Gratin van wintergroenten + hoe je hem in mooie blokjes kunt snijden

Gratin van wintergroenten

Wat maakte dat je doorklikte? Het recept voor een heerlijke gratin van wintergroenten? Of de tip hoe je hem zo stevig krijgt dat je hem in blokjes kunt snijden? Ik ga het beide hier met je delen. Het idee voor een mooie gratin van wintergroenten, als bijgerecht voor het kerstdiner, had ik al een tijdje in mijn hoofd. Ik wist alleen niet goed hoe ik er nou voor kon zorgen dat hij zo stevig gebakken zou worden dat hij in mooie blokjes op het bord geserveerd kon worden.

Als je een gratin bakt en meteen daarna aansnijdt valt hij namelijk meestal uit elkaar. Maar ik heb DE oplossing gevonden. Het ‘geheim’ zit hem in het gebruik van een beetje boter door de slagroom.  Maar misschien nog wel meer in het af laten koelen van de gratin met een verzwaring erop. Door de gratin van wintergroenten (of welke andere gratin dan ook) een dag eerder te maken en af te laten koelen met een paar zakken suiker erop wordt hij mooi stevig. Je snijdt de afgekoelde gratin dan in de gewenste vorm en warmt ze zo, op een bakplaat bekleed met bakpapier, weer op in de oven. Succes verzekerd.

Ook de gratin zelf is heel makkelijk naar smaak aan te passen. Zolang je maar ongeveer hetzelfde gewicht aan groenten aanhoudt. Varieer dus gerust met andere groenten dan pompoen, pastinaak, aardappel en aardpeer. Denk bijvoorbeeld ook eens aan zoete aardappel of knolselderij. Of gebruik verschillende kleuren aardappel. En wees zuinig met de aardpeer aan de kersttafel 😉 

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Gratin van wintergroenten

Gratin van wintergroenten + hoe je hem in mooie blokjes kunt snijden

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 2 reviews

Omschrijving

Bijgerecht voor 6 – 8 personen 


Ingrediënten

Scale
  • 300 gram pompoen (let op: dit is het geschilde gewicht)
  • 300 gram pastinaak
  • 300 gram aardpeer
  • 300 gram aardappel
  • 300 ml slagroom
  • 25 gram boter
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 takjes rozemarijn
  • 150200 gram geraspte Gruyere kaas
  • een flinke handvol salieblaadjes, 20 a 30 stuks, gewassen en fijngehakt
  • peper en zout

Extra nodig: een ingevette, rechthoekige ovenschaal van  ongeveer 20 x 26 cm


Bereidingswijze

1. Was en schil de groenten die je in de gratin gaat gebruiken en snijd in dunne plakjes; ongeveer de dikte van een Euro muntje. De bovengenoemde hoeveelheden zijn afgemeten hoeveelheden maar het komt niet heel nauw.

2. Zet ondertussen de slagroom op in een steelpannetje op laag vuur met de boter en de kruiden. Laat even op een laag pitje trekken, haal van het vuur af en laat de smaken van de kruiden nog even intrekken. Verwijder de kruidentakjes en pers de teentjes knoflook in het slagroom/botermengsel. 

3. Maak de gratin door steeds een laagje groenten te verdelen in de ovenschaal met daarover een ietsiepietsie kaas, wat fijngehakte salieblaadjes, peper & zout en een scheutje van de slagroom. Eindig de gratin (ik had 4 lagen met groenten) met een laagje kaas.

4. Verwarm de oven voor op 200ºC en bak de gratin met wintergroenten de eerste 30 minuten afgedekt met aluminiumfolie. Verwijder daarna het folie en bak nog 30 minuten tot de kaas licht gekleurd is en de groenten gaar. 

5. Nu laat je de gratin eerst even afkoelen. Daarna bedek je hem met aluminiumfolie en leg je er iets zwaars op. Ik gebruikte een kookboek dat precies in mijn ovenschaal paste en legde er 2 pakken suiker op. De gratin kan zo de hele nacht, of in ieder geval een paar uurtjes, helemaal afkoelen en stevig worden in de koelkast of een gekoelde ruimte. 

6. Snijd de gratin voor het serveren in de gewenste vierkantjes of andere vorm en leg ze op een ovenplaat bekleed met bakpapier. Warm de gratinblokjes in een half uurtje op in een voorverwarmde oven op 180ºC. 


Notities

De gratin is, eenmaal afgekoeld na het bakken, prima in te vriezen! Laat voor gebruik ontdooien en warm hem verder op zoals in het recept. Let goed op dat de kaas niet verbrand en leg er eventueel nog een velletje aluminiumfolie op.

Bron: gebaseerd op het recept van Gratin van prei met zoete aardappel en salie. In combinatie met de tip voor Aardappelgratinblokjes uit de Kerst Foodies. 2018. 

En lees voor je aan het kerstkoken begint ook nog even de blog die ik schreef met tips voor het geven van een etentje. Die gelden ook voor het kerstdiner 😉 

Gratin van wintergroenten voor het bakken in ovenschaal met slagroom en salie
Gratin van wintergroenten met pastinaak, pompoen, aardappel en aardpeer

5 Comments

  1. Wat een onwijs goede tip voor perfecte blokjes! Dat ga ik een keer proberen. Hoewel een ietwat uitgelopen gratin net zo lekker smaakt: het ook wil ook wat!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.