Chorizo-mango-tonicjam uit Sabor Sabor!

Na het bespreken van het het kookboek Sabor Sabor in aflevering 5 van de Kookboekenpodcast kreeg ik spontaan weer zin in een grote pot van deze jam. Ik vroeg me af waarom ik destijds het recept niet heb gepubliceerd. Of dat ik dat überhaupt had gevraagd. Dat heb ik dus snel alsnog gedaan. En ik mag het recept – met toestemming van de uitgever – met jullie delen op Worstenbrood & Wijn! Hoe tof is dat.

Deze jam met chorizo, mango en tonic moet je gewoon eens zelf maken. Het recept is geïnspireerd op een tapa van topchef Juan Mari Arzak, waarin dezelfde ingrediënten zijn verwerkt. En de verrassende smaakcombinatie is fantastisch.

Chorizo-mango-tonicjam is heerlijk met een stukje manchego of op een stokbroodje. Perfect dus om altijd een potje van in de koelkast te hebben staan.

Ik schreef eerder een uitgebreide recensie over het boek Sabor Sabor waar dit recept uit afkomstig is. Het boek is een uitgave van Uitgeverij Terra en nog steeds verkrijgbaar bij boekwinkels en Bol.com voor € 25,99.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Chorizo-mango-tonicjam

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 1 review

Omschrijving

Voor 1 jampotje van 250 ml


Ingrediënten

Scale
  • 100 gram chorizo
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 20 gram fijngesneden rode ui
  • 125 gram mangoblokjes
  • 2025 ml honing
  • 4 dadels of 2 eetlepels rozijnen
  • 1 eetlepel azijn (ik gebruik witte wijnazijn of appelazijn)
  • 125 ml tonic
  • zout

Bereidingswijze

1. Snijd de chorizo in heel kleine stukjes en bak deze in 1 eetlepel olijfolie ca. 1 minuut op middelhoog vuur. Haal de chorizo uit de pan en bak in dezelfde olie de ui met de mangoblokjes gedurende 5 minuten. Doe de chorizoblokjes weer terug in de pan. 

2. Giet de honing erbij en bak nog 1 minuut op middelhoog vuur totdat alles gekarameliseerd is.

3. Snijd de dadels of rozijnen in kleine stukjes. Voeg de azijn, de tonic, de stukjes dadel of rozijn en een snufje zout aan het ui-mangomengsel toe. 

4. Laat circa 30 minuten koken op laag vuur totdat alles is ingedikt. Giet over in een schone glazen pot. (ik zet jampotten altijd 10 minuten in de stoomoven om ze te desinfecteren) 

Bewaar in een glazen pot in de koelkast


2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.