
Ik voel me zeer vereerd dat de nieuwe rubriek ‘De favoriete kookboeken van…’ wordt afgetrapt door de persoon die mij telkens weer weet te inspireren en enthousiasmeren met zijn kennis over kookboeken. Als Guus Teurlings, eigenaar van kookboekwinkel 63 graden in Tilburg, een beetje moeilijk kijkt wanneer ik met een bepaald kookboek in mijn handen sta weet ik genoeg en leg ik het snel terug. Als hij me daarentegen verzekert dat een bepaald kookboek echt een pareltje is koop ik het blind. Daarom vind ik het extra leuk om van Guus te weten wat nou zijn favoriete kookboeken zijn. Welk recept ik zeker eens moeten maken. Of Guus in zijn kookboeken schrijft en welk kookboek nog op zijn verlanglijstje staat.
P.s. normaal link ik bij genoemde kookboeken op mijn blog naar Bol.com met een affiliate link waar ik 6% commissie over betaald krijg bij een bestelling. Voor deze aflevering maak ik uiteraard een uitzondering en verwijs ik jullie maar wat graag door naar Guus’ Kookboekwinkel 63 graden in hartje Tilburg. Woon je niet in de buurt van Tilburg? Geen probleem. Je kunt je bestelling gewoon mailen en dan worden de gewenste kookboeken thuisbezorgd. Nice to know; van online bestellingen wordt door 63Graden 6% van de verkoopprijs overgemaakt naar een goed doel.
De favoriete kookboeken van Guus Teurlings
1. Wat zijn je 3 favoriete kookboeken? En wat maakt deze kookboeken tot jouw favorieten?
Ik heb niet echt één of meerdere favoriete kookboeken. Omdat voor mij een kookboek meer is dan een verzameling recepten. Ik wil lezen over eten, geïnspireerd worden, kennis opdoen en nog veel meer.
Wel heb ik favoriete schrijvers. Dat zijn Diana Henry, Nigel Slater, Dorien Knockaert, Anna Jones en Claudia Roden. Niet allemaal even bekend bij het grote publiek in Nederland, maar geloof me absoluut top. En voor mij is Bas Robben ook een pareltje met zijn boeken Vet en Zuur.
Maar als je dan toch wilt weten welke boeken ik op dit moment regelmatig doorblader als ik even geen inspiratie heb en dan raadpleeg voor recepten zijn dat:
- Jamie Oliver; De basis van het koken uit 2002. Nog steeds leverbaar, maar jammer genoeg niet meer als hardcover
- Heel Veel Veg van Hugh Fearnley-Whittingstall
- Dagelijkse Kost van Jeroen Meeus
Maar dat kan volgende week weer anders zijn. Het boek We eten thuis van Samuel Levie kijkt me ook al een tijdje uitdagend aan. Het recept van de kalfswangen moet erg goed zijn; maar lekkerder dan uit het boek van Chris Kitch? We gaan het ontdekken.




2. Welke recepten of welk recept zou iedereen zeker eens moeten maken uit deze boeken?
Dan ga ik een heel eind terug in de tijd. Een van mijn eerste boeken van Jamie Oliver was De basis van het koken. Een mooi boek met geweldige foto’s en prima recepten, met mooie technieken (daar houd ik van). Een van onze favorieten was de stoofpot met piepkuiken uit de oven. Geen vluggertje, maar zo lekker. Met geroosterd turks brood een beetje soppen. Samen aan tafel, dan merk je dat eten echt verbindt.
3. Uit hoeveel kookboeken bestaat jouw verzameling? En waar staan of liggen die boeken?
Ik denk dat ik nu nog zo’n 350 kookboeken heb. Recentelijk heb ik weer een keer gesaneerd, omdat ik merkte dat er toch wel heel veel boeken bijzaten die ik al jaren niet ingezien had en die ook geen antiquarische of emtionele waarde hadden. Soms moet je gewoon opruimen.
4. Wat maakt dat jij een kookboek koopt?
Een kookboek moet voor mij mooi zijn en blijven. Ik geef de voorkeur aan gebonden boeken. Daarnaast wil ik graag ook door een kookboek kunnen lezen en bladeren. Dus goed leesbare lay out en lettertype vind ik belangrijk. En de foto’s moeten iets te maken hebben met de recepten of wat er geschreven is. Veel foto’s van de auteur wekken mijn aversie een beetje op. Sorry, Chicks, Rens, Faya, Ellen en alle anderen.
5. Heb je ook bijzondere exemplaren in je kookboekencollectie?
Ik heb er wel een paar, maar dat is dan met name de waarde die ik persoonlijk hecht aan zo’n kookboek, omdat er een verhaal aan zit. Wellicht is dat iets voor de volgende keer.
6. Maak je aantekeningen in je kookboeken?
Ik schrijf soms in kookboeken, maar altijd met potlood. Of ik plak een post it. Gelukkig kan ik mij vaak wel herinneren als ik iets anders gedaan heb of een recept aangepast moet worden, Zo herinner ik mij dat je bij bovenstaand recept van het piepkuiken even goed de dikte van de saus in de gaten moet houden (eventueel bij binden met beurre manié) en dat het slinken van de gem best lang duurt.
7. E-book of fysiek kookboek?
Ha, ha natuurlijk een fysiek kookboek
8. Wat is het laatste kookboek dat je hebt aangeschaft?
Het laatste kookboek dat ik heb aangeschaft is Hoe dan?! van Maroeska Metz. Waarom? Het is een zeer innovatief boek met QR scans (voor videos) onvoorstelbaar mooie foto’s en leuke recepten voor bijna elke dag.
9. En welk kookboek of kookboeken staan nog op je verlanglijstje?
Ik ben op zoek naar een oud kookboek waar ook prijzen in staan.
10. Heb je verder nog leuke weetjes of dingen die je wilt delen over jouw kookboekenverzameling?
Nee niet echt. Het is allemaal niet zo bijzonder vind ik. De collectie van een van onze klanten, Myreen Minnaar van Ontroerend Lekker, daar ben ik wel een beetje jaloers op.
Guus is te vinden in Kookboekwinkel 63 Graden, Willem II Straat 82c in Tilburg of volg 63Graden op Facebook.
Volgende week in ‘De favoriete kookboeken van…’ Luc Martin van Pig & Rye 🙂


Wat een super toffe en inspirerende rubriek! Ik heb gelijk mijn (hardcover) ‘basis van het koken’ erbij gepakt voor dat piepkuikenrecept! Ben al benieuwd welke kookboekenfanaat de volgende keer aan de beurt is!
Whaah jij hebt hem wel! En als ik nou fit was geweest had ik mezelf uitgenodigd om te komen proeven 😉
Oh, wat een leuke nieuwe rubriek is dit! Mooie eerste editie ook 🙂
Ja hè? Ik vind het ook super leuk dat Guus mee wilde werken 🙂
Wat een super leuke serie weer! En wat een verrassende boeken van Guus! Volgens mij heb ik mijn Jamie Oliverboeken laast opgeruimd 🤣
Te snel! Nou ik zelf dus een hele tijd terug al net dat boek dat Guus noemt; omdat hij fysiek een stuk groter was dan de rest en ik dat niet praktisch vond… 😂
Oh jee, nu wil ik ook weer kookboeken gaan kopen ;-).
Erg he die tips van andere kookboekverzamelaars 😉