
Wie had gedacht dat je witte asperges niet perse hoeft te koken, stomen of lang in de oven te garen maar dat je ze ook gewoon kunt bakken? Ik was daar dus echt blij verrast over toen ik dit recept voor gebakken asperges met Japanse dressing voor het eerst probeerde.
Zelf schreef Carola de Kanter over dit recept in ‘Leafs’ het volgende:
Asperges zaai ik nooit zelf omdat ik bijna naast de beste teler van Noord-Brabant woon. Dat is dus boffen want ik ben dol op asperges; wit, groen, klein, groot, het maakt me niet uit. Ik eet ze soms wel drie keer per week op verschillende manieren. Puur, als soep, als gratin, in een salade, met pasta, kortom: verslaafd aan asperges. Asperges, noedels en Japanse dressing is geen voor de hand liggende combinatie en valt bij iedereen voor wie ik het maak in de smaak.”
Bij ons vielen de gebakken asperges met Japanse dressing ook meteen in de smaak. Op de noedels na dan. Zoals ik in mijn recensie over Leafs al schreef frituurden wij die veel te krokant. Inmiddels is dit recept een nieuwe favoriet in mijn aspergerepertoire en maak ik het standaard met kant-en-klare udon noodles. Dat zijn die dikke noodles die vacuüm verpakt zitten en al gaar zijn. Het meeste werk in onderstaand recept zit hem dan ook in het schillen van de witte asperges. En ik ben de eerste om toe te geven dat manlief die tegenwoordig vaak al bij de aspergeboer door het schilapparaat laat halen. Waar wij, net als Carola, ook praktisch naast wonen 🙂
De Japanse dressing is echt een ontdekking. Ik gebruik 2 eetlepels zwarte sesamzaadjes en 1 eetlepel witte voor een gespikkeld effect. Je kunt eventueel ook groene asperges gebruiken maar neem dan wel mooie dunne. De dikke groene asperges die ik gebruikte voor onderstaande foto waren nogal stug. En ze werden niet tegelijkertijd gaar met de witte asperges die wel geschild waren en daardoor iets dunner.
Gebakken asperges met Japanse dressing
Hoofdgerecht voor 2 personen of tussengerecht voor 4.
Ingrediënten
• 1 pakje = 125 gram kant-en-klare udon noodles
• 1 kilo witte asperges, ongeschild (geschild gewicht is minder)
• 1 teentje knoflook, fijngehakt
• 3 eetlepels sesamzaad (zwart & wit)
• 1 eetlepel rijstazijn
• 1 eetlepel Japanse sojasaus
• 1 eetlepel sesamolie
• 1 eetlepel gembernat of gembersiroop
• 1-2 eetlepels mayonaise
Bereidingswijze
1. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan en maal het daarna fijn in een vijzel, maar niet zo fijn dat je een pasta krijgt.
2. Meng het gemalen sesamzaad met de rijstazijn, sojasaus, sesamolie, gembersiroop en mayonaise tot een dressing en voeg naar smaak nog wat peper of zout toe.
3. Schil de witte asperges. Halveer alle asperges in de lengte en snijd ze in stukken van ongeveer 2 centimeter. Verhit wat zonnebloemolie in een grote koekenpan of wok en rooster de aspergestukken knapperig. Dit duurt ongeveer 5 – 10 minuten. Als de asperges wat zachter zijn geworden bak je op het laatst het fijngehakte teentje knoflook en de udon noedels mee.
4. Serveer de gebakken asperges op een warm bord en schenk er de japanse dressing over.
Niet vegetarisch? Serveer er eventueel een gegrild visje bij.
Afdrukken
Gebakken asperges met Japanse dressing uit ‘Leafs’
- Genoeg voor: 2 1x
Ingrediënten
- 1 pakje = 125 gram kant-en-klare udon noodles
- 1 kilo witte asperges, ongeschild (geschild gewicht is minder)
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 3 eetlepels sesamzaad (zwart & wit)
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 eetlepel Japanse sojasaus
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel gembernat of gembersiroop
- 1–2 eetlepels mayonaise
Bereidingswijze
1. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan en maal het daarna fijn in een vijzel, maar niet zo fijn dat je een pasta krijgt.
2. Meng het gemalen sesamzaad met de rijstazijn, sojasaus, sesamolie, gembersiroop en mayonaise tot een dressing en voeg naar smaak nog wat peper of zout toe.
3. Schil de witte asperges. Halveer alle asperges in de lengte en snijd ze in stukken van ongeveer 2 centimeter. Verhit wat zonnebloemolie in een grote koekenpan of wok en rooster de aspergestukken knapperig. Dit duurt ongeveer 5 – 10 minuten. Als de asperges wat zachter zijn geworden bak je op het laatst het fijngehakte teentje knoflook en de udon noedels mee.
4. Serveer de gebakken asperges op een warm bord en schenk er de japanse dressing over.
Notities
Niet vegetarisch? Serveer er dan eventueel een gebakken visje bij.


Pin onderstaande afbeelding meteen op Pinterest zodat je het recept makkelijk terug kunt vinden


Geef als eerste een reactie