Geroosterde aardpeer en kippendij met een relish van ansjovis, walnoot en peterselie

Geroosterde aardpeer met kippendij en relish van ansjovis, walnoot en peterselie op schaal

Een gerecht waarbij ik meerdere keren tijdens het eten roep dat het zo ontzettend lekker is mag natuurlijk niet ontbreken op de blog. Deze geroosterde aardpeer en kippendij met een relish van ansjovis, walnoot en peterselie is zo’n gerecht! Ik heb sowieso een zwak voor aardpeer – die al jaren in mijn moestuin rondwoekert – maar het is de relish in dit gerecht die voor de WOW-factor zorgt. De combinatie van ansjovis en kip met het aardse van de aardpeer is echt fantastisch.

Een toprecept van Diana Henry dat ik vond in ‘The Really Quite Good British Cookbook’ met daarin verzamelde recepten van Britse chefs, kookboekauteurs en foodies. Diana is in Nederland niet zo heel bekend terwijl ze toch heel wat mooie kookboeken op haar naam heeft staan. Dit recept voor geroosterde aardpeer met kippendij werd eerder gepubliceerd in ‘A bird in the hand‘; een kookboek met alleen maar kiprecepten.

De ingrediënten heb ik grotendeels hetzelfde gelaten maar de bereidingswijze is door mij wel aangepast. Diana stoomt de aardperen namelijk eerst voor. Wat er dan na het roosteren overblijft is meer puree. Ook was het mij volstrekt onduidelijk waarom ik die gestoomde aardperen dan eerst met wat olie in een braadslede op een fornuis zet om die vervolgens alsnog in de oven te schuiven.

Toen dit gerecht dus voor de tweede keer op tafel stond heb ik zowel de aardpeer als de kippendij alleen even omgeschud met olie meteen in de oven gebakken. Met een perfect resultaat. Ik serveerde er nog wat gestoofde snijbiet bij om er een complete maaltijd – dat is voor mij met groenten – van te maken.

De (aardpeer)smaak te pakken? Er staan nog een aantal lekkere Worstenbrood&Wijn recepten met aardpeer online:

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Geroosterde aardpeer met kippendij en relish van ansjovis, walnoot en peterselie op schaal

Geroosterde aardpeer en kippendij met een relish van ansjovis, walnoot en peterselie

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Genoeg voor: 2 1x

Omschrijving

Hoofdgerecht voor 2 personen


Ingrediënten

Scale
  • 500 gram aardperen
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 4 kippendijen met bot en vel (kan ook zonder bot en vel)
  • sap van 1/2 citroen

Voor de relish: 

  • 1/2 teen knoflook, fijngehakt
  • 1/2 theelepel zeezoutvlokken
  • 75 gram gepelde walnoten
  • 3 ansjovisfilets, uitgelekt en fijngesneden
  • 35 ml extra vierge olijfolie
  • 1/2 theelepel balsamicoazijn
  • 15 gram bladpeterselie, fijngehakt

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200℃. Spoel de aardperen goed schoon. Je hoeft ze niet te schillen. Tenzij ze wat ouder zijn en het schilletje wat taaier is.  Snijd ze in grove stukken en besprenkel met het citroensap om verkleuren te voorkomen.

2. Meng de stukken aardpeer met de olie en de kippendij en verdeel over een braadslee of ovenplaat. Bestrooi met peper en zout en rooster 35 minuten in de oven. Draai halverwege de kip en aardpeer een keer om. De aardpeer moet zacht zijn en de kip goudbruin en gaar. Komt er veel vocht uit de kip? Giet dit dan ook halverwege af. 

3. Bereid terwijl de aardpeer en kip in de oven bakken de relish. Wrijf de knoflook en zoutvlokken met een vijzel tot een pasta. Voeg de walnoten en ansjovis toe en wrijf alles tot een gelijkmatig mengsel waar nog stukjes in zitten. Roer de olie, azijn, wat peper en peterselie erdoor. 

Schep de relish voor het serveren over de kip en aardpeer. Of serveer er apart bij zodat iedereen zelf kan opscheppen. 


Notities

Lekker met nog wat gestoofde groene bladgroenten zoals snijbiet of kropsla. 

Geroosterde aardpeer met kip pin

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.