Courgette pannenkoekjes; mijn favoriete meeneemlunch

Stapel courgette pannenkoekjes op bord

Alhoewel de courgette-oogst uit mijn moestuin dit jaar wat tegenvalt heb ik met 4 courgetteplanten en 1 patisson (is het zusje van de courgette in ufovorm) toch altijd wel een voorraad in huis. Een van mijn favoriete manieren om ze te gebruiken is met het maken van courgette-pannenkoekjes. Hartige courgette pannenkoekjes bedoel ik dan. Inmiddels heb ik mijn basisrecept geperfectioneerd en varieer daarop door te wisselen met kruiden, kaas en vlees. Eigenlijk ligt het er maar net aan wat ik nog in de koelkast heb liggen.

Lauwwarm zijn ze het lekkerst en het liefst maak je er nog een lekker dipsausje bij met yoghurt of bijvoorbeeld deze walnotensaus. Maar koud zijn ze ook heerlijk en daarmee tijdens de zomermaanden mijn favoriete meeneemlunch naar het werk. Je kunt ze uiteraard ook als bijgerecht serveren. Met onderstaand recept maak je, afhankelijk van groot je ze maakt, ongeveer 8 pannenkoekjes.

Ik gebruik patissons op dezelfde manier als courgette. Alleen de binnenkant gooi ik weg want de pitjes daarvan zijn te groot. Bij grote courgettes (uit de moestuin, niet die uit de supermarkt) rasp ik alleen het buitenste gedeelte en gooi ook de zompige binnenkant weg. Anders wordt de courgetterasp veel te vochtig en je blijven je courgette-pannenkoekjes zacht. Even goed uitknijpen dus voor je de rest van de ingrediënten er doorheen mengt.

Courgette pannenkoekjes

Voor ongeveer 8 stuks

Ingrediënten

Voor de basis:

  • 300 gram courgette en/of patisson, geraspt en uitgeknepen
  • 50 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei
  • 50 gram kaas (bijvoorbeeld feta, blauwe kaas of cheddar), geraspt of verkruimeld
  • peper en zout

Om mee te variëren en smaak toe te voegen:

  • 25 gram vlees (denk aan chorizo, ham of uitgebakken spekjes)
  • 1 theelepel specerijen (denk aan baharat, za’atar, curry madras, venkelzaad, gerookt paprikapoeder)
  • ui en knoflook 
  • verse kruiden (denk aan munt, peterselie en bieslook)
  • 1 eetlepel tahin 

Bereidingswijze

1. Rasp de courgette en knijp goed het overtollige vocht eruit. 

2. Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, ei en kaas door de courgetterasp met een lepel en voeg de kruiden of extra ingrediënten toe die je wilt gebruiken. Breng op smaak met peper en zout.

3. Verhit wat plantaardige olie in een grote koekenpan en bak hierin 3 of 4 courgette-pannenkoekjes tegelijkertijd op middelhoog vuur. Dit is ongeveer een eetlepel beslag. Draai om als ze mooi bruin zijn gebakken en druk nog een beetje aan met een platte spatel. 

Laat ze daarna even uitlekken op keukenpapier

Een overzicht met nog veel meer recepten waarin courgette de hoofdrol speelt vindt je in mijn monsterblog met courgette recepten.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Stapel courgette pannenkoekjes op bord

Courgette pannenkoekjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews

Omschrijving

Voor  ongeveer 8 stuks


Ingrediënten

Scale

Voor de basis:

  • 300 gram courgette en/of patisson, geraspt en uitgeknepen
  • 50 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei
  • 50 gram kaas (bijvoorbeeld feta, blauwe kaas of cheddar), geraspt of verkruimeld
  • peper en zout

Om mee te variëren en smaak toe te voegen:

  • 25 gram vlees (denk aan chorizo, ham of uitgebakken spekjes)
  • 1 theelepel specerijen (denk aan baharat, za’atar, curry madras, venkelzaad, gerookt paprikapoeder)
  • ui en knoflook 
  • verse kruiden (denk aan munt, peterselie en bieslook)
  • 1 eetlepel tahin 

Bereidingswijze

1. Rasp de courgette en knijp goed het overtollige vocht eruit. 

2. Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, ei en kaas door de courgetterasp met een lepel en voeg de kruiden of extra ingrediënten toe die je wilt gebruiken. Breng op smaak met peper en zout.

3. Verhit wat plantaardige olie in een grote koekenpan en bak hierin 3 of 4 courgette-pannenkoekjes tegelijkertijd op middelhoog vuur. Dit is ongeveer een eetlepel beslag. Draai om als ze mooi bruin zijn gebakken en druk nog een beetje aan met een platte spatel. 

Laat ze daarna even uitlekken op keukenpapier


Stapel courgette pannenkoekjes op bord

6 Comments

  1. Maar deze ga ik maken vanavond. Ik heb alles in huis voor een Griekse avond. Behalve de MastiQua. Haha. #goodiebag. Ik heb er zin,in en laat je wel even weten of het gelukt is!

    • Hmmmm, ze waren toch niet echt knapperig… boehoe. En ik heb echt héél goed het vocht uitgedrukt. Maar ik had me vergist in de hoeveelheid feta. Ik heb er 3x zo veel in gedaan(was wel megalekker). Dus zit niets anders op. Moet ze nóg een keer maken! 😇

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.