
Het is al jaren geleden dat ik dit borrelhapje met groene asperges en serranoham voor het eerst maakte. Toen vaak als onderdeel van een tapasmaaltijd. Tegenwoordig vaker als borrelhapje van de BBQ. Maar je kunt het net zo goed in de oven bereiden.
Ik gebruik voor de groene asperges met serranoham aspergetips. Maar lange, dunne groene asperges die je door de helft of in drieën snijd zijn een prima vervanger.
Voor het pikante aiolidipje bij dit borrelhapje van groene asperges met serranoham kun je kant-en-klare ailoli gebruiken maar ik maak meestal een mengseltje van mayonaise met geperste knoflook, olijfolie en vers citroensap. Staat in het recept beschreven. Hij hoort er wel echt bij.
Dit aspergehapje is ideaal van te voren klaar te maken. Stoom of kook de groene aspergetips even voor, rol ze in de serranoham en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Er staan – geheel tegen mijn principes in – geen exacte hoeveelheden bij de ingrediënten. Het ligt er maar net aan voor hoeveel mensen je het maakt en hoeveel hapjes je per persoon wilt serveren. Ik gebruikte 1 bakje aspergetips van de Lidl en 1 pakje serranoham van 7 plakjes (gehalveerd) voor onderstaande foto.
Op zoek naar meer lekkere borrelhapjes van de BBQ? Check dan ook zeker even mijn recepten voor Jalepenopoppers, Paprikapoppers en de Camembert met pecannoten in gezouten karamel. En voor meer tapasgerechtjes raad ik je graag mijn met manchego gevulde gehaktballetjes aan 🙂
Afdrukken
Borrelhapje: groene asperges met serranoham
Ingrediënten
- groene aspergetips
- serranoham
- zwarte peper
Voor de aiolidip:
- 4 eetlepels mayonaise
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 2 eetlepels (Spaanse) extra virgin olijfolie
- 1 theelepel vers citroensap
- cayennepeper
Bereidingswijze
1. Snijd de onderste stukjes van de aspergetips en stoom of kook ze 2 minuten voor.
2. Rol er per 3 of 4 aspergetips een in de lengte gehalveerd plakje serranoham omheen.
3. Maal wat verse zwarte peper over de rolletjes en bak ze in een ovenschaal of op een grillrooster ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven of indirecte BBQ van 200 graden. Dek op deze temperatuur de asperges de eerste 5 minuten af met aluminiumfolie. Indien je ze op een lagere temperatuur in oven of indirecte BBQ bakt hebben ze wat langer nodig qua tijd en kun je de aluminiumfolie weglaten.
4. Meng voor de pikante aioli de mayonaise met de olijfolie en knoflook. Roer als laatste het citroensap erdoor en bestrooi met cayennepeper naar smaak. Serveer ze bij het aspergehapje met serranoham.

Ik ga deze snel een keer proberen. En ik doe graag mee voor de postzegels hihi #4jaar
Staat vanavond bij ons op het tapas menu 😊
Deze ziet er heerlijk uit! Ga hem snel uitproberen. Mag dat nog ook al is het aspergeseizoen al afgelopen?
Ziet er lekker uit, ga ik snel uitproberen? Mag dat nog ook al is het aspergeseizoen afgelopen?
Met groene asperges wel hoor 😉
Deze ga ik morgen maken bij de bbq als haoje naast het vlees wat ik ga maken uit het boek burgers & bbq bites. Benieuwd naar dit heerlijk hapje 🤗