Courgette- en venkel pannenkoekjes met walnootsaus 

Venkel courgette pannenkoekjes met walnootsaus

Dit recept voor courgette- en venkel pannenkoekjes met walnootsaus kookte ik voor het eerst samen met mijn kookclubje (waar we dit jaar ons 10-jarig jubileum mee vieren!) tijdens een kookavondje met het thema ‘ Mezze’.  Het is echt een super lekker vegetarisch recept dat prima past op een tafel met andere mezze of zoals wij het gisterenavond aten; als groentegerecht samen met vlees of een salade. De walnootsaus is de moeite van het maken waard zeker in combinatie met de pannenkoekjes, maar de helft is ook genoeg.

Courgette- en venkel pannenkoekjes met tarator (walnootsaus)

Voor 10 – 15 koekjes (afhankelijk van groot je ze maakt)

Ingrediënten
– 1 courgette, geraspt
– 1 uitje of 4 lenteuitjes, fijngesneden
– 1 venkelknol, in hele dunne reepjes; gaat goed met een mandoline
– 1 eetlepel venkelzaad, even geroosterd in een droge pan
– 4 eetlepels bloem
– 1 theelepel bakpoeder
– 3 eieren
– 100 gram feta, verkruimeld
– handje kleingesneden peterselie
Voor de walnoot saus (tarator)
– 1 snee brood, zonder korst
– 200 gram walnoten, in grove stukken
– 2 tenen knoflook
– 50 gram fijngesneden bladpeterselie
– sap van 1 citroen
– olijfolie, peper & zout

Bereidingswijze

1. Verwarm pan met olijfolie; fruit het uitje/de lenteuitjes, en zweet de courgette en de venkel eventjes. Laat uitlekken.

2. Meng bloem en bakpoeder in een kom. En klop daar de eieren door.

3. Voeg het geroosterde venkelzaad, de verkruimelde feta en peterselie door elkaar. En voeg de uitgelekte courgette, ui en venkel toe.

4. Verwarm de pan weer met ruim olijfolie en bak hierin de pannenkoekjes. Dit gaat het handigst met een opscheplepel van het mengsel per pannenkoek.

5. Als ze aan beide zijden mooi goudbruin zijn uit de pan nemen en even laten uitlekken op wat keukenpapier.

6. Meteen opdienen met de walnoot saus. Of laten afkoelen en later eten

Bereidingswijze walnoot saus (tarator)

1. Week het brood in een schaaltje met water, en knijp het dan uit.

2. Doe het brood samen met de walnoten, knoflook en peterselie in een keukenmachine of in een maatbeker en pureer het met de staafmixer.

3. Doe er dan het citroensap en de olijfolie bij tot het een dikke maar gladde massa is. Zelf vond ik dat het te olie-achtig zou worden en heb nog een scheut water toegevoegd om te verdunnen. En hij mag zelfs nog iets dunner zijn als op de foto.Breng op smaak met zout en peper.

Tip; begin niet aan dit recept als het eten op een doordeweekse dag snel op tafel moet staan! In dat geval kun je beter het beslag voor de groente pannenkoekjes en de walnootsaus  (die toch koud geserveerd wordt) van tevoren maken en in de koelkast bewaren zodat je tegen etenstijd alleen nog de courgette- venkelpannenkoekjes hoeft te bakken.

Bron:’Purple Citrus and Sweet Perfume‘ van Silvena Rowe

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Venkel courgette pannenkoekjes met walnootsaus

Courgette- en venkel pannenkoekjes met walnootsaus 

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews

Ingrediënten

– 1 courgette, geraspt
– 1 uitje of 4 lenteuitjes, fijngesneden
– 1 venkelknol, in hele dunne reepjes; gaat goed met een mandoline
– 1 eetlepel venkelzaad, even geroosterd in een droge pan
– 4 eetlepels bloem
– 1 theelepel bakpoeder
– 3 eieren
– 100 gram feta, verkruimeld
– handje kleingesneden peterselie
Voor de walnoot saus (tarator)
– 1 snee brood, zonder korst
– 200 gram walnoten, in grove stukken
– 2 tenen knoflook
– 50 gram fijngesneden bladpeterselie
– sap van 1 citroen
– olijfolie, peper & zout


Bereidingswijze

1. Verwarm pan met olijfolie; fruit het uitje/de lenteuitjes, en zweet de courgette en de venkel eventjes. Laat uitlekken.

2. Meng bloem en bakpoeder in een kom. En klop daar de eieren door.

3. Voeg het geroosterde venkelzaad, de verkruimelde feta en peterselie door elkaar. En voeg de uitgelekte courgette, ui en venkel toe.

4. Verwarm de pan weer met ruim olijfolie en bak hierin de pannenkoekjes. Dit gaat het handigst met een opscheplepel van het mengsel per pannenkoek.

5. Als ze aan beide zijden mooi goudbruin zijn uit de pan nemen en even laten uitlekken op wat keukenpapier.

6. Meteen opdienen met de walnoot saus. Of laten afkoelen en later eten

Bereidingswijze walnoot saus (tarator)

1. Week het brood in een schaaltje met water, en knijp het dan uit.

2. Doe het brood samen met de walnoten, knoflook en peterselie in een keukenmachine of in een maatbeker en pureer het met de staafmixer.

3. Doe er dan het citroensap en de olijfolie bij tot het een dikke maar gladde massa is. Zelf vond ik dat het te olie-achtig zou worden en heb nog een scheut water toegevoegd om te verdunnen. En hij mag zelfs nog iets dunner zijn als op de foto.Breng op smaak met zout en peper.

Tip; begin niet aan dit recept als het eten op een doordeweekse dag snel op tafel moet staan! In dat geval kun je beter het beslag voor de groente pannenkoekjes en de walnootsaus  (die toch koud geserveerd wordt) van tevoren maken en in de koelkast bewaren zodat je tegen etenstijd alleen nog de courgette- venkelpannenkoekjes hoeft te bakken.


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.