoon op onze kleine Smokey Joe met wat aluminiumfolie eronder. Maar deze BBQ is er ook perfect voor.

Geen zin of tijd om de BBQ aan te steken? Grillen op een grillplaat of desnoods in een pan met een klein beetje olie kan ook.

Wat eet je bij cevapi?

In de Balkan krijg je ćevapi meestal geserveerd per 5 of 10 stuks in een soort pita/platbrood (lepinje) samen met rauwe ui en ajvar. En soms met kaymak erbij. Manlief en ik eten ze vaak op deze manier als makkelijke BBQ-maaltijd doordeweeks. Vooral sinds we de Turkse platbroden bij Centrum Supermarkt (op Curaçao) hebben ontdekt. Die zijn echt perfect om te vullen met zelfgemaakte cevapi. Ze verkopen er zelfs ajvar, ook al betaal je daar dan wel 10 gulden per potje voor.

Daarnaast serveer ik de gegrilde Balkanworstjes ook graag met djuvecrijst. Nog zo’n Balkangerecht wat hier niet bekend is. Je kunt het denk ik nog het beste vergelijken met pilav. Gebakken groenten en rijst worden gegaard in het vocht van een blikje tomaten en bouillon. De djuvecrijst bereid ik al helemaal voor en laat hem lauwwarm worden terwijl manlief de BBQ aansteekt.

Maar met gewoon een portie frietjes erbij zijn ze ook heerlijk. Ik heb ze tijdens onze reis zelfs weleens geserveerd gekregen met kaassaus over de cevapi en frietjes ernaast.

Op zoek naar meer makkelijke recepten om direct op de BBQ te grillen? Probeer dan ook eens dit recept voor sosaties (Zuid-Afrikaanse BBQ spiezen) of deze Oosterse kippenvleugeltjes.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Cevapi met rauwe ui in platbrood

Cevapi of cevapcici uit de Balkan voor op de BBQ

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Auteur: Ilona
  • Genoeg voor: 2 1x

Omschrijving

Voor ongeveer 12 stuks / Voor 2 personen als hoofdgerecht


Ingrediënten

Scale
  • 400 gram gehakt (dit mag een mix zijn van rund/varken en/of lam)
  • 1,5 teentje knoflook, geperst
  • 50 gram ui, geraspt
  • 1/2 theelepel fijn zeezout
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel baking soda
  • 1/2 theelepel (gerookt) paprikapoeder

Bereidingswijze

1. Meng alle ingrediënten voor de cevapi met de hand goed door elkaar.

2. Verdeel het gehakt in porties van 35 gram. Rol de porties eerst tot een balletje en vervolgens tot een worstje van ongeveer 10 centimeter.

3. Grill ze (eventueel op een stukje aluminiumfolie) op de directe BBQ of op een grillplaat.

Serveer met platbrood, ajvar, fijngesneden rauwe ui en eventueel kaymak. Of met djuvec rijst


Pinterest pin met foto van cevapi

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.