Gemarineerde biefstuk met labneh

Foto van gemarineerde biefstuk met labneh uit Simply
Fotocredits: Kris Kirkham

Wat hebben manlief en ik zitten smullen van deze gemarineerde biefstuk met labneh, pulbiberboter en gebakken uitjes! Het is een recept uit het boek Simply van Sabrina Ghayour. Daar deelde ik eerder al dit fijne recept voor borani met flespompoen uit. Ik was vooral nieuwsgierig naar het recept voor de biefstuk door het gebruik van gebakken uitjes. Het fijne van dit recept is; als je eenmaal de labneh hebt gemaakt (slechts 5 minuutjes werk en daarna een paar uur wachten), staat het binnen 10 minuten op tafel. Oke je moet nog wel even de biefstuk marineren, maar zelfs dat is een fluitje van een cent.

De combinatie van warm vlees en koude yoghurt met daaroverheen pulbiberboter is top, dat wist ik al door deze Yufkarolletjes. En ook in dit recept geeft het een kick. Ik wist eerlijk gezegd niet zo goed of ik de gemarineerde biefstuk met labneh, pulbiberboter en gebakken uitjes nu als hoofdgerecht moest zien. Er zitten verder geen groenten bij. Sabrina geeft in haar boek als suggestie om er Polow-e-bademjan-o-felfel bij te serveren. Voor wie net als ik geen idee heeft wat dat is: rijst met gebakken aubergine en paprika. Toch nog groenten dus 😉

Wij aten de biefstuk met labneh echter op een vrijdagavond met alleen een wijntje en vers platbrood van de Turkse winkel. En omdat het voor ons geen onderdeel was van een menu en we ook geen bijgerechten hadden, smulden we de hoeveelheid die in het boek voor 4 -6 personen staat gewoon helemaal met z’n tweetje op.

Ik mag het recept uit Simply met jullie delen van de uitgever! En gelukkig mocht ik ook de bijbehorende foto uit het boek gebruiken. Nu het weer vroeg donker is is het onmogelijk om fatsoenlijke foto’s te maken van het avondeten. Overigens heb ik het recept voor de labneh aangepast; 2 eetlepels zout is volgens mij een typefoutje. Ik heb er een theelepel van gemaakt. Begin daar trouwens enkele uren van tevoren mee, zodat hij mooi stevig is.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Foto van gemarineerde biefstuk met labneh uit Simply

Gemarineerde biefstuk met labneh uit Simply

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews

Omschrijving

Als hoofdgerecht voor 2 -3 personen met platbrood of als onderdeel van een meergangenmenu of mezze voor 4 – 6 personen


Ingrediënten

Scale
  • 500 gram lendebiefstuk van 2 cm dik, zonder vet en in blokjes van 2,5 cm
  • 1 volle theelepel gedroogde munt
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel selderijzout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 75 gram boter
  • 2 volle theelepels pul biber (Turkse chilivlokken; verkrijgbaar bij de Turkse supermarkt)
  • 400 gram labneh of 500 gram uitgelekte Griekse yoghurt (zie recept bij bereidingswijze)
  • een flinke handvol kant-en-klare gebakken uitjes
  • paar takjes verse dille, fijngehakt
  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

1. Begin op tijd met het maken van de labneh. In de meeste recepten moet labneh een hele nacht in de koelkast staan, maar ik vind de structuur na enkele uren ook prima.  Meng hiervoor 1 theelepel grof zeezout of 1/2 theelepel fijn zeezout door 500 gram Griekse yoghurt.  Schep dit op een schone theedoek of kaasdoek en laat de yoghurt boven een kom in de koelkast minimaal enkele uren uitlekken. Knijp er eventueel wat vocht uit. 

2. Laat de biefstuk voor het bakken op kamertemperatuur komen. Doe de blokjes vlees in een mengkom, voeg de gedroogde munt, knoflookpoeder, komijnpoeder, selderijzout en een flinke hoeveelheid peper toe en schep goed om. Meng de olijfolie erdoor en laat het vlees ongeveer 10 minuten marineren. 

3. Bak de blokjes biefstuk 1 minuut aan beide kanten, schep ze op een bord en bestrooi met zeezoutvlokken.

4. Veeg dezelfde koekenpan schoon met keukenpapier, zet op laag vuur en smelt de boter. Strooi de pul biber in de pan, roer tot de boter rood kleurt en neem de pan van het vuur.

5. Verdeel de labneh over een grote schaal. Schep de biefstuk – zonder vocht – van het bord en schik de blokjes op de labneh. Schenk de pulbiberboter over het vlees. Bestooi met gebakken uitjes en tenslotte de dille en serveer direct. 


Notities

Lekker met platbrood. 

Pin gemarineerde biefstuk uit Simply met tekst

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.