Feasts; kookboek waardoor je zin krijgt om te koken

Cover van Feasts van Sabrina Ghayour

Ik wist al dat ik het kookboek ‘Feasts’ aan mijn kookboekenverzameling wilde toevoegen na het lezen van de ondertitel: ‘Midden-Oosterse feestmaaltijden voor elke gelegenheid’. En dan ook nog geschreven door Sabrina Ghayour. Deze Engels-Iraanse chef heeft haar sporen als kookboekschrijfster al verdiend met het zeer succesvolle ‘Persiana’. En als ik ergens enthousiast over ben geworden na onze reis naar Iran dan is het wel de Perzische keuken.

Maar wat mij stiekem nog veel meer interesseert is het feit dat de schrijfster al jaren een supperclub host in Londen. Een supperclub met een overvloed aan Midden Oosterse gerechten. Als ik daar maar een paar recepten van in Feasts zou vinden is het voor mij al de moeite waard. Want zeg zou zelf, wie droomt er niet stiekem van geslaagde etentjes geven met een tafel vol schalen met kleurrijke gerechten? Ik in ieder geval wel. De foto’s in Feasts van dit soort tafereeltjes laten niets aan je verbeelding over. En om het thema van mijn kookboekreviews nog maar eens aan te halen; ja daar krijg ik inderdaad zin van om te koken.

Foto uit Feasts van Sabrina Ghayour
Foto uit Feasts van Sabrina Ghayour; een tafel vol Midden Oosterse gerechten

Recepten in Feasts

Ik besteed in mijn kookboekrecensies niet vaak aandacht aan de inhoudsopgave van een kookboek.  Het voegt naar mijn mening weinig toe voor lezers om te weten dat ze er voor- hoofd- en nagerechten in kunnen vinden. Feasts is echter iets anders ingedeeld en zeker de moeite van het vermelden waard.

De recepten zijn namelijk opgedeeld in bepaalde gelegenheden met menusuggesties. Zo staan er in het hoofdstuk ‘Ontbijt & Brunch’ recepten voor Geitenkaastaartjes (met sinaasappel, pistachenoten & oregano), een Cheddar-fetafrittata (met paprika, kruiden & pul biber), Groene gemberlimonade en Cupcakes met kruidig Chai-glazuur. Bij zo’n ontbijtje zou ik maar wat graag aanschuiven.

Verder is er het hoofdstuk ‘Weekendfeesten’ met een recept voor Hartige Baklava met varkensvlees, venkel, geroosterde tomaten & feta dat om wat meer tijd vraagt om klaar te maken. En las ik bij collega foodblogger Joke Boon al enthousiaste verhalen over de Pittige savooiekool met knoflook uit ditzelfde hoofdstuk.

In het hoofdstuk ‘Zomerse feesten’ staan prachtige foto’s van Lamsbout met granaatappelsalsa geserveerd op een houten plank (ja het oog wil soms ook wat), Gegrilde mais met harissamayonaise, feta, munt, koriander & chilivlokken en een schaal vol Orzosalade met zongedroogde tomaat, kappertjes & kalamata-olijven. Ideaal voor een etentje in de tuin op een mooie zomeravond (al lijkt dat nu met een pak vol sneeuw nog heel ver weg!).

Krijg je al trek bij de namen van deze gerechten? Ik in ieder geval wel.

Foto van dessert uit Feasts van Sabrina Ghayour

Testkoken uit Feasts; tijd voor een etentje!

Zoals voor elke kookboekrecensie die ik schrijf wilde ik ook uit Feasts meerdere recepten koken. Maar manlief en ik zijn maar met zijn tweetjes en de meeste van de recepten uit Feasts zijn voor 4- 6 personen. Een goede reden dus om vrienden uit te nodigen. En dat vond ik best wel spannend want meestal bestaat mijn menu’s uit een combinatie van eerder gemaakte recepten en nieuwe. Dit keer zou ik een heel menu koken met alleen maar recepten die ik nooit eerder had gemaakt. Een back-up plan was er niet. Met slechts 1 diepvriespizza en nog wat bitterballen in de vriezer zouden we niet ver komen…

Gelukkig was dat niet nodig. De vrienden die last-minute oppas konden regelen kwamen met een flinke trek binnen en waren ontzettend enthousiast over de bijzondere smaken. Smaken die zowel zij als ik zelf nog niet eerder op hadden. Ik maakte de Pilav van freekeh, tomaat & kikkererwten en als topper van de avond de Lamsköfterol. Beide uit het hoofdstuk ‘Comfort food’. Vooral over de Lamsköfterol ben ik erg enthousiast. Hij was zo makkelijk klaar te maken en voor te bereiden.
En zo’n grote knapperig gebakken rol besprenkeld met nigellazaadjes ziet er gewoon spectaculair uit om te serveren. Ik vind het dan ook super fijn dat ik het recept daarvoor met je mag delen op Worstenbrood & Wijn! Je vindt het via deze link.

Lamskofterol en Pilav van Freekeh uit Feasts
Lamskofterol en Pilav van freekeh uit Feasts tijdens het test etentje.

Kritiekpuntje

Het mag duidelijk zijn; ik ben erg enthousiast over dit mooie boek vol Midden-Oosterse smaken.
Toch heb ik wel een klein kritiekpuntje voor wat betreft de recepten. Ze zijn soms wat te summier beschreven en gaan er waarschijnlijk vanuit de degene die ze maakt al wat kookervaring heeft. Zo maakte ik het dessert Cheesecake in een glas met bosbessen, limoen & gember. Daarin stond de instructie om de room en roomkaas te mengen tot ze ‘net met elkaar gemengd zijn. Maar ongeklopte room met roomkaas mengen geeft geen vast resultaat. In ieder geval niet als je dat met bijvoorbeeld een lepel door elkaar probeert te roeren.

Even de handmixer erdoor loste het probleem van drijvende stukjes roomkaas in de slagroom op. Maar het was ook makkelijk geweest als er bij de benodigde gemberkoekjes vermeld was dat het moet gaan om knapperige gemberkoekjes. Degene die ik vond bij de plaatselijke AH waren namelijk redelijk zacht met plakkerige stukjes gember erop. Zie dat maar eens te verkruimelen. Ik denk dat dit een gevolg is van het vertalen van een Engelstalig boek voor de Nederlandse markt. Het kan zomaar zijn dat in Engeland het voor iedereen duidelijk is dat gemberkoekjes knapperig zijn.

Het is in ieder geval iets om rekening mee te houden bij het koken van recepten uit Feasts

Feasts is een uitgave van Good Cook en verkrijgbaar bij boekhandels en via Bol.com voor de verkoopprijs van € 24,95.

Disclaimer: Dit boek is op mijn verzoek ter recensie toegezonden door de uitgeverij maar volledig geschreven vanuit mijn eigen enthousiasme.  Door de uitgever of auteur is geen enkele invloed uitgeoefend op het schrijven hiervan. De link naar het boek is een affiliate link. Voor meer informatie hierover klik hier.

Dessert uit Feasts; Cheesecake in een glas met bosbessen, limoen en gember
De door mij gemaakte desserts uit Feasts; cheesecake in een glas met bosbessen, limoen & gember

Cover van Feasts van Sabrina Ghayour

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.