Courgette- chocoladecake

Courgette-chocoladecake

Ik was eigenlijk helemaal niet van plan om het recept van deze courgette-chocoladecake uit te werken op mijn blog. Het recept zoals ik dat maakte staat namelijk prima beschreven op de blog Chocolate & Zucchini van de Francaise Clotilde Dusolier. Het is de blog die ik al het langst volg en waar ik zelfs mijn eigen blognaam op heb gebaseerd. Met chocolade en courgette als favoriete ingrediënten in haar blognaam kon ik natuurlijk niet anders dan aan de slag met dit recept van courgette-chocoladecake.

Al was het Emma van de blog Em’s Real Food die me überhaupt op het idee bracht van een courgette-chocoladecake. Zelf had ik er namelijk nog niet aan gedacht om die twee smaken te combineren. Maar een moestuinier met 5 courgetteplanten in de tuin staat open voor elk idee om courgette te verwerken 😉

Een instant succes durf ik wel te vertellen. Ik hield dus hoofdzakelijk het originele recept van Clotilde aan, maar verving de roomboter door zonnebloemolie. Waarom dan toch de courgette-chocoladecake op mijn eigen blog uitwerken? Ik kreeg er ontzettend veel vragen over en eerlijk is eerlijk, ik lees recepten ook het liefst in het Nederlands. Hieronder dus mijn Nederlandse uitwerking van het origineel. Neem zeker eens een kijkje op de Chocolate & Zucchini blog voor nog veel meer fijne recepten. Clotilde heeft ook een kookboek wat, ondanks dat het wat ouder is, nog steeds de moeite waard is om aan te schaffen.

Courgette-chocoladecake van Clotilde Dusolier

Voor een ronde springvorm van 24 centimeter of een vierkante van 22 centimeter

Ingrediënten 

  • 125 ml zonnebloemolie
  • 240 gram bloem
  • 60 gram ongezoete cacao poeder
  • 1 theelepel baksoda
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel fijn zeezout
  • 150 grams fijne rietsuiker (dus niet die grove variant, gewoon verkrijgbaar bij de AH)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 3 eetlepels sterke koffie, afgkoeld
  • 3 grote eieren
  • 350 gram geraspte courgette (van ongeveer 1,5 supermarkt courgettes, ik gebruikte de buitenkant van 1 grote courgette en kneep het vocht er niet uit)
  • 160 gram goede kwaliteit pure chocolade, grof gehakt (ik gebruikte chocolade met 58% cacao)
  • boter om de bakvorm in te vetten

Extra nodig: ingevette springvorm van 24 cm, bodem bekleed met bakpapier

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakvorm in als je dat nog niet had gedaan. Zelf leg ik ook standaard nog een velletje bakpapier op de bodem van de vorm om aanbakken te voorkomen.

2. Meng in een grote kom de bloem, cacaopoeder, baksoda, bakpoeder en zout door elkaar.

3. Roer met een garde in een andere kom (of gebruik eventueel een Kitchenaid als je die hebt) de suiker en zonnebloemolie door elkaar. Voeg vervolgens het vanille-extract, de koffie en eieren toe en mix na elke toevoeging goed door elkaar.

4. Voeg nu 2/3 van het bloemmengsel bij het eimengsel (dus de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten) en meng kort door elkaar tot een dik beslag.

5. Rasp de courgette en meng met de chocoladestukjes door wat er over is van het bloemmengsel (1/3). Zorg dat de courgettesliertjes goed voorzien zijn van een bloemlaagje zonder te klonteren. Spatel het dikke eibeslag door het courgette-chocolademengsel kort door elkaar en giet in de springvorm. Zorg dat de bovenkant glad is.

6. Bak de cake nu tussen de 40 en 50 minuten (mijn oven had 45 minuten nodig) tot een satéprikker er schoon uitkomt. Let op; er mag wel gesmolten chocolade aan zitten maar geen deeg. Laat even buiten de oven afkoelen, haal een mes langs de buitenkant om de courgette-chocoladecake los te maken van de vorm en haal hem uit de vorm.

Serveer warm of op kamertemperatuur en strooi er eventueel nog wat poedersuiker over.

Tip: Snijd de afgekoelde cake in plakjes en vries ze in, in diepvrieszakjes voor later. De smaak en structuur zijn dan nog net zo goed. Haal ze een paar uur voor gebruik uit de vriezer en laat op kamertemperatuur ontdooien.

Bron: Chocolate Zucchini Cake van de blog Chocolate & Zucchini

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Courgette-chocoladecake

Courgette- chocoladecake

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews

Omschrijving

Voor een ronde springvorm van 24 centimeter of een vierkante van 22 centimeter


Ingrediënten

Units Scale
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 240 gram bloem
  • 60 gram ongezoete cacao poeder
  • 1 theelepel baksoda
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel fijn zeezout
  • 150 grams fijne rietsuiker (dus niet die grove variant, gewoon verkrijgbaar bij de AH)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 3 eetlepels sterke koffie, afgekoeld
  • 3 grote eieren
  • 350 gram geraspte courgette (van ongeveer 1,5 supermarkt courgettes, ik gebruikte de buitenkant van 1 grote courgette en kneep het vocht er niet uit)
  • 160 gram goede kwaliteit pure chocolade, grof gehakt (ik gebruikte chocolade met 58% cacao)
  • boter om de bakvorm in te vetten

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakvorm in als je dat nog niet had gedaan. Zelf leg ik ook standaard nog een velletje bakpapier op de bodem van de vorm om aanbakken te voorkomen.

2. Meng in een grote kom de bloem, cacaopoeder, baksoda, bakpoeder en zout door elkaar.

3. Roer met een garde in een andere kom (of gebruik eventueel een Kitchenaid als je die hebt) de suiker en zonnebloemolie door elkaar. Voeg vervolgens het vanille-extract, de koffie en eieren toe en mix na elke toevoeging goed door elkaar.

4. Voeg nu 2/3 van het bloemmengsel bij het eimengsel (dus de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten) en meng kort door elkaar tot een dik beslag.

5. Rasp de courgette en meng met de chocoladestukjes door wat er over is van het bloemmengsel (1/3). Zorg dat de courgettesliertjes goed voorzien zijn van een bloemlaagje zonder te klonteren. Spatel het dikke eibeslag door het courgette-chocolademengsel kort door elkaar en giet in de springvorm. Zorg dat de bovenkant glad is.

6. Bak de cake nu tussen de 40 en 50 minuten (mijn oven had 45 minuten nodig) tot een satéprikker er schoon uitkomt. Let op; er mag wel gesmolten chocolade aan zitten maar geen deeg. Laat even buiten de oven afkoelen, haal een mes langs de buitenkant om de courgette-chocoladecake los te maken van de vorm en haal hem uit de vorm.

Serveer warm of op kamertemperatuur en strooi er eventueel nog wat poedersuiker over.


Notities

Tip: Snijd de afgekoelde cake in plakjes en vries ze in, in diepvrieszakjes voor later. De smaak en structuur zijn dan nog net zo goed. Haal ze een paar uur voor gebruik uit de vriezer en laat op kamertemperatuur ontdooien.

Bron: Chocolate Zucchini Cake van de blog Chocolate & Zucchini

 

Courgette-chocoladecake

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.