Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Gehaktballen met ricotta in tomatensaus met pasta

Gehaktballen met ricotta uit Simpel van Ottolenghi

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews

Omschrijving

Hoofdgerecht voor 4 personen


Ingrediënten

• 2 uien, gesnipperd
• 2 tenen knoflook, fijngehakt
• 20 gram verse oreganoblaadjes, fijngehakt (of vervang door verse hyssop)
• 1 blik tomatenblokjes, 400 gram
• 500 ml kippenbouillon (van tablet is prima)
• 500 gram rundergehakt
• 100 gram broodkruim van 3 -4 sneden witbrood (of vervang door paneermeel)
• 250 gram ricotta
• 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
• 1 ei, losgeklopt
• 20 gram peterselie, fijngesneden
• Zonnebloem- of olijfolie om in te bakken


Bereidingswijze

1. Verwarm voor de tomatensaus wat olie in een hapjespan op halfhoog vuur. Voeg de helft van de ui, de helft van de knoflook en de helft van de oregano toe en laat alles al roerend 8 – 10 minuten smoren tot de ui glazig is. Doe er de tomaten uit blik, de helft van de bouillon, ½ theelepel zout en wat zwarte peper bij. Zet het vuur lager en laat de saus onder af en toe roeren 10 – 15 minuten pruttelen tot hij wat dikker is.

2. Maak de gehaktballen door het gehakt met de overgebleven ui, knoflook en oregano in een grote kom te mengen met het broodkruim, de ricotta, Parmezaanse kaas, het ei, de peterselie, ¾ theelepel zout en wat zwarte peper. Meng alles met de hand door elkaar en draai er 12 grote of 24 kleine ballen van.

3. Verhit wat olie in een grote koekenpan en leg de gehaktballen in de pan. Bak de ballen rondom in 8 minuten (of korter bij kleine balletjes) aan en keer ze regelmatig.

4. Laat de gehaktballen daarna in de pan met tomatensaus glijden en giet er zoveel bouillon over dat alle ballen vrijwel onderstaan. Voeg zo nodig nog wat water toe als daarvoor meer vloeistof nodig is. Zet de pan op halfhoog tot laag vuur met de deksel erop. Laat de ballen een half uurtje zachtjes stoven. Haal tegen het einde van de bereidingstijd de deksel van de pan om de saus wat in te koken. Het moet een soort dikke pastasaus worden.

Lekker met pasta. Ik gebruikte de hele kleine pastasoort ‘riso’ die de grootte heeft van een rijstkorrel en schepte die door de tomatensaus met de gehaktballen.