10 culinaire romans om te lezen op vakantie

8 culinaire romans om mee te nemen op vakantie
Mijn 8 favoriete culinaire romans

Culinaire romans vs. kookboeken meenemen op vakantie

Op vakantie neem ik zelden kookboeken mee. Al maakte ik vorig jaar een uitzondering voor Home Made van Yvette van Boven toen we een week lang konden koken in ons vakantiehuisje in de Bourgogne. Maar over het algemeen ga ik erg graag uit eten als we op vakantie zijn en laat ik mijn kookboeken thuis. Er is tenslotte geen betere manier om de cultuur te proeven 😉Culinaire romans daarentegen gaan wel in de rugzak mee.

En tegenwoordig maak ik een uitzondering voor het lezen van boeken vanaf een e-reader of via de Kobe app tijdens vakanties. Het is de enige keer dat ik het gewicht laat opwegen tegen het genot van door een fysiek boek bladeren.

Voor iedereen die nog op zoek is naar culinaire romans voor in de vakantiekoffer deze zomer heb ik mijn 8 favorieten op een rijtje gezet + de 2 boeken die op mijn lijstje staan om nog te bestellen of lenen bij de bieb.  Van sommige boeken krijg je gewoon zin om te koken en gelukkig staan er ook vaak recepten in. Van andere boeken krijg je spontaan zin om naar Frankrijk te verhuizen of je aan te melden bij de Cordon Bleu kookschool in Parijs (op de bucketlist van ondergetekende…)

1. Koken voor meneer Cappuccinvan Amanda Hesser

De rest van de boeken staat in willekeurige volgorde maar Koken voor meneer Cappuccino is mijn nummer 1 als het gaat om culinaire romans. Ik heb het al minstens 10 keer gelezen en van haar familie recepten zijn er ook enkele opgenomen in mijn eigen verzameling. Het is een autobiografische culi-roman over, destijds culinair culumniste voor de New York Times, Amanda Hesser waarin ze haar grote liefde Tad ontmoet. In het boek noemt ze hem ‘Mr. Cappuccino’. Ik heb me al een paar keer afgevraagd waarom ik het nou toch keer op keer blijf lezen. Het verhaal blijft tenslotte hetzelfde.


Waarschijnlijk omdat ik een zwak voor de stad New York heb en Amanda zo schrijft dat ik het gevoel heb er een beetje bij te zijn. Maar zeker ook omdat ik door dit boek (en er staan niet eens foto’s in!) echt ontzettend veel zin krijg om te koken.  Zinnen als ‘ Maar als je zes of acht gerechten leert klaarmaken, dingen die je week in week uit wel wilt eten, dan lijkt koken helemaal niet zo’n klus (…)Je hoeft niet alles te leren koken. Een paar tijdloze gerechten waar je zelf van houdt, is al genoeg(…) Als je zelf een stel recepten hebt, kun je ook overal aankomen en in elke keuken iets klaarmaken ‘ hebben mij geïnspireerd om ook een paar altijd-lekker-recepten in mijn eigen repertoire op te nemen. Terwijl ik toch het liefst telkens nieuwe recepten uitprobeer maakt dit boek dat ik juist de ’tijdloze gerechten’  extra ben gaan waarderen. En ik kon niet wachten om in Barcelona de tapas te proeven bij het barretje uit het hoofdstuk met de titel ‘ Het niet-echt-geheime Spaanse eettentje’. Kortom, het boek leest heerlijk weg, laat je meegenieten van de eet avonturen in New York van een culinair journalist en inspireert ook nog eens om zelf aan de slag te gaan.

Het boek is in het Nederlands alleen nog tweedehands verkrijgbaar.  Wie het niet erg vindt om in het Engels te lezen kan het boek nog bestellen via het Engelse Book Depository dat gratis in Nederland bezorgt.

Nog een laatste tip: maak de perziktaart van Amanda’s moeder als dessert bij een zomers etentje.

2. Honingtaart van Kate Kerrigan

Honingtaart is een liefdesverhaal vermengt met recepten dat zich afspeelt in zowel het Ierland van Tressa’s oma via haar kookdagboek, als in Tressa’s huidige leven als culinair journalist in (jawel, hoe kan het ook anders) New York.  Al kokend met haar grootmoeders recepten leert ze meer over de liefde en zichzelf.  Ook dit boek heb ik al meerdere keren gelezen en leest gewoon heerlijk weg.

Honingtaart van Kate Kerrigan culinaire roman

Ook dit boek is alleen nog tweedehands verkrijgbaar. Probeer het vooral via de bibliotheek te lenen.

