
Er waren verschillende recepten die ik het liefst meteen had willen maken uit Smokey Goodness 2. Maar als je zoiets op de dag zelf bedenkt ben je afhankelijk van wat de slager op voorraad heeft. In dit geval had ik geluk dat Slagerij Le Jeune nog rauwe spareribs had en ze voor me achter wilde houden. De meeste slagers verkopen namelijk alleen maar voorgegaarde spareribs dus ik was allang blij dat ik niet alsnog iets anders hoefde te verzinnen.
Het was vervolgens nog een hele zoektocht om de goudbessen te vinden die je nodig hebt voor de saus. Tegen de tijd dat het Kerstmis is zie je ze vast in meer supermarkten liggen, maar ik moest er 3 supermarkten en een groentenboer voor langs. Overigens zijn ze in principe wel het hele jaar door verkrijgbaar hoor. De groentenboer waar ik ze uiteindelijk kocht noemde de kaapbes zelfs ‘ het onkruid van Zuid Amerika’. Wel prijzig onkruid trouwens voor €1,75 per 100 gram 😉

Maar het was juist de saus waar ik zo benieuwd naar was door wat Jord er over schrijft bij het recept;
“De hoofdrolspeler in de saus voor deze golden ribs is de goudbes, ook bekend als physal en vaak verketterd tot decoratie bij je dessert . Onterecht! Want deze uit de Zuid-Amerikaanse Andes afkomstige smaakbommetjes zijn geweldig om een saus van te maken die met zijn lichtzure citrussmaak geweldig past bij spareribs. Een leuk recept voor als je verzot bent op het betere kluifwerk, maar toe bent aan meer variatie.”
En aangezien ik altijd op zoek ben naar meer variatie op de BGE kon ik niet wachten om de Golden Ribs te maken. Het eindresultaat was geweldig! Vlees dat zo mals was dat het al bijna van het bot afviel bij het van het rooster halen en inderdaad een verrassende saus met een lichtzuur citrussmaakje. De naam Golden Ribs is ook niet voor niets gekozen; bij het insmeren van de spareribs met de Tropical Pork Rub kleuren ze meteen al goud. Een aanrader om te maken als je toe bent aan een andere twist voor je spareribs.
Nog een laatste tip die ik tegen kwam in ‘Het vuur de baas’ BBQ boek van Noskos en jullie zeker niet wil onthouden; maak een rib sandwich van restjes spareribs. Wij maakten 4 spareribs met zijn tweetjes en dat was natuurlijk veel te veel. Maar aangezien het net zoveel werk is maak ik vaak wat meer. Je kunt het vlees erg makkelijk van de botjes peuteren als de spareribs nog warm zijn. Warm de restjes de volgende dag op, bijvoorbeeld in de oven, en serveer het met wat barbecuesaus en plakken augurk op een (ciabatta) broodje. Alleen zo’n rib sandwich is al reden genoeg om altijd wat spareribs meer te maken dan je nodig hebt.
Afdrukken
Smokey’s Golden Ribs; uit Smokey Goodness 2
Omschrijving
Voor 4 personen
Duur: voorbereiding 1 uur,
Bereiding: circa 4½ uur
Ingrediënten
- 4 spareribs (rauwe spareribs; absoluut niet voorgegaard!)
- 8 eetlepels Tropical Pork Rub (zie recept Tropical Pork Rub)
- 100 ml appelsap
- 100 ml appelciderazijn
Goudbes- abrikozensaus
- 300 gram goudbes (physalis)
- 1 verse rode peper, zonder zaadjes en grof gehakt
- 150 ml water
- sap en rasp van 1 citroen
- 1 eetlepel chipotle-tabasco
- 40 gram roomboter
- 2 eetlepels abrikozenjam
- zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
Tropical pork rub (voor 215 gram)
- 75 gram zout
- 60 gram kristalsuiker
- 50 gram kurkuma
- 5 gram chilipoeder
- 10 gram gemalen venkelzaad
- 10 gram korianderpoeder
- 5 gram kaneel
Benodigdheden
- Kruiskopschroevendraaier
- BBQ voor indirect grillen
- 4 handjes appel-, peer- of mesquiterookhoutsnippers, geweekt in water
- sprayflesje (ik gebruik hiervoor een kleine plantenspuit)
- staafmixer
- kernthermometer
- kwastje
Bereidingswijze
1. Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 110 °C is bereikt.
2. Ontvlies de spareribs door een kruiskopschroevendraaier tussen het longvlies en het bot aan de achterzijde van de rack te steken. Wrik de schroevendraaier voorzichtig heen en weer tot deze over de gehele breedte tussen vlies en bot zit. Trek deze dan naar je toe en haal zo het hele vlies van de rack af. Bestrooi de ribben aan beide zijden gelijkmatig met de Tropical Pork Rub.
