
Een etentje geven! Ik kan er uren over praten. Ik geef namelijk ontzettend graag etentjes voor vrienden en familie. Soms bezorgt het me stress of eigenlijk bezorg ik mezelf dan vooral stress.
Maar steeds vaker kan ik er gewoon heel erg van genieten. Want wat mij betreft zijn er maar weinig dingen in het leven zo fijn als genieten van lekker eten en drinken in goed gezelschap.
Een ding is me na al die jaren als hobbychef wel duidelijk geworden. Er is niet 1 perfect menu voor een geslaagd etentje. Wel 1 gouden tip: wees gezellig. Dat is echt vele malen belangrijker als het voorschotelen van een 4-gangen menu op Michelin niveau. Als dat je ambitie is, en ik geef maar meteen toe dat ik dat af en toe gewoon echt leuk vind om te doen, dan moet je dat vooral doen.
Maar doe het in ieder geval niet omdat je denkt dat anderen dat verwachten.
Dat is namelijk niet zo. Vrienden en familie die bij je komen eten verwachten vooral een gezellig avondje. Als de gastheer- of vrouw vervolgens gestresst in de keuken staat of het resultaat afkraakt dan is de avond een stuk minder geslaagd dan als je gewoon je favoriete pastaschotel op tafel had gezet. Met een flesje wijn erbij.
Hoe doen anderen dat dan?
Daar was ik stiekem best wel benieuwd naar. Want eerlijk gezegd heb ik maar weinig foodies in mijn vriendenkring die net zo fanatiek zijn in de keuken als ik. Ik besloot dus eens bij mijn mede foodbloggers te polsen hoe zij dat aanpakken zo’n etentje geven.
En daar kwamen verrassend veel herkenbare tips uit die ik zelf ook toepas. Als extra bonus deelden ze ook nog een aantal van hun favoriete recepten voor etentjes in de herfst en winter periode.
1. Schotel een van je succesrecepten voor
Waar Sandra van ‘Budgetchef’ gasten die voor de eerste keer komen eten uit trots haar succesrecepten voorschotelt doe ik dat vooral om op ‘safe’ te spelen. Beide komen uiteraard op hetzelfde neer. En dat geldt niet alleen voor nieuwe gasten, ook vrienden waar je al vaker voor gekookt hebt zullen je persoonlijke favorieten kunnen waarderen.
Een succesrecept is tenslotte niet voor niets een succesrecept. De kans is groot dat je het al jaren maakt, het altijd goed in de smaak valt en dat er weinig meer fout aan kan gaan omdat het recept klopt.
Bij mij zijn dat in het koude seizoen bijvoorbeeld de Griekse ovenschotel Pastitio, de Hollandse Kaasfondue met tomatensaus en een Pasta met saucijzenvlees en walnoten (waarvan ik er nu achter kom dat ik die nog niet heb gedeeld).
Voor Inge van ‘Knoeien met Inge is dat haar moeders Duuveltjesvlees. Een recept dat inmiddels ook op mijn to-cook lijstje staat om snel eens te maken. Het bevat ingrediënten die goed verkrijgbaar zijn en eigenlijk iedereen wel lust. En zeg zou zelf; Inge’s foto van een gedekte tafel met daarop een schaal met Duuveltjesvlees en een met frietjes maakt dat het etentje al geslaagd is nog voordat het is begonnen. (zie foto hieronder)
Uiteraard kun je ook beproefde klassiekers combineren met nieuwe recepten. Susan van ‘Smulpaapje’ zie ik dit regelmatig doen. Zoals haar Pulled Pork die ze al verschillende keren maakte in combinatie met een nieuw recept voor Bloedsinaasappel pannacotta.
2. Maak een hoofdgerecht dat je helemaal kunt voorbereiden
Dit spreekt natuurlijk voor zich. Vooral voor het hoofdgerecht omdat je daar vaak het langst mee bezig bent. Als je er de tijd voor hebt kies dan een hoofdgerecht wat je al helemaal kunt voorbereiden. Liefst een hele dag. Of misschien zelfs nog wel eerder als je het kunt invriezen. Stoofvlees is daar in de winter natuurlijk ideaal voor. Of ovenschotels. Als voorgerecht is soep ideaal om vooraf te maken.
En ook de meeste desserts kunnen prima worden voorbereid.
Sharon van ‘Travel, Eat, Enjoy, Repeat’ maakt graag Belgisch stoofvlees, Elsa van ‘Elsarblog’ serveert Draadjesvlees en Hilde van ‘Slowfoody’ schotelt Limburgs Zoervleis voor of een paar schalen lasagne. Zelf ben ik ook fan van een grote schaal lasagne zoals deze Herfstlasagne met prosciutto, geitenkaas, peer en paddestoelen.
Sanne van ‘Sanne’s Favorieten’ maakt haar familie blij met een grote pan Oostenrijkse goulashsoep met brood en bij Nicole van ‘Cookies & Carrotsticks‘ zijn soep en quiche favorieten tijdens etentjes.
3. Maak alles van tevoren klaar en serveer als een buffet
Er waren ook een paar foodbloggers die al het werk doen voor hun gasten komen en er een buffet van maken. Gereon van ‘Gereons keuken thuis‘ is zelfs helemaal gestopt met het geven van thema etentjes met bijpassende wijnen, een gestylde tafel en 3 couverts er naast. Hij zet gewoon een koud en warm buffet op tafel met verschillende wijnen. Kay van ‘Kayotic’ heeft zelfs genoeg buffet warmhouders om een hele Indonesische rijsstafel warm te houden. Recepten daarvoor zijn te vinden op haar blog.
Een beetje in dezelfde lijn ligt de succesformule voor etentjes van Annelies van ‘Een lepeltje lekkers‘.
Zij houdt ervan om grote schalen op tafel te zetten, en iedereen zichzelf te laten bedienen. “Dat zorgt vooraf wel voor wat meer werk, maar je kan wel lekker gezellig aanschuiven, en hoeft dus niks van het feest te missen. Ik kies meestal een combinatie van enkele hoofdgerechten, enkele salades of warme groentebereidingen en dan 1 of 2 extra’s met koolhydraten (tabouleh, pilav, gevulde aardappels etc.). Perfecte formule!” Aldus Annelies’ reactie op mijn Facebook oproepje.
Er zijn ook een aantal foodbloggers die echt alles uit de kast trekken als ze een etentje geven.
Hun tips en trucs bewaar ik graag voor een volgende blogpost over etentjes geven.
Etentjes geven voor gevorderden zeg maar 😉


Geef als eerste een reactie