Ingrediënten
Voor een grote pan (ongeveer 8 personen):
– 1 knolselderij
– 2 uien, gesnipperd
– 2 aardappelen
– 1 grote winterwortel (of 2 kleinere)
– 3 preien, gewassen en in ringen gesneden
– 2 of 3 hamschijven (of gebruik schouderkarbonades)
– 1 rookworst
– 1 ½ pak/ 750 gram spliterwten
– 4 grote vleesbouillonblokjes of 8 kleine (vierkante blokjes)
Bereidingswijze
1. Breng in een grote pan de hamschijven met 3,5 liter water aan de kook en laat een paar uur (2 tot 2,5 uur) op laag vuur opstaan. (niet koken)
2. Schil de aardappels, knolselderij en de wortel en snijd ze in stukjes. Doe hetzelfde met de ui en de prei als je dit nog niet had gedaan.
3. Spoel de erwten even af onder koud water.
4. Als de hamschijven gaar zijn deze er met een schuimspaan uithalen en op een bord laten afkoelen.
5. Doe de gesneden groenten en de erwten in het kookvocht, breng aan de kook en laat een paar uur koken. De pan staat de hele middag op laag vuur te pruttelen. Regelmatig roeren!!!
6. De afgekoelde hamschijven in stukjes snijden en samen met 4 maggiblokjes na een uurtje terug in de pan doen.
7. Tegen het eind de hele rookworst even met de soep mee laten warmen. Daarna eruit halen, in stukjes snijden en weer terug in de pan doen. Breng op smaak met zout en witte peper.
Notities
Extra tips:
Tip 1: Maak erwtensoep een dag van tevoren; hij smaakt dan nog lekkerder! Je moet er misschien wel wat water aan toevoegen als hij te dik is geworden.
Tip 2: Erwtensoep over? Je kunt hem prima invriezen. Ideaal om op een zondagavond op te warmen in een pannetje op de houtkachel. Of gewoon op het fornuis natuurlijk.