Omschrijving
Als hoofdgerecht voor 2 -3 personen met platbrood of als onderdeel van een meergangenmenu of mezze voor 4 – 6 personen
Ingrediënten
- 500 gram lendebiefstuk van 2 cm dik, zonder vet en in blokjes van 2,5 cm
- 1 volle theelepel gedroogde munt
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel selderijzout
- 2 eetlepels olijfolie
- 75 gram boter
- 2 volle theelepels pul biber (Turkse chilivlokken; verkrijgbaar bij de Turkse supermarkt)
- 400 gram labneh of 500 gram uitgelekte Griekse yoghurt (zie recept bij bereidingswijze)
- een flinke handvol kant-en-klare gebakken uitjes
- paar takjes verse dille, fijngehakt
- zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
Bereidingswijze
1. Begin op tijd met het maken van de labneh. In de meeste recepten moet labneh een hele nacht in de koelkast staan, maar ik vind de structuur na enkele uren ook prima. Meng hiervoor 1 theelepel grof zeezout of 1/2 theelepel fijn zeezout door 500 gram Griekse yoghurt. Schep dit op een schone theedoek of kaasdoek en laat de yoghurt boven een kom in de koelkast minimaal enkele uren uitlekken. Knijp er eventueel wat vocht uit.
2. Laat de biefstuk voor het bakken op kamertemperatuur komen. Doe de blokjes vlees in een mengkom, voeg de gedroogde munt, knoflookpoeder, komijnpoeder, selderijzout en een flinke hoeveelheid peper toe en schep goed om. Meng de olijfolie erdoor en laat het vlees ongeveer 10 minuten marineren.
3. Bak de blokjes biefstuk 1 minuut aan beide kanten, schep ze op een bord en bestrooi met zeezoutvlokken.
4. Veeg dezelfde koekenpan schoon met keukenpapier, zet op laag vuur en smelt de boter. Strooi de pul biber in de pan, roer tot de boter rood kleurt en neem de pan van het vuur.
5. Verdeel de labneh over een grote schaal. Schep de biefstuk – zonder vocht – van het bord en schik de blokjes op de labneh. Schenk de pulbiberboter over het vlees. Bestooi met gebakken uitjes en tenslotte de dille en serveer direct.
Notities
Lekker met platbrood.