Omschrijving
Voor een ronde springvorm van 24 centimeter of een vierkante van 22 centimeter
Ingrediënten
- 125 ml zonnebloemolie
- 240 gram bloem
- 60 gram ongezoete cacao poeder
- 1 theelepel baksoda
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel fijn zeezout
- 150 grams fijne rietsuiker (dus niet die grove variant, gewoon verkrijgbaar bij de AH)
- 1 theelepel vanille extract
- 3 eetlepels sterke koffie, afgekoeld
- 3 grote eieren
- 350 gram geraspte courgette (van ongeveer 1,5 supermarkt courgettes, ik gebruikte de buitenkant van 1 grote courgette en kneep het vocht er niet uit)
- 160 gram goede kwaliteit pure chocolade, grof gehakt (ik gebruikte chocolade met 58% cacao)
- boter om de bakvorm in te vetten
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakvorm in als je dat nog niet had gedaan. Zelf leg ik ook standaard nog een velletje bakpapier op de bodem van de vorm om aanbakken te voorkomen.
2. Meng in een grote kom de bloem, cacaopoeder, baksoda, bakpoeder en zout door elkaar.
3. Roer met een garde in een andere kom (of gebruik eventueel een Kitchenaid als je die hebt) de suiker en zonnebloemolie door elkaar. Voeg vervolgens het vanille-extract, de koffie en eieren toe en mix na elke toevoeging goed door elkaar.
4. Voeg nu 2/3 van het bloemmengsel bij het eimengsel (dus de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten) en meng kort door elkaar tot een dik beslag.
5. Rasp de courgette en meng met de chocoladestukjes door wat er over is van het bloemmengsel (1/3). Zorg dat de courgettesliertjes goed voorzien zijn van een bloemlaagje zonder te klonteren. Spatel het dikke eibeslag door het courgette-chocolademengsel kort door elkaar en giet in de springvorm. Zorg dat de bovenkant glad is.
6. Bak de cake nu tussen de 40 en 50 minuten (mijn oven had 45 minuten nodig) tot een satéprikker er schoon uitkomt. Let op; er mag wel gesmolten chocolade aan zitten maar geen deeg. Laat even buiten de oven afkoelen, haal een mes langs de buitenkant om de courgette-chocoladecake los te maken van de vorm en haal hem uit de vorm.
Serveer warm of op kamertemperatuur en strooi er eventueel nog wat poedersuiker over.
Notities
Tip: Snijd de afgekoelde cake in plakjes en vries ze in, in diepvrieszakjes voor later. De smaak en structuur zijn dan nog net zo goed. Haal ze een paar uur voor gebruik uit de vriezer en laat op kamertemperatuur ontdooien.
Bron: Chocolate Zucchini Cake van de blog Chocolate & Zucchini