
Alhoewel de courgette-oogst uit mijn moestuin dit jaar wat tegenvalt heb ik met 4 courgetteplanten en 1 patisson (is het zusje van de courgette in ufovorm) toch altijd wel een voorraad in huis. Een van mijn favoriete manieren om ze te gebruiken is met het maken van courgette-pannenkoekjes. Hartige courgette pannenkoekjes bedoel ik dan. Inmiddels heb ik mijn basisrecept geperfectioneerd en varieer daarop door te wisselen met kruiden, kaas en vlees. Eigenlijk ligt het er maar net aan wat ik nog in de koelkast heb liggen.
Lauwwarm zijn ze het lekkerst en het liefst maak je er nog een lekker dipsausje bij met yoghurt of bijvoorbeeld deze walnotensaus. Maar koud zijn ze ook heerlijk en daarmee tijdens de zomermaanden mijn favoriete meeneemlunch naar het werk. Je kunt ze uiteraard ook als bijgerecht serveren. Met onderstaand recept maak je, afhankelijk van groot je ze maakt, ongeveer 8 pannenkoekjes.
Ik gebruik patissons op dezelfde manier als courgette. Alleen de binnenkant gooi ik weg want de pitjes daarvan zijn te groot. Bij grote courgettes (uit de moestuin, niet die uit de supermarkt) rasp ik alleen het buitenste gedeelte en gooi ook de zompige binnenkant weg. Anders wordt de courgetterasp veel te vochtig en je blijven je courgette-pannenkoekjes zacht. Even goed uitknijpen dus voor je de rest van de ingrediënten er doorheen mengt.
Courgette pannenkoekjes
Voor ongeveer 8 stuks
Ingrediënten
Voor de basis:
- 300 gram courgette en/of patisson, geraspt en uitgeknepen
- 50 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 ei
- 50 gram kaas (bijvoorbeeld feta, blauwe kaas of cheddar), geraspt of verkruimeld
- peper en zout
Om mee te variëren en smaak toe te voegen:
- 25 gram vlees (denk aan chorizo, ham of uitgebakken spekjes)
- 1 theelepel specerijen (denk aan baharat, za’atar, curry madras, venkelzaad, gerookt paprikapoeder)
- ui en knoflook
- verse kruiden (denk aan munt, peterselie en bieslook)
- 1 eetlepel tahin
Bereidingswijze
1. Rasp de courgette en knijp goed het overtollige vocht eruit.
2. Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, ei en kaas door de courgetterasp met een lepel en voeg de kruiden of extra ingrediënten toe die je wilt gebruiken. Breng op smaak met peper en zout.
3. Verhit wat plantaardige olie in een grote koekenpan en bak hierin 3 of 4 courgette-pannenkoekjes tegelijkertijd op middelhoog vuur. Dit is ongeveer een eetlepel beslag. Draai om als ze mooi bruin zijn gebakken en druk nog een beetje aan met een platte spatel.
Laat ze daarna even uitlekken op keukenpapier
Een overzicht met nog veel meer recepten waarin courgette de hoofdrol speelt vindt je in mijn monsterblog met courgette recepten.


Courgette pannenkoekjes
Omschrijving
Voor ongeveer 8 stuks
Ingrediënten
Voor de basis:
- 300 gram courgette en/of patisson, geraspt en uitgeknepen
- 50 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 ei
- 50 gram kaas (bijvoorbeeld feta, blauwe kaas of cheddar), geraspt of verkruimeld
- peper en zout
Om mee te variëren en smaak toe te voegen:
- 25 gram vlees (denk aan chorizo, ham of uitgebakken spekjes)
- 1 theelepel specerijen (denk aan baharat, za’atar, curry madras, venkelzaad, gerookt paprikapoeder)
- ui en knoflook
- verse kruiden (denk aan munt, peterselie en bieslook)
- 1 eetlepel tahin
Bereidingswijze
1. Rasp de courgette en knijp goed het overtollige vocht eruit.
2. Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, ei en kaas door de courgetterasp met een lepel en voeg de kruiden of extra ingrediënten toe die je wilt gebruiken. Breng op smaak met peper en zout.
3. Verhit wat plantaardige olie in een grote koekenpan en bak hierin 3 of 4 courgette-pannenkoekjes tegelijkertijd op middelhoog vuur. Dit is ongeveer een eetlepel beslag. Draai om als ze mooi bruin zijn gebakken en druk nog een beetje aan met een platte spatel.
Laat ze daarna even uitlekken op keukenpapier

Ow heerlijk zijn ze! Ik heb ze ook weer gemaakt!
En natuurlijk doe ik mee voor de #goodiebag
Hier staan ze -nu de courgetteplanten langzaam op gang komen – ook weer een paar keer per week op het menu 🙂
Maar deze ga ik maken vanavond. Ik heb alles in huis voor een Griekse avond. Behalve de MastiQua. Haha. #goodiebag. Ik heb er zin,in en laat je wel even weten of het gelukt is!
Hmmmm, ze waren toch niet echt knapperig… boehoe. En ik heb echt héél goed het vocht uitgedrukt. Maar ik had me vergist in de hoeveelheid feta. Ik heb er 3x zo veel in gedaan(was wel megalekker). Dus zit niets anders op. Moet ze nóg een keer maken! 😇
Die MastiQua is echt een lekker drankje! IK had het nooit eerder geproefd maar ga er zeker naar op zoek.
Deze zet ik op mijn to bake lijstje!
Maar voor nu fingers crossed voor de #goodiebag en het bitterballen boek 🤩