Chorizo-paprika bitterballen

chorizo-paprika bitterballen

Mijn chorizo-paprika bitterballen zijn inmiddels een ware hit aan het worden! Ik durf dan ook wel te zeggen dat dit mijn signature-bitterbal is. Ongeveer een jaar geleden ben ik begonnen met het zelf maken van bitterballen. Het rollen van de balletjes is voor mij een soort van zen-achtige bezigheid.
De hoeveelheid afwas op mijn aanrechtblad daarna niet meegerekend… Maar ik beloof; deze chorizo-paprika bitterballen zijn het meer dan waard.
En zelfs al weken of maanden van te voren helemaal voor te bereiden.

Het lijkt heel veel werk maar als je het maken van de bitterballen verdeelt over 2 dagen valt het best wel mee. De salpicon (vulling van dikke ragout) maak ik vaak de avond van tevoren. Dan is het de volgende dag nog slechts een kwestie van de bitterballen rollen en paneren. Overigens een prima klusje om kinderen bij te laten helpen 😉

Als je eenmaal de slag te pakken hebt is het eigenlijk niet zoveel meer werk om een dubbele hoeveelheid bitterballen te rollen. Ik maak daarom vaak twee smaken tegelijkertijd. Zoals bijvoorbeeld deze Thaise curry bitterballen of de vegetarische bitterballen met tomaat, Parmezaan en basilicum. Dit levert meteen een flinke voorraad heerlijke borrelhapjes op die prima in de vriezer bewaard kunnen worden.

Samen met de kippenlever bitterballen naar recept van Edwin Katz* is dit een van de favoriete smaken uit mijn bitterballen ‘assortiment’. Ook erg leuk; onze gasten zijn er altijd van onder de indruk 😀

Serveertip: de chorizo-paprika bitterballen zijn extra lekker met aioli.

*Met toestemming van Edwin Katz is het recept van zijn kippenlever bitterballen met spekjes, champignons en peterselie ook gepubliceerd in Het Bourgondische Bitterballenboek dat op dit moment alleen nog verkrijgbaar is als e-book via deze link.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
chorizo-paprika bitterballen

Chorizo-paprika bitterballen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 1 review

Ingrediënten

Units Scale

Voor ongeveer 40 bitterballen

  • 6 gram gelatine
  • 60 gram boter
  • 90 gram bloem
  • 300 gram rundvleesbouillon (van 1 bouillontablet opgelost in 500 ml water)
  • 225 gram chorizo, in stukjes (tip: eerst uitbakken dan zijn ze makkelijker te pureren)
  • 50 gram rode paprika, in stukken
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 of 2 bosuitjes, fijngehakt
  • Voor het paneren: bloem, paneermeel en eiwit (bij voorkeur vloeibaar eiwit uit een flesje)

Bereidingswijze

1. Week de gelatineblaadjes in koud water.

1a. Bak de stukjes chorizo even licht uit in de pan waarin je de salpicon gaat maken. Bak ze niet te knapperig en gooi het overtollige vet weg. 

2. Pureer de bouillon met de staafmixer door de uitgebakken chorizostukjes, rode paprika en paprikapoeder.

3. Smelt de boter in een pan en voeg in één keer de bloem erbij. Roer goed met een rubberen spatel om een gladde massa te verkrijgen en laat gedurende 3 minuten koken om de bloem te laten garen.

4. Voeg de chorizobouillon toe en breng de massa onder goed roeren aan de kook. Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze aan de massa toe. Laat iets afkoelen.

5. Voeg de bosuitjes toe en meng alles goed met een rubberen spatel. Proef goed en voeg naar smaak witte peper en zout toe, al is dit waarschijnlijk niet nodig door de ingrediënten. Laat de massa afgedekt afkoelen en plaats in de koelkast om te laten opstijven; liefst een hele nacht. (Tot deze stap bereid ik de bitterballen voor op dag 1)

6. Portioneer de salpicon in porties van 15-18 gram. Rol de porties in de gewenste vorm en paneer ze door bloem, losgeklopt (maar niet schuimend) eiwit en paneermeel en daarna nog een keer door het eiwit en paneermeel. Dit gaat een stuk makkelijker met eiwit uit een flesje. Als je het eiwit van een echt ei gebruikt gaat het namelijk nogal klonteren.

7. Frituur 3 minuten in plantaardige olie of plantaardig vet van 180°C.

Bron: Eigen recept waarbij ik het recept voor rundvleesbitterballen uit het Groot Culinair Croquettenboek van Edwin Kats gebruikte als basis.  Gebaseerd op het idee van de chorizo bitterballen van Smeer’m die ik proefde in de pop-up Foodhall 88 in Tilburg.


Extra tips:

-> In plaats van dubbel paneren kun je ook enkel paneren met paneermeel, eiwit, panko. Dit is iets minder werk maar levert een minder hard korstje op. Op de foto zijn de bovenste bitterballen gemaakt met deze enkele panko laag en de onderste bitterballen met een dubbele laag paneermeel.

-> Als je ze niet meteen gebruikt vries ze dan ‘los’ van elkaar in, en bewaar ze daarna in een diepvrieszakje in de vriezer.

-> Schrijf met een stift de inhoud van de bitterballen op het zakje; bij meerdere soorten bitterballen in diepvrieszakjes is het verschil niet te zien.

9 Comments

  1. Onder het mom van toch stiekem mee te gaan doen aan de winactie en morgen beginnen met mijn eerste poging om zelf bitterballen te maken, ga ik jou chorizo-paprika balletjes maken en een variatie er bij voor t kerstdiner. hopelijk gaat de eerste poging gelijk lukken 😇 #wineintubes

    • Oh wat leuk! Daar ga je geen spijt van krijgen; deze zijn echt super lekker. Stuur me een DM via instagram als je nog vragen hebt.

  2. Haha, grappig om te zien dat ik ook dit recept uitkies voor de winactie. Ik heb al contact met je gehad over de bitterballen, heb tot nu toe je tips gebruikt. Als ik ze ga afbakken zal ik nog wel wat vragen hebben en het rollen voor het korstje gaat ook nog wel even oefenen worden denk ik. Als de garnalen bitterballen gelukt zijn, wordt dit het volgende project. 🙂

  3. Ik wilde ze al lang maken, maar het was er nog niet van gekomen. Nu was ik met oud en nieuw 2 weken vrij dus dat is het moment. Van te voren even draaien en met oud en nieuw de pan in. Ik keek er zo naar uit. Mijn ouders al lekker gemaakt over wat ik had gemaakt. Mijn oude friteuse na zo’n 10 jaar uit de kast gehaald. Toen het moment daar was …..deed de friteuse het niet. 😩 Balen balen balen. Zag het niet zitten op zomaar wat vet in een pannetje te gooien. Dus dan maar voor een andere keer. De volgende ochtend nog een keer bekeken. Zit er een resetknop op! Ja, hoor hij deed het. Dus zojuist als avondeten heerlijke chorizo-paprikabitterballen op. Het was het wachten waard. Natuurlijk nog wel wat over om mijn ouders nog mee te laten genieten.

    • Als avondeten nog wel 😀 Weet je zeker dat je die resetknop niet per ongeluk express over het hoofd hebt gezien 😉 Fijn om te lezen dat ze lekker waren!

  4. Ik heb hem gisteren als amuse gemaakt en iedereen vond hem heerlijk. Hij was ook super gelukt al zeg ik het zelf 😊

1 Trackback / Pingback

  1. Kookboek waardoor je zin krijgt om te koken: Leafs - Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.