3. The sharper your knife the less you cry van Kathleen Flinn

Het boek waardoor ik, na het zien van de film Julie & Julia, zeker weet dat ik ooit nog eens kooklessen wil volgen aan de Cordon Bleu kookschool in Parijs. Kathleen heeft dit ook echt gedaan en door het lezen van dit boek waan je jezelf af en toe even in Parijs (mét fijne man én afgestudeerd aan de Cordon Bleu) .

The Sharper the knife the less your cry Kathleen Flinn culinaire roman

Alleen in het Engels verkrijgbaar in zowel paperback als e-book .

4. Mijn keuken in Berlijn van Luisa Weiss

Een autobiografische roman van foodblogger Luisa Weiss van de blog The Wednesday Chef over haar strubbelingen tussen wonen in New York of Berlijn. Ook hier geen foto’s bij de recepten maar haar aspergesalade heb ik inmiddels al meerdere keren gemaakt. Na het lezen van het hoofdstuk waarin ze dit recept beschrijft kun je niet anders dan nieuwsgierig zijn naar hoe het smaakt.

MIjn keuken in Berlijn Luisa Weiss culinaire roman

5. The sweet life in Paris van David Lebovitz

Voor wie David Lebovitz nog niet kent is dit het perfecte boek om mee te beginnen en kennis te maken met zijn geweldige schrijfstijl.  Het beschrijft de strubbelingen van een Amerikaanse patisseriechef die naar Parijs verhuist. Niet alleen verhalen over verrukkelijke taartjes en Franse bakkerijtjes maar ook over de Fransen en het leven in Parijs. Boek nummer 2 dat er voor heeft gezorgd dat een paar maanden in Parijs wonen op mijn bucketlist staat.

The Sweet Life in Paris David Lebovitz culinaire roman

6. A homemade life van Molly Wizenberg

Dit boek mocht ik tijdens onze vakantie in Australië lenen van vriendin SarahKate. Nog een culinaire roman gebaseerd op het verhaal van een foodblogger. Dit keer van Molly Wizenberg van de blog Orangette. Een verhaal met vooral veel familie recepten. Mijn 34e verjaardag  vierden we in Sydney met de chocoladetaart die Molly voor haar trouwdag maakte. In haar boek heet hij ‘The winning hearts and minds cake’

Zowel tweedehands als via e-book verkrijgbaar. Alleen Engelstalig.

A homemade life Molly Wizenberg

7. Tarte Tatin van Susan Loomis

Wie droomt er niet van; de boel de boel laten en een huisje in Frankrijk kopen. Het is niet voor niets dat programma’s als ‘Het roer om’ en ‘Ik vertrek’ zo populair zijn. De Amerikaanse Susan Loomis heeft dat gedaan en ook nog eens een kookschool opgericht waar ze kookvakanties organiseert. Als foodie is dit hét vakantieboek om in je koffer te stoppen. Of er gewoon meteen een tripje naar toe te boeken want Susan organiseert deze meerdaagse kookcursussen bij haar aan huis nog steeds!

Verkrijgbaar als paperback via Bol.com

Tarte Tatin Susan Loomis culinaire roman

8. Rood, wit en overal gedronken van Natalie MacLean

Korte verhalen van sommelier en schrijver Natalie MacLean die je meeneemt langs verschillende wijngaarden over de hele wereld. Een aanrader voor wijnliefhebbers.

Rood, wit en overal gedronken is  alleen nog tweedehands verkrijgbaar of via de bibliotheek.

Rood, wit en overal gedronken culinaire roman

Zelf heb ik ook al 2 culinaire romans op mijn verlanglijstje gezet om deze zomer te lezen die ik vond op het lijstje van Culy.nl

9. Lunch in Parijs van Elizabeth Bard

Lunch in Parijs culinaire roman

10. De levensgenieters van Erica Bauermeister

De levensgenieters culinaire roman

Disclaimer: Alle boeken, met uitzondering van de laatste 2, zijn in mijn persoonlijke bezit en door mijzelf aangeschaft (en ook daadwerkelijk gelezen). Deze blogpost bevat affiliate links die ik zelf heb opgenomen n.a.v. mijn enthousiasme over deze boeken.  Voor meer informatie hierover klik hier

5 Comments

  1. Leuk dat je start met mijn favoriet !
    Elk jaar wel een keertje opnieuw lezen
    Koken voor meneer Cappuccino

1 Trackback / Pingback

  1. Achter de schermen bij Worstenbrood & Wijn #3 - Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.