Ingrediënten
- +/- 800 gram zoete aardappel, geschild en in dunne plakjes gesneden
- +/- 800 gram aardappel, geschild en in dunne plakjes gesneden
- 4 preien, gehalveerd in de lengte en vervolgens in ringen
- 4 teentjes knoflook, geperst
- roomboter
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels room + een extra scheutje
- 2 handen salie blaadjes, grof gehakt (ongeveer 20 à 30 stuks)
- 300 gram geraspte gruyère kaas, fontina kaas of andere goed smeltende kaas
- peper & zout
Bereidingswijze
1. Bak de prei en knoflook in een hapjespan met anti-aanbaklaag in een beetje roomboter op matig vuur gedurende 5 minuten of tot ze zacht zijn.
2. Schep de schijfjes zoete aardappel, de gewone aardappels, olijfolie, room en flink wat zout & peper in een grote kom en meng voorzichtig door elkaar.
3. Vet een ovenschaal (26 x 34 cm) of twee kleinere ovenschalen in en verdeel hierover de prei, aardappelmix, salie en kaas in laagjes. Voeg evt. wat extra room toe en eindig met een laagje kaas.
4. Dek de ovenschotel dan losjes af met aluminiumfolie en zet 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C. Daarna verwijder je de folie en laat je de schotel nog verder bakken gedurende 30 minuten of tot de gratin goudbruin en gaar is.