Hollandse kaasfondue met tomatensaus

Hollandse kaasfondue met Goudse kaas en tomatensaus

Wat serveer je als foodies van de andere kant van de wereld op bezoek komen? Zij zijn gek op Nederlandse kaas, wij zijn gek op Nederlandse kaas en ik vind niets gezelliger dan met z’n allen in een fonduepan dippen 😉 Kaasfondue werd het dus op de eerste avond dat onze vrienden uit Australië aanschoven. Mijn kaasfondue met tomatensaus wel te verstaan. Die is toch net iets anders (en lekkerder wat mij betreft!) dan de traditionele met witte wijn.

Deze kaasfondue met tomatensaus is het allereerste kaasfondue recept dat ik ooit maakte en nog steeds mijn favoriet. Doordat er, in tegenstelling tot de meer traditionele recepten, geen wijn in gaat is hij ook nog eens prima geschikt voor kleine kinderen. Die zullen het sowieso lekker vinden, want door de mix van kaas, tomaat en pesto is het net een soort van vloeibare pizza waar je je brood in dipt! 

Ouderwetse Hollandse kaasfondue met tomatensaus

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 600 gram Goudse kaas (liefst 2 soorten, bijvoorbeeld belegen en Leerdammer), geraspt Tip: vraag je kaasboer of hij een rasp machine heeft; dat scheelt een hoop werk!
  • 2 theelepels maïzena
  • 2 eetlepels sinaasappelsap
  • 2 eetlepels pesto
  • 1 pakje/ 500 ml gezeefde tomaten
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • Extra nodig: fonduepan met rechaud (warmhoudstelletje) en fonduevorkjes

Lekker met: stokbrood, stukjes verse ananas, korte gekookte of gestoomde broccoli

Bereidingswijze

1. Tomatensaus verwarmen in fonduepan op laag vuur. Knoflook persen en toevoegen. Eventueel nog wat op smaak brengen met wat peper.

2. Kaas toevoegen en laten smelten.

3. Roer de maïzena door het sinaasappelsap en voeg dit toe aan het kaasmengsel. Blijf roeren tot het geheel bindt.

4. Voeg op het laatst de pesto toe en meng het goed.

5. Serveer aan tafel op het rechaud en gebruik het brood, verse ananas en stukjes broccoli om mee te dippen.

Bron: naar een idee uit Tip Culinair nr. 2, 2004; dat recept was met verse tomatensaus

Nog meer kaasfondue?

Heb je de smaak van brood of andere ingrediënten in een kaasfondue dippen eenmaal te pakken?

Probeer dan zeker ook eens deze supersnelle versie waarbij je alleen maar een kleine Vacherin Mont d’Or in de oven hoeft te schuiven.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Hollandse kaasfondue met Goudse kaas en tomatensaus

Hollandse kaasfondue met tomatensaus

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews

Ingrediënten

Scale
  • 600 gram Goudse kaas (liefst 2 soorten, bijvoorbeeld belegen en Leerdammer), geraspt Tip: vraag je kaasboer of hij een rasp machine heeft; dat scheelt een hoop werk!
  • 2 theelepels maïzena
  • 2 eetlepels sinaasappelsap
  • 2 eetlepels pesto
  • 1 pakje = 500 ml gezeefde tomaten
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • Extra nodig: fonduepan met rechaud (warmhoudstelletje) en fonduevorkjes

Lekker met: stokbrood, stukjes verse ananas, korte gekookte of gestoomde broccoli


Bereidingswijze

1. Tomatensaus verwarmen in fonduepan op laag vuur. Knoflook persen en toevoegen. Eventueel nog wat op smaak brengen met wat peper.

2. Kaas toevoegen en laten smelten.

3. Roer de maïzena door het sinaasappelsap en voeg dit toe aan het kaasmengsel. Blijf roeren tot het geheel bindt.

4. Voeg op het laatst de pesto toe en meng het goed.

5. Serveer aan tafel op het rechaud en gebruik het brood, verse ananas en stukjes broccoli om mee te dippen.


Hollandse kaasfondue met Goudse kaas en tomatensaus
Kaasfondue in kaasfonduepan op tafel

1 Trackback / Pingback

  1. Achter de schermen bij Worstenbrood & Wijn #1  | Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.