3. Voeg de geweekte rookhoutsnippers toe aan de gloeiende kolen, leg de gekruide spareribs op de BBQ en sluit de deksel. Gaar de ribben 2 uur, waarbij je ze om het ½ uur natspuit met het mengsel van appelsap en appelciderazijn in een sprayflesje.
4. Na circa 2 uur, als ze mooi goudbruin van kleur zijn, verpak je de ribben in aluminiumfolie, waarbij je ze voor het dichtvouwen nog één keer goed natspuit. Gaar de ribben circa 1½ uur verder in de folie.
5. Maak ondertussen de goudbes-abrikozensaus door in een steelpannetje de goudbessen en rode peper met het water te stoven tot de bessen zacht zijn geworden.
Pureer met een staafmixer. Voeg de overige ingrediënten toe en roer goed door tot de boter en jam volledig zijn opgelost.
6. Haal de spareribs uit de folie zodra ze een kerntemperatuur van 72 °C hebben bereikt. Kwast ze in met de warme goudbes-abrikozensaus en laat nog 5-10 minuten op de BBQ liggen zodat de saus goed hecht en een beetje indikt op de ribben.
Notities
Quote van Jord: “Serveer met je favoriete side dishes of zet onbeschaamd de schaal op schoot zonder te delen. Het is je vergeven”
Smokey’s Golden Ribs (spareribs met goudbes-abrikozensaus)
Voor 4 personen
Duur: voorbereiding 1 uur,
Bereiding circa 4½ uur
Ingrediënten
– 4 spareribs (rauwe spareribs; absoluut niet voorgegaard!)
– 8 eetlepels Tropical Pork Rub (zie recept Tropical Pork Rub)
– 100 ml appelsap
– 100 ml appelciderazijn
Goudbes- abrikozensaus
– 300 gram goudbes (physalis)
– 1 verse rode peper, zonder zaadjes en grof gehakt
– 150 ml water
– sap en rasp van 1 citroen
– 1 eetlepel chipotle-tabasco
– 40 gram roomboter
– 2 eetlepels abrikozenjam
– zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
Tropical pork rub
Ingrediënten (215 gram)
– 75 gram zout
– 60 gram kristalsuiker
– 50 gram kurkuma
– 5 gram chilipoeder
– 10 gram gemalen venkelzaad
– 10 gram korianderpoeder
– 5 gram kaneel
Benodigdheden
– Kruiskopschroevendraaier
– BBQ voor indirect grillen
– 4 handjes appel-, peer- of mesquiterookhoutsnippers, geweekt in water
– sprayflesje (ik gebruik hiervoor een kleine plantenspuit)
– staafmixer
– kernthermometer
– kwastje
Bereidingswijze:
1. Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 110 °C is bereikt.
2. Ontvlies de spareribs door een kruiskopschroevendraaier tussen het longvlies en het bot aan de achterzijde van de rack te steken. Wrik de schroevendraaier voorzichtig heen en weer tot deze over de gehele breedte tussen vlies en bot zit. Trek deze dan naar je toe en haal zo het hele vlies van de rack af. Bestrooi de ribben aan beide zijden gelijkmatig met de Tropical Pork Rub.
3. Voeg de geweekte rookhoutsnippers toe aan de gloeiende kolen, leg de gekruide spareribs op de BBQ en sluit de deksel. Gaar de ribben 2 uur, waarbij je ze om het ½ uur natspuit met het mengsel van appelsap en appelciderazijn in een sprayflesje.
4. Na circa 2 uur, als ze mooi goudbruin van kleur zijn, verpak je de ribben in aluminiumfolie, waarbij je ze voor het dichtvouwen nog één keer goed natspuit. Gaar de ribben circa 1½ uur verder in de folie.
5. Maak ondertussen de goudbes-abrikozensaus door in een steelpannetje de goudbessen en rode peper met het water te stoven tot de bessen zacht zijn geworden.
Pureer met een staafmixer. Voeg de overige ingrediënten toe en roer goed door tot de boter en jam volledig zijn opgelost.
6. Haal de spareribs uit de folie zodra ze een kerntemperatuur van 72 °C hebben bereikt. Kwast ze in met de warme goudbes-abrikozensaus en laat nog 5-10 minuten op de BBQ liggen zodat de saus goed hecht en een beetje indikt op de ribben.
Quote van Jord: “Serveer met je favoriete side dishes of zet onbeschaamd de schaal op schoot zonder te delen. Het is je vergeven”
Bron: Smokey Goodness 2 van Jord Althuizen


2 Trackbacks / Pingbacks