Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Fattoush; Libanese broodsalade met geroosterde bloemkool

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Genoeg voor: 2 1x

Ingrediënten

Scale

Salade:

  • een halve grote komkommer, gewassen, gehalveerd, van zaadlijsten ontdaan en in blokjes van 1 cm gesneden
  • 12 rijpe kerstomaatjes, in vieren gesneden
  • 1/2 middelgrote bloemkool, in kleine roosjes gebroken
  • 1 lente-ui, fijngesneden
  • 6 radijsjes, in zes of vier partjes gesneden
  • 1 stengel bleekselderij, in stukjes gesneden
  • 1 bosje koriander en 1 bosje bladpeterselie, grofgehakt (en evt. nog wat munt)

Gebakken pitabrood:

  • gebakken pitabrood, ander platbrood of ‘mislukt’ Turks olijvenbrood (zie toelichting in tekst)
  • gesmolten boter of olijfolie

Dressing:

  • 1 knoflookteen, met wat zout tot pulp gewreven
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 theelepel sumak
  • 1 theelepel za’atar
  • 5 eetlepels olijfolie, extra vierge
  • zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Verdeel de bloemkoolroosjes over een bakplaat en besprenkel met olijfolie, peper en zout. Schuif de bloemkoolroosjes bovenin de oven.

3. Snijd het pitabrood, of ander platbrood, over de lengte doormidden. Besmeer de binnenkant van de broodjes met wat gesmolten boter of olijfolie en verdeel over een ovenrooster met de besmeerde kant naar boven. Zet ook in de oven en bak samen met de bloemkoolroosjes ongeveer 15 minuten.

4. Meng alle ingrediënten van de dressing in een kom en breng op smaak met peper en zout.

5. Ongeveer 5 minuten voordat je de salade gaat eten meng je alle (gesneden) groenten en kruiden in een grote saladeschaal. Breek het brood en meng het door de salade. Schenk vlak voor het serveren de dressing door de salade.


Notities