
Waarom ik dit recept voor erwtensoep nog niet eerder deelde is me een raadsel. Naast oma’s monchoutaart is dit namelijk het enige echte familierecept dat ik van haar heb. Wat het nog bijzonderder maakt is het feit dat mijn oma (van moeders kant) dit recept heeft overgenomen van mijn opa (van vaders kant). Kortom meer familie recept dan dit wordt het niet.
Toen oma nog leefde maakte ze in de winter altijd verschillende keren een grote pan erwtensoep. Waarbij alle kinderen en kleinkinderen om de beurt aanschoven. Ik heb het recept nog net op tijd kunnen ‘redden’ voordat oma in haar periode kwam waarin ze van de ene op de andere dag nergens zin meer in had. Waarschijnlijk door een hersenbloeding maar dat is nooit helemaal duidelijk geworden.
Samen erwtensoep maken
Het is inmiddels al heel wat jaartjes geleden dat ik de hele dag bij haar was om erwtensoep te leren maken. En alles op te schrijven. Want oma had de soep al zo vaak gemaakt dat ze het op gevoel deed. Op mijn vraag hoeveel water er in de pan ging was het antwoord ’tot aan die rand’. Waarop ze wees naar een rand in haar soeppan die er door de jaren heen in was gesleten. Overigens blijft het maken van een ouderwetse pan snert iets dat je op gevoel doet. Het water heb ik weliswaar afgemeten maar de groenten bijvoorbeeld niet. Ik wist namelijk dat dit bij haar ook nooit precies hetzelfde was.
Nu maak ik zelf een of twee keer per jaar erwtensoep voor mijn familie. Het is inmiddels vaste prik op Sinterklaasavond. Maar toen er laatst zo’n koudefront over het land trok kon ik niet anders dan een grote pan snert maken en mijn familie uitnodigen. Zelfs mijn twee kleine nichtjes eten er inmiddels goed van mee. Voorlopig blijven we qua culinaire overdracht nog even hangen bij hun favoriete havermout-banaanpannenkoekjes en zelfgemaakte pizza (waar ik dit recept voor gebruik). Maar ooit ga ik ze dit recept voor oma’s erwtensoep leren maken zodat zij er hopelijk later dezelfde fijne herinneringen aan hebben als ik. Of zouden zij het dan tante Ilona’s snert noemen?
Het is wel echt fijn om een grote soeppan te gebruiken voor dit recept. Jarenlang zat ik te hannesen met twee verschillende pannen. Waarbij ik de inhoud aan het eind weer terug in één pan mengde. Afgelopen winter kreeg ik van manlief een nieuwe grote soeppan cadeau van maar liefst 11 liter van het merk Habonne. Ik ben er echt superblij mee.
P.s. heb jij mijn boek Het Bourgondische Bitterballenboek al in je bezit? Hét must-have kookboek voor bourgondiërs! Nu ook verkrijgbaar als ePub. Er staat ook een recept in voor snert-bitterballen met mijn oma’s snert als vulling.
Afdrukken
Oma’s Snert; mijn familierecept voor erwtensoep
Ingrediënten
Voor een grote pan (ongeveer 8 personen):
– 1 knolselderij
– 2 uien, gesnipperd
– 2 aardappelen
– 1 grote winterwortel (of 2 kleinere)
– 3 preien, gewassen en in ringen gesneden
– 2 of 3 hamschijven (of gebruik schouderkarbonades)
– 1 rookworst
– 1 ½ pak/ 750 gram spliterwten
– 4 grote vleesbouillonblokjes of 8 kleine (vierkante blokjes)
Bereidingswijze
1. Breng in een grote pan de hamschijven met 3,5 liter water aan de kook en laat een paar uur (2 tot 2,5 uur) op laag vuur opstaan. (niet koken)
2. Schil de aardappels, knolselderij en de wortel en snijd ze in stukjes. Doe hetzelfde met de ui en de prei als je dit nog niet had gedaan.
3. Spoel de erwten even af onder koud water.
4. Als de hamschijven gaar zijn deze er met een schuimspaan uithalen en op een bord laten afkoelen.
5. Doe de gesneden groenten en de erwten in het kookvocht, breng aan de kook en laat een paar uur koken. De pan staat de hele middag op laag vuur te pruttelen. Regelmatig roeren!!!
6. De afgekoelde hamschijven in stukjes snijden en samen met 4 maggiblokjes na een uurtje terug in de pan doen.
7. Tegen het eind de hele rookworst even met de soep mee laten warmen. Daarna eruit halen, in stukjes snijden en weer terug in de pan doen. Breng op smaak met zout en witte peper.
Notities
Extra tips:
Tip 1: Maak erwtensoep een dag van tevoren; hij smaakt dan nog lekkerder! Je moet er misschien wel wat water aan toevoegen als hij te dik is geworden.
Tip 2: Erwtensoep over? Je kunt hem prima invriezen. Ideaal om op een zondagavond op te warmen in een pannetje op de houtkachel. Of gewoon op het fornuis natuurlijk.


Geef als eerste een reactie