
Wat zijn dit ontzettend lekkere saucijzenbroodjes! Ze zijn super makkelijk te maken en heerlijk kruidig van smaak. Als je deze eenmaal hebt geproefd zul je niet snel nog eens saucijzenbroodjes uit de supermarkt meenemen. Dat is ook helemaal niet nodig want ze zijn prima, gebakken of ongebakken, in te vriezen. En vanuit de vriezer weer op te warmen of af te bakken. Ik leg ze daarvoor rechtstreeks uit de vriezer in de oven als hij nog aan het voorverwarmen is zodat ze al ontdooid zijn als de baktijd ingaat. Alhoewel ik nog steeds de voorkeur geef aan een lekker Brabants worstenbroodje op zaterdagmiddag is me inmiddels wel duidelijk dat saucijzenbroodjes, mits je kant en klaar bladerdeeg gebruikt, gewoon veel sneller te maken zijn en een prima alternatief.
Dit recept komt uit het kookboek ‘ Homemade Winter’ van Yvette van Boven waarin ze ‘ Mariette’s saucijzenbroodjes’ worden genoemd, naar haar moeder van wie het oorspronkelijke recept is. Overigens maakt Yvette met dit gehaktmengsel maar 15 saucijzenbroodjes maar dan zijn ze wel erg goed gevuld; ik verdeelde het daarom over 20 bladerdeeg velletjes.
De lekkerste saucijzenbroodjes van Yvette’s moeder
Voor 20 saucijzenbroodjes
Ingrediënten
– 1 kilo rundergehakt
– 1 ei
– 3 eetlepels ketchup
– 75 ml ketjap
– 1 eetlepel worcestershiresauce
– 1 eetlepel kaneel
– 1 eetlepel pimento of speculaaskruiden
– 1 theelepel nootmuskaat
– 2 eetlepels mosterd
– 1 handje paneermeel
– scheutje tabasco, naar smaak
– 1 kleine theelepel zout
– 20 blaadjes roomboter bladerdeeg, ontdooid
– 1 ei, losgeklopt
Bereidingswijze
1. Kneed alle ingrediënten voor de vulling goed door elkaar in een grote kom.
Kijk even uit met het paneermeel, voeg zoveel toe tot de vulling mooi samenhangend is maar niet te nat en niet te plakkerig.
2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakplaat in of beleg hem met een vel bakpapier. Verdeel het gehakt in 20 bolletjes en rol voor elke velletje bladerdeeg een worstje van het gehakt.
3. Vouw het bladerdeeg eromheen en druk het vast met je vingertoppen. Druk met een vork nog eens beter vast zodat er een ribbelrandje ontstaat. Ga door tot alle gehakt en velletjes bladerdeeg op zijn.
4. Leg alle ongebakken broodjes op een of twee bakplaten, besmeer ze met een losgeklopt eitje en maak een paar kleine sneetjes aan de bovenkant.
Bak ze in een minuut of 25-30 mooi goudbruin.
Bron: Yvette van Boven ‘ Homemade Winter’
Kijk voor duidelijke stap voor stap foto’s van het recept op de blog Sim Kookt
Nog meer saucijzenbroodjes?
Inmiddels ben ik ook nog aan het experimenteren geweest met andere smaken saucijzenbroodje. Check dus ook zeker eens deze saucijzenbroodjes met venkel en deze mini saucijzenbroodjes gebaseerd op de Australische sausage rolls met feta en salie.
Afdrukken
De lekkerste saucijzenbroodjes van Yvette’s moeder
- Genoeg voor: 20
Omschrijving
Voor 20 saucijzenbroodjes
Ingrediënten
– 1 kilo rundergehakt
– 1 ei
– 3 eetlepels ketchup
– 75 ml ketjap
– 1 eetlepel worcestershiresauce
– 1 eetlepel kaneel
– 1 eetlepel pimento of speculaaskruiden
– 1 theelepel nootmuskaat
– 2 eetlepels mosterd
– 1 handje paneermeel
– scheutje tabasco, naar smaak
– 1 kleine theelepel zout
– 20 blaadjes roomboter bladerdeeg, ontdooid
– 1 ei, losgeklopt
Bereidingswijze
1. Kneed alle ingrediënten voor de vulling goed door elkaar in een grote kom.
Kijk even uit met het paneermeel, voeg zoveel toe tot de vulling mooi samenhangend is maar niet te nat en niet te plakkerig.
2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakplaat in of beleg hem met een vel bakpapier. Verdeel het gehakt in 20 bolletjes en rol voor elke velletje bladerdeeg een worstje van het gehakt.
3. Vouw het bladerdeeg eromheen en druk het vast met je vingertoppen. Druk met een vork nog eens beter vast zodat er een ribbelrandje ontstaat. Ga door tot alle gehakt en velletjes bladerdeeg op zijn.
4. Leg alle ongebakken broodjes op een of twee bakplaten, besmeer ze met een losgeklopt eitje en maak een paar kleine sneetjes aan de bovenkant.
Bak ze in een minuut of 25-30 mooi goudbruin.

tja, ketchup,ketjap